Vieraskynä: Robotiikasta iloa ja oppia varhaiskasvatuksesta täysi-ikäiseksi

valokuva, lähikuva lego ev3-robotista.

Oppimisyhteisöt ja muut toimijat saavat Juniversityn Lainaamosta maksutta lainaksi opetusvälineistöä muun muassa robotiikkaan, ohjelmointiin ja mittaamiseen. Lue alta Kehittyvä Eurooppa ry:n kokemuksia Lainaamon hyödyntämisestä osana lasten ja nuorten vapaa-ajan tiedetoimintaa.

Tutustumista ohjelmointiin tiedekerhoissa

Peltolammin koululla toteutettavissa Me-talon lasten ja perheiden tiedekerhoissa tutustuttiin
syksyllä 2021 Juniversityn Lainaamon avulla ohjelmoitavaan robotiikkaan. Aluksi valitsimme manuaalisesti ohjattavat BlueBotit, ja seuraavalla kerralla testiin pääsivät ohjelmoinnin perusteita TagTile-ohjelmointipaloilla avaavat Kubo-robotit.

Juniversityn Lainaamon robottien luokkapakkaukset soveltuvat käytettävyydeltään niin varhaiskasvatukseen ja kouluopetukseen kuin tieteen ja teknologian harrastustoimintaan. Robotteja voi soveltaa erilaisten valmiiden tai itse tehtyjen aktiveettimattojen ja –ratojen avulla monipuolisesti oppimiseen niin matematiikkaan, luonnontieteisiin, liikenneopetukseen kuin vaikkapa kielten opetukseen. Hauskaa oli, ja lasten toteuttama BlueBotien rata oli lopulta todella pitkä. Kuboissa on jopa ohjelmointia helpottava ominaisuus, sillä robotti ilmaisee virheen sattuessa värein ja liikkein, että se ei kerta kaikkiaan tajua annettua ohjetta.

Legorobotit testissä Kalevan tiedekerhossa

Kalevan tiedekerhossa sekä harrastetaan monitieteisesti että myös testataan uusia
ohjelmakokonaisuuksia. Tehtäviin pätevöitynyt lapsiryhmä (9—11-vuotiaita) toimii myöhemmin
vakiintuvien ohjelmien arvioijina ja asiantuntijoina. Lego Mindstorm EV3-robotit otettiin kiinnostuneena haasteeksi. Kaikki käyttivät legorobotteja ensimmäistä kertaa, joten niiden kanssa päätettiin edetä aloittamalla robotin keskusyksikköön tutustumisesta. Seuraavalla tunnilla otimme Bluetooth-sovelluksen käyttöön ja tutkimme robottien etäohjattavuutta. Tällä kerralla valinta osui Lego Commander-sovellukseen. Ketterästi liikkuvia robotteja syntyi niin perusmallin mukaisesti kuin itse luotuina jo ensimmäisellä tunnilla alle 40 minuutissa. Seuraavalla kerrralla saatiinkin kaikki viisi robottia toimimaan alle puolessa tunnissa.

EV 3:n tuotanto loppui kesällä 2021, mutta iloksemme robotteja löytyy Juniversityn Lainaamosta. Erityisesti suosittelemme robottia luonnontieteiden, teknologian ja insinööritaitojen opetukseen ja harrastamiseen. Mahdollisuuksia EV 3 tarjoaa runsaasti.

Pääkuva: Eino Ansio

Teksti:
Tarja Ahlgren, pj, vastuuohjaaja
Kehittyvä Eurooppa ry

Kehittyvä Eurooppa ry:n tehtävänä on tuottaa toimintaa, luoda työkaluja ja tuoda tietoa ihmisille ja yhteisöille, joiden avulla muuttuvassa maailmassa voidaan kehittyä ja menestyä. Yhdistys toteuttaa yleishyödyllistä kehitystä koskettavaa toimintaa. Tällä hetkellä pääteemoja ovat vapaa-ajan tiedekasvatus, lasten ja nuorten iltapäivätoiminta sekä avaruuskehitystä ja tutkimusta käsittelevä harrastuksellinen oppiminen.