Tiedekahvila

Tampereen yliopiston juniversityn Tiedekahvilan logo violetilla pohjalla.

Ota tulevaisuutesi haltuun ja selvitä mistä juuri sinä voisit innostua!

Tulevaisuus, monitieteisyys ja uudet ilmiöt ovat nyt saatavillasi linkkiä napsauttamalla! Tiedekahvila kutsuu sinut nuori tutustumaan uusiin aloihin ja mahdollisuuksiin. Oletpa sitten ammattikoulussa, lukiossa, välivuotta viettämässä tai missä elämänvaiheessa tahansa, olet tervetullut kuulolle. Heitä siis kahvit kuppiin, jalat pöydälle ja lähde mukaan löytämään oma juttusi!

Tilaisuudet järjestetään Zoom-palvelussa ja osallistujilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä chatin kautta. Ilmoittaudu tällä lomakkeella ja saat osallistumislinkin suoraan sähköpostiisi.

Tiedekahvilat myös tallennetaan, joten voit halutessasi palata niihin myös jälkikäteen tai katsoa oppitunnilla. Kootusti Tiedekahvilan tallenteet Juniversityn YouTube-kanavalla.

Huomio opo tai ope! Tässä myös sinulle helppo tilaisuus napata ajankohtaista sisältöä osaksi kurssiasi. Tiedekahvilat käsittelevät ajankohtaisia teemoja, jotka sopivat useisiin oppiaineisiin äidinkielestä ja viestinnästä aina yhteiskuntaoppiin ja maantieteeseen saakka. Tarjonta on osa toisen asteen ja korkea-asteen välistä yhteistyötä.

UUTTA! Oppimistehtävät tukemassa reflektointia

Syyskuusta 2021 julkaisemme Tiedekahvilan aihetta tukevan oppimistehtävän. Tehtäviä voi vapaasti hyödyntää opetuksen tukena. Koosta esimerkiksi helppo etäoppitunti (75-90 min) YouTube-tallenteen ja oppimistehtävän avulla.

Oletko jo osallistunut Tiedekahvilaan tai katsonut tallenteen? Vastaa palautekyselyyn ja auta meitä kehittämään toimintaa. Kiitos arvokkaasta vastauksestasi!

Ajankohtaista

Tiedekahvilan kevätkausi 2022 käynnistyy! Merkkaa Tiedekahviloiden ajankohdat alta kalenteriisi ja hyppää mielenkiintoisella matkalle tutustumaan eri tieteenaloihin ja mielenkiintoisiin aiheisiin.

Kevään 2022 Tiedekahviloiden aiheet ja tallenteet

Maaliskuun Tiedekahvila 10.3.2022 klo 15-16

Väärä tieto ja faktojen tarkistus: nuorten kokemuksia sosiaalisesta mediasta

Väärä tieto ja disinformaatio: mistä silloin puhutaan? Miten ja millaiseen disinformaatioon nuoret törmäävät sosiaalisessa mediassa? Miten he ymmärtävät sosiaalisen median logiikkaa arjessaan? Tule kuuntelemaan ajankohtaisesta tutkimuksesta Tiedekahvilaan! Luennoitsijana toimii professori Sirkku Kotilainen Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta.

Lue lisää maaliskuun aiheesta ja katso oppimistehtävä

Huhtikuun Tiedekahvila 21.4.2022 klo 15-16

Kielitietoisuus: Mihin kaikkeen kieltä ja kielitaitoa tarvitaan?

Huhtikuun tiedekahvilassa tarkastellaan kielitietoisuutta ja pohditaan sitä, mihin kaikkeen kieltä ja kielitaitoa oikeastaan tarvitaankaan. Asiantuntijavieraana yliopisto-opettaja, väitöskirjatutkija Raisa Harju-Autti kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnasta.

Lue lisää huhtikuun aiheesta ja katso oppimistehtävä.

 

Toukokuun Tiedekahvila 16.5.2022 klo 13-14 (Huomaathan, että ajankohta on muuttunut!)

Digitaalinen kaksonen

Toukokuun Tiedekahvilassa lääketieteellisen tekniikan Professori Jari Hyttinen puhuu meille digitaalisesta kaksosesta.

Lue lisää toukokuun aiheesta ja katso oppimistehtävä

 

Tiedekahvilan logo ja kuva Jari Hyttisestä.

Tiedekahviloiden aiheet ja tallenteet

Millainen on aika koronaviruspandemian jälkeen?

Lähde pohtimaan Industry Professor Piia Sormusen johdolla, miltä maailma näyttää koronapandemian jälkeen. #talotekniikka #rakennustekniikka. Tammikuun 2021 tallenne YouTubessa.

Miksi meille markkinoidaan epäterveellistä?

Tenure track-professori Elina Närväsen sekä väitöskirjatutkija Ines Kaivosen kertovat, millaista kaupallista viestintää lapset ja nuoret kohtaavat arjessaan ja missä kanavissa. #kauppatieteet #markkinointi #terveystieto #liikunta Helmikuun 2021 tallenne YouTubessa.

Valokuva, huhtikuun tiedekahvilassa vierailtiin monikudosmallintamisen huippulaboratoriossa, jossa tilaa opiskelijalähettiläälle esitteli tutkijatohtori Mattila.

Mikä ihmeen sote-uudistus?

Mitä sosiaali- ja terveyspalvelut oikein ovat, kuka niistä vastaa ja millaisia vaikutuksia niillä on ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen? Entä mikä ihme on sote-uudistus? Tenure track-tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen kertoo!  #yhteiskuntatieteet #hallintotieteet #sosiaalipolitiikka #terveyspolitiikka #yhteiskuntaoppi Maaliskuun 2021 tallenne YouTubessa.

Tiedekahvila goes labra! Vierailulla monikudosmallintamisen huippuyksikössä

Mikä ihmeen body-on-chip? Entä miten huippulaboratoriossa muodostetaan ihmisperäisiä sydän- tai luukudoksia? Huippulaboratorion saloihin meidät johdattaa tutkijatohtori Mari Pekkanen-Mattila lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta. #lääketiede #terveysteknologia #biologia #kemia #terveystieto Huhtikuun 2021 tallenne YouTubessa.

Kuinka kasvattaa ihmisistä ympäristöystävällisiä?

Miksi tieto ilmastonmuutoksesta ei vaikuta kaikkien ympäristökäyttäytymiseen? Miten ilmastonmuutoksesta tulisi puhua, jotta jokainen voisi sen vakavuuden ymmärtää ja alkaa toimia? Tutkija Anette Mansikka-aho (Kasvatustieteet, Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta) aiheella Kasvatustiede ratkomassa ilmastokriisiä: Kuinka kasvattaa ihmisistä ympäristöystävällisiä? Lue lisää aiheesta, katso tallenne ja tee oppimistehtävä. #kasvatustiede #ympäristö #psykologia

Vievätkö tekoäly ja algoritmit meitä 6-0?

Koneoppiminen, algoritmit ja tekoäly toimivat nykyisin monen digitaalisen palvelun taustalla. Voisimmeko digitaalisella lukutaidolla välttää vahvistusharhan ja tarkkailla paremmin omia valintojamme? Yliopistotutkija Jussi Okkonen (Viestintätieteet, Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta) aiheella Vievätkö tekoäly ja algoritmit meitä 6-0? Lue lisää aiheesta, katso tallenne ja tee oppimistehtävä. #tietojenkäsittely #tietotekniikka #matematiikka.

 

Sähkö – töpselistä tuleva tusinahyödyke, ilmastonmuutoksen hillitsijä vai maailmanpolitiikan mullistaja?

Miten sähkön käyttö liittyy meidän kaikkien elämään niin kodeissa, Suomessa kuin myös koko maailmassa? Entä voisiko sähkö tarjota mielenkiintoisia työuria juuri Sinulle? Aiheesta kertomassa ovat professori Pami Aalto johtamisen ja talouden tiedekunnasta sekä sähkövoimatekniikan professori Pertti Järventausta Informaatiotieteiden ja viestinnän tiedekunnasta. Lue lisää aiheesta, katso tallenne ja tee oppimistehtävä. #sähkötekniikka #energiapolitiikka #fysiikka #yhteiskuntaoppi #maantiede

Kaupunkilaisten kaupunki – miten se tehdään?

Millaista kaupunkia itseorganisoituneet ryhmät tuottavat ja miten bottom up -kaupunki voi vastata aikamme kestävyyshaasteisiin? Kuinka luottamus, vastuu ja vapaus tehdä saavat kaupungin kukoistamaan?
Lue lisää aiheesta, katso tallenne ja tee oppimistehtävä. #kaupunkikehitys #yhteiskuntatieteet #hallintotieteet #yhteiskuntaoppi

Lisätietoja Tiedekahvilasta

Ota yhteyttä sähköpostitse juniversity@tuni.fi

Tai tiedätkö sopivan aiheen tai puhujan, vinkkaa meille!

#tutkituntiedonteemavuosi

Vuoden 2021 Tiedekahvilat ovat osa Tutkitun tiedon teemavuotta 2021. #tttv2021

Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 logo vaaleansinisellä pohjalla.