Miksi tutkimme lasten ja nuorten elinoloja ja turvallisuutta?
Oletko kuullut YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta? Sen mukaan lapsen oikeus esimerkiksi terveydenhuoltoon tai koulutukseen ei ole mielipidekysymys, vaan lapsen oikeudet on kirjattu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen, joka on valtioita sitova ihmisoikeussopimus. Suomessa lapsen oikeuksien sopimus tuli voimaan vuonna 1991, ja silloin Suomi sitoutui muuttamaan lakinsa ja toimintansa sopimusta vastaaviksi sekä raportoimaan YK:n komitealle lapsen oikeuksien tilanteesta viiden vuoden välein. Vastauksena Suomi saa komitealta huomautuksia ja suosituksia. Lapsen oikeudet ovat siis oikeasti tosi tärkeä juttu!
Lasten oikeudet eivät kuitenkaan kaikilla lapsilla täysin täyty. Osa lapsista voi kokea kotona turvattomuutta tai joku voi joutua menemään nukkumaan nälkäisenä. Olisikin tärkeää, että lasten kokemukset saadaan esiin ja epäkohtiin pystytään puuttumaan. Ja kukapa osaisi kertoa lasten ja nuorten näkemyksistä ja kokemuksista paremmin kuin lapset ja nuoret itse! Tiesithän, että lapsilla ja nuorilla on samanlainen oikeus kertoa omista näkemyksistään ja kokemuksistaan kuin aikuisilla. Siten lapsia ja nuoria pystytään paremmin ottamaan huomioon erilaisissa jutuissa, esimerkiksi palveluiden järjestämisessä.
Kyselymme aiheet ovat sellaisia, joista myös aikuisten ihmisten saattaa välillä olla vaikea puhua. Niistä olisi kuitenkin todella tärkeä kertoa, koska se on ainoa tapa, jolla saadaan tietoa lasten ja nuorten arjesta. Kukaan ei ole vaikeidenkaan kokemusten kanssa yksin. Jokainen, joka vastaa kyselyymme ja kertoo omista kokemuksistaan on hurjan rohkea ja antaa meille tosi arvokasta tietoa. Jokaisen kokemus on tärkeä, oli se millainen vain. Kyselyyn vastataan täysin nimettömästi eikä kenenkaan vastauksia voida tunnistaa.
Voit lukea lisää kysymysten aiheista täältä:
Lisää lasten oikeuksista täältä:
Lasten oikeudet – Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)
Lasten oikeuksien asialla: Lapsiasiavaltuutettu