Lasten akatemia 19.11.: Osaako kone lukea?

Mietteliäs lapsi hiuksen ponihännällä, yllättynyt lapsi kädet suun edessä

Lasten akatemia kutsuu sinut 7–10-vuotias jälleen opiskelijaksi oikeaan yliopistoon.

Tunnet varmaan jonkun, joka on opiskellut yliopistossa. Ehkä opettajasi, lääkäri, jonka vastaanotolla olet käynyt, tai vanhempasi? Yliopisto on kuin koulu aikuisille. Tampereen lasten akatemiassa on luentoja kiinnostavista aiheista, viisaita opettajia ja professoreja, luentosali ja luennoista saatava opintokirja. Aivan niin kuin aikuisten yliopistossa!

Osaako kone lukea? Miten tietokone ymmärtää meidän kirjoituksiamme?

La 19.11.2022 kello 11-12
Paidia, Nokia Arena
Kansikatu 3, Tampere

Miten tietokone osaa kertoa, mitä sähköposteissa, uutisissa, kirjoissa tai sosiaalisen median viesteissäkerrotaan? Miten hakukone löytää hakuja vastaavia kirjoituksia? Osaako kone lukea?  Lasten akatemiassa siihen vastaamassa on tilastotieteen professori Jaakko Peltonen Tampereen yliopiston Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta.  Keskustelemme muun muassa siitä, miten tietokoneet osaavat lukea suuria määriä ihmisten kirjoituksia ja löytää kirjoituksista niiden aiheita tai kuinka tietokone osaa imitoida ihmisten kirjoittamaa tekstiä?

Henkilö, jolla on silmälasit, lähes olkapäille ylettyvät ruskeat hiukset ja yllään ruskea takki.
Jaakko Peltonen. Kuva: Jonne Renvall, Tampereen yliopisto

Lasten akatemian tarkoituksena on innostaa Sinua kyselemään, ottamaan selvää ja tutkimaan. Luennoille ei tarvitse ilmoittautua. Lasten akatemia on suunnattu ainoastaan lapsille.  Lasten akatemian tekevät Sinulle yhteistyössä Tampereen yliopisto sekä Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikkö.

Paidia on korkeakouluyhteisön yhteinen tutkimus- ja toimintatila Nokia Arenalla, jossa pelillisyys, laajennettu todellisuus ja uudet hybridit ympäristöt avaavat uudenlaisia mahdollisuuksia sekä oppimiseen ja tutkimukseen että yhteistyöhön ja kumppanuuksiin.  

Löydät Paidian tulemalla Nokia Arenan pääsisäänkäynnin vasemman puolen liukuportaita ylös ja vasemmalle (A3 porttia vastapäätä, Casinon yläpuolella). Paidiaan pääsee myös esteettömästi areenan pääsisäänkäynnin tuulikaapin hissistä (3.krs).

Osoite Kansikatu 3, 33100 Tampere