Nuorten monenlaiset osallistumisen tavat – kokemuksia työpajan toteuttamisesta Tutkijoiden yössä

Kuvituskuva.

Onko työpaja epäonnistunut, jos nuoret eivät osallistua aikuisten olettamilla tavoilla ja toimi työpajan ennakkoon suunnitellun ohjelman ja tehtävänannon mukaisesti? Mitä trollaaminen ja huumori kertovat nuorten osallisuudesta ja vaikuttamisesta?

Osana Tampereen yliopiston Tutkijoiden yön ohjelmaa ALL-YOUTH-tutkimushanke ja JÄLKES-tutkimushanke järjestivät nuorille suunnatun etätyöpajan.

Työpajan tarkoituksena oli pohtia nuorten kanssa yhdessä nuorten hyvinvointia kestävän hyvinvoinnin näkökulmasta. Tavoitteena oli myös, että nuoret pääsevät itse tuottamaan laadullista aineistoa hyvinvoinnista sekä analysoimaan ja tulkitsemaan sitä. Työpajaan kutsuttiin yhdeksäsluokkalaisia, ammatillisiin opintoihin valmentavien (VALMA) opintojen opiskelijaryhmiä, kuten myös toisen asteen opiskelijoita sekä lukioista että ammatillisista oppilaitoksista. Työpajaan osallistui 24 nuorten ryhmää eri oppilaitoksista eli arviolta jopa yli 300 nuorta.

Kirjoituksessa pohditaan turvallisen ryhmän ja osallistumisen tilan sekä nuorten aitojen osallistumisen mahdollisuuksien merkitystä.

Koko kirjoitus on luettavissa All Youth-hankkeen verkkosivulla.

Kirjoittajat:

Susanna Ågren, väitöskirjatutkija, YTM, ALL-YOUTH-tutkimushanke, Tampereen yliopisto (työpajan toteuttaja)

Niina Meriläinen, apurahatutkija, FT, JÄLKES-tutkimushanke (työpajan toteuttaja)

Katri-Maria Järvinen, YTT, TAMKin ammatillisten opettajaopintojen opetusharjoittelija Juniversityssa (työpajassa tarkkailija)