Valon teemaviikko 10.-12.5.

Valokuva, lähikuvassa kaksi pientä pohdiskelevaa lasta laboratoriotakit päällä.

Tervetuloa mukaan valon teemaviikolle – luvassa on paljon ohjelmaa kaikille ikäryhmille varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle!

Haluamme yhdessä juhlistaa kansainvälistä valon päivää tarjoamalla lapsille ja nuorille valoon ja valon tutkimukseen liittyviä tiedetyöpajoja ja ohjelmaa. Ohjelma on osa kansainvälisen valon päivän (International Day of Light) ohjelmaa sekä Tutkitun tiedon teemavuotta. Valon tutkimus eli fotoniikka liittyy fysiikkaan, kemiaan ja moniin luonnon ilmiöihin ja sillä on lukematon määrä sovelluksia tekniikan alalla.

Fotoniikan lippulaiva PREIN ja LUMA-keskus Suomi -verkoston toimijat Tampereen yliopiston Juniversity, Aalto-yliopisto Junior ja Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus yhdessä järjestävät lapsille ja nuorille suunnattua ohjelmaa, ohjattuja verkkotyöpajoja ja tutkimuksen esittelyjä valon teemaviikolla 10.-12.5.2021.

Lataa tästä tulostettava viikon ohjelma (pdf)

Virtuaalityöpajat

Työpajatarjonnasta löytyy sopivaa sisältöä varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle saakka! Lisätiedot ja ilmoittautumiset alta.

Viskaritoimintaan ja esiopetukseen

Juniversityn työpaja ”Hehkun värikkäät tunteet”
Ystävämme Hehku on hämmentynyt. Hän ilmaisee tunteensa eri värein, mutta hän ei tunnista mikä väri tarkoittaa mitäkin tunnetta. Hehkun lempiasia maailmassa on valo. Voisimmeko valon ilmiöitä tutkimalla tuoda Hehkun tunteet esiin ja auttaa häntä nimeämään niitä? Hyppää mukaan hauskaan ja toiminnalliseen etäohjattuun työpajaan Tampereen yliopiston Juniversityn ohjaajien ja Hehkun kanssa.

Ajankohta:  Ma 10.5. – Ke 12.5. klo 9-14 välisenä aikana.
Kesto: 45 min
Toteutus: Zoom-etäyhteydellä. Lähetämme osallistumislinkin ja valmistautumisohjeet sähköpostilla etukäteen. Luokassa tulee olla kameralla ja mikrofonilla varustettu tietokone sekä projektori, jolla voit heijastaa videoyhteyden isolle näytölle.
Ilmoittautuminen: Varaa oma työpajasi ajanvarausjärjestelmän kautta!​​​​​​​ HUOM! työpajat ovat täynnä, kiitos ilmoittautumisesta! Järjestämme työpajoja myös syksyllä, seuraathan tiedotustamme.
Lisätiedot: juniversity@tuni.fi

Alakouluille

Aalto Juniorin työpaja ”Rakenna oma spektroskooppi
Mitä on valo ja kuinka sitä tutkitaan? Työpajassa tutus­tu­taan valon spektriin ja askarrellaan talouspaperirullan hylsystä, vanhasta CD-levystä sekä muista kotoa löytyvistä tarvikkeista spektroskooppi, jolla voi tutkia valon väre­jä.

Ajankohta: ma 10.5. – ke 12.5. klo 9:15-10:00 ja 10:15-11:00
Kesto: 45 min
Toteutus: Työpaja järjestetään Microsoft Teams-alustalla. Työpajassa on 15 min opetusosuus, jonka jälkeen ryhmät toteuttavat tehtävän oman opettajan ohjauksessa. Työpajan ohjaajilta voi kysyä neuvoja myös chatissa työpajan ajan. Lähetämme osallistumislinkin ja valmistautumisohjeet sähköpostilla etukäteen. Luokassa tulee olla kameralla ja mikrofonilla varustettu tietokone sekä projektori, jolla voit heijastaa videoyhteyden isolle näytölle.
Kohderyhmä: suositus 5.-6lk​​​​​​​
Ilmoittautuminen: Täytä ilmoittautumislomake
Lisätiedot: Aalto Junior

Yläkouluille

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen työpaja ”Tiedetemppu: läpinäkyvästä heijastin”
Ajankohta: Työpaja on itsenäisesti toteutettavissa sopivana ajankohtana
Toteutus: Työpajaan kuuluu johdatusvideo ja ohjeet opettajalle.

• Video
  • Opettajan ohjeet

Yläkouluille ja toiselle asteelle

Fotoniikan lippulaivan ”Valon tutkimusretki”
​​​​​​Työpajan aiheina:

• Valo kohtaa materiaalin (tarvikkeet: led-valot, erilaisia pintoja ja tulostettu tehtäväohje)
  • Valon taittuminen (tarvikkeet laser pointterit ja vesilasit)
  • Spektrometri (tarvikkeet: Photonics Explorer Kitistä hila)

Ajankohta: Ke 12.5. klo 10-11.
Sisältö:
Työpajaan on ennakkoilmoittautuminen, mutta osallistuvien ryhmien määrää ei ole rajoitettu. Työpajaan voivat osallistua kouluryhmät, joilla on jo oma Photonics Explorer Kit opetuspaketti. Osa työpajan tehtävistä voidaan toteuttaa myös ilman Photonics Explorer Kit paketin välineitä. Työpaja onkin hyvä keino tutustua Photonics Explorer Kit opetuspakettiin ja voitte samalla ilmoittaa koulunne lahjoitettavan Photonics Explorer Kitin saajiksi.
Ilmoittautuminen: täytä ilmoittautumislomake
Lisätiedot: Juuso Uusimäki

Valon tutkimuksen tutkijapuheenvuorot

Harkitsetko tekniikan ja luonnontieteiden alan opiskelua yliopistossa? Tule kuulemaan tekniikan alan ja erityisesti fotoniikan opiskelusta, tutkimuksesta ja sovelluksista.
Kesto: 45 min (30 min esitys ja 15 min kysymyksille)
Kohderyhmä: Lukioluokat, lukiolaiset, oppilaanohjaajat, opettajat ja muut fotoniikasta kiinnostuneet
Toteutus: Puheenvuorot toteutetaan Zoomissa. Linkit lähetetään ilmoittautuneille.
Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu itse tai ilmoita koko luokkasi mukaan

Puhujina:

• Jaana Vapaavuori, Aalto Yliopisto
  • Mikko Huttunen, Tampereen yliopisto
  • Petri Karvinen, Itä-Suomen yliopisto

Materiaalia itsenäiseen toteutukseen

Fotoniikan lippulaiva Preinin sivulta löydät myös paljon itsenäisesti toteutettavia valoon liittyviä tehtäviä. Kokeile oppilasryhmäsi kanssa esimerkiksi valomaalausta tai pyörivän optisen illuusion rakentamista. Nuorille tarjolla on fotoniikan perusteiden verkkokurssi sekä fotoniikan opinnoista kertova podcast-jakso.