Tiedekahvila

Tampereen yliopiston juniversityn Tiedekahvilan logo violetilla pohjalla.

Ota tulevaisuutesi haltuun ja selvitä, mikä innostaa juuri sinua!

Tulevaisuus, monitieteisyys ja uudet ilmiöt ovat nyt saatavillasi linkkiä napsauttamalla! Tiedekahvila kutsuu sinut tutustumaan uusiin aloihin ja mahdollisuuksiin. Oletpa sitten ammattikoulussa, lukiossa, välivuotta viettämässä tai missä elämänvaiheessa tahansa, olet tervetullut kuulolle. Heitä siis kahvit kuppiin, jalat pöydälle ja lähde mukaan löytämään oma juttusi!

Tiedekahvilaan voi osallistua joko etäyhteydellä tai paikan päällä. Tapahtumia järjestetään esimerkiksi Nokia Arenan Paidiassa (Kansikatu 3), joka on Tampereen korkeakouluyhteisön yhteinen pelillinen tapahtumatila. Etäosallistujilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä chat-toiminnon kautta. Tapahtumiin ilmoittaudutaan erillisellä lomakkeella, jolloin saat osallistumistiedot suoraan sähköpostiisi.

Tiedekahvilat myös tallennetaan. Tutustu aiempiin tiedekahviloihin Juniversityn YouTube-kanavalla.

Oletko jo osallistunut Tiedekahvilaan tai katsonut tallenteen? Vastaa palautekyselyyn ja auta meitä kehittämään toimintaa. Kiitos arvokkaasta vastauksestasi!

Tiedekahviloista sisältöjä opetuksen tueksi

Huomio opo tai ope! Tässä myös sinulle helppo tilaisuus napata ajankohtaista sisältöä osaksi kurssiasi. Tiedekahvilat käsittelevät ajankohtaisia teemoja, jotka sopivat useisiin oppiaineisiin äidinkielestä ja viestinnästä aina yhteiskuntaoppiin ja maantieteeseen saakka. Tarjonta on osa toisen asteen ja korkea-asteen välistä yhteistyötä.

Tiedekahvilan aiheeseen liittyen julkaistaan oppimistehtävä. Tehtäviä voi vapaasti hyödyntää opetuksen tukena. Koosta esimerkiksi helppo etäoppitunti (75-90 min) YouTube-tallenteen ja oppimistehtävän avulla.

Lukuvuoden 2022-2023 Tiedekahvilat

Huhtikuun Tiedekahvila 20.4.2023 klo 15.00-15.45 Paidiassa, Nokia Arenalla ja Zoomissa.

Viihdettä ja vertaistukea – Tubettajat mielen hyvinvoinnin vaikuttajina?

Voivatko Tubettajat tarjota vertaistukea mielen hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä? Tutkijatohtorit Tuula Nygård Tampereen yliopistosta ja Virve Pekurinen Turun yliopistosta TUBEDU-hankkeesta sukeltavat tähän mielenkiintoiseen aiheeseen.

Lue lisää

#terveystieto #äidinkieli #psykologia

Nuoria istumassa portailla

Maaliskuun Tiedekahvila 9.3.2023 klo 14-15 Paidiassa, Nokia Arenalla sekä Zoomissa

Maaliskuun Tiedekahvila: Kiinnostavaa mutta monimutkaista? Nuorten kansalaispätevyys ja äänestäminen eduskuntavaaleissa

Tutkijatohtori Josefina Sipinen tutkii mitä mieltä nuoret ovat politiikasta ja miten kokemus omista vaikutusmahdollisuuksista
heijastuu vaaleissa äänestämiseen.

Lue lisää!

#yhteiskuntaoppi #politiikka #viestintä #äidinkieli #psykologia #nuoret ja vaikuttaminen

Miten tekoälyn käyttö voi edistää valokuvan tutkimista? Joulukuun Tiedekahvilassa pohditaan miten tekoälyn käyttö voi edistää valokuvan tutkimista. Aiheeseen meidät johdattaa Tampereen yliopiston, Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan, yliopistonlehtori Anssi Männistö. Hänen tutkimusalaansa on erityisesti visuaalinen journalismi. #historia #journalismi #viestintä #matematiikka  #tekniikka #tekoäly #tilastotiede Lue lisää!

Tallenne julkaistu YouTubessa.

 

Tammikuun Tiedekahvila goes RoboLab: Reilusti robotiikkaa Tampereen korkeakouluyhteisön Robolab on avoin modernin robotiikan oppimisympäristö ihmisille ja roboteille Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella. Lue lisää

Tallenne julkaistu YouTubessa!

 

 

Kaasua ja ravinteita läheltä – ja ilmastokin kiittää! Aiheeseen johdattelemassa ja keskustelemassa yliopistonlehtori Hannele Auvinen sekä professori Jukka Rintala tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnasta. #ympäristötekniikka #kiertotalous #kestäväkehitys #biologia

Lokakuun 2022 tallenne YouTubessa

Lokakuun Tiedekahvila linkittyy nuorille suunnattuun Millennium Youth Prize kilpailuun, jossa nuoret innovaattorit esittävät ratkaisuja kestävän tulevaisuuden haasteisiin. Lue lisää kilpailusta sen kotisivulta.

Fotoniikka – valoon perustuva teknologia arkisten laitteidemme taustavoimana: Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnan Professori Juha Toivonen vie meidät fotoniikan ja valon maailmaan. #fysiikka #matematiikka #tekniikka #fotoniikka

Syyskuun 2022 tallenne YouTubessa. 

 

Tiedekahviloiden aiemmat aiheet ja tallenteet

Millainen on aika koronaviruspandemian jälkeen?

Lähde pohtimaan Industry Professor Piia Sormusen johdolla, miltä maailma näyttää koronapandemian jälkeen. #talotekniikka #rakennustekniikka. Tammikuun 2021 tallenne YouTubessa.

Miksi meille markkinoidaan epäterveellistä?

Tenure track-professori Elina Närväsen sekä väitöskirjatutkija Ines Kaivosen kertovat, millaista kaupallista viestintää lapset ja nuoret kohtaavat arjessaan ja missä kanavissa. #kauppatieteet #markkinointi #terveystieto #liikunta Helmikuun 2021 tallenne YouTubessa.

Valokuva, huhtikuun tiedekahvilassa vierailtiin monikudosmallintamisen huippulaboratoriossa, jossa tilaa opiskelijalähettiläälle esitteli tutkijatohtori Mattila.

Mikä ihmeen sote-uudistus?

Mitä sosiaali- ja terveyspalvelut oikein ovat, kuka niistä vastaa ja millaisia vaikutuksia niillä on ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen? Entä mikä ihme on sote-uudistus? Tenure track-tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen kertoo!  #yhteiskuntatieteet #hallintotieteet #sosiaalipolitiikka #terveyspolitiikka #yhteiskuntaoppi Maaliskuun 2021 tallenne YouTubessa.

Tiedekahvila goes labra! Vierailulla monikudosmallintamisen huippuyksikössä

Mikä ihmeen body-on-chip? Entä miten huippulaboratoriossa muodostetaan ihmisperäisiä sydän- tai luukudoksia? Huippulaboratorion saloihin meidät johdattaa tutkijatohtori Mari Pekkanen-Mattila lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta. #lääketiede #terveysteknologia #biologia #kemia #terveystieto Huhtikuun 2021 tallenne YouTubessa.

Kuinka kasvattaa ihmisistä ympäristöystävällisiä?

Miksi tieto ilmastonmuutoksesta ei vaikuta kaikkien ympäristökäyttäytymiseen? Miten ilmastonmuutoksesta tulisi puhua, jotta jokainen voisi sen vakavuuden ymmärtää ja alkaa toimia? Tutkija Anette Mansikka-aho (Kasvatustieteet, Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta) aiheella Kasvatustiede ratkomassa ilmastokriisiä: Kuinka kasvattaa ihmisistä ympäristöystävällisiä? Lue lisää aiheesta, katso tallenne ja tee oppimistehtävä. #kasvatustiede #ympäristö #psykologia

Vievätkö tekoäly ja algoritmit meitä 6-0?

Koneoppiminen, algoritmit ja tekoäly toimivat nykyisin monen digitaalisen palvelun taustalla. Voisimmeko digitaalisella lukutaidolla välttää vahvistusharhan ja tarkkailla paremmin omia valintojamme? Yliopistotutkija Jussi Okkonen (Viestintätieteet, Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta) aiheella Vievätkö tekoäly ja algoritmit meitä 6-0? Lue lisää aiheesta, katso tallenne ja tee oppimistehtävä. #tietojenkäsittely #tietotekniikka #matematiikka.

 

Sähkö – töpselistä tuleva tusinahyödyke, ilmastonmuutoksen hillitsijä vai maailmanpolitiikan mullistaja?

Miten sähkön käyttö liittyy meidän kaikkien elämään niin kodeissa, Suomessa kuin myös koko maailmassa? Entä voisiko sähkö tarjota mielenkiintoisia työuria juuri Sinulle? Aiheesta kertomassa ovat professori Pami Aalto johtamisen ja talouden tiedekunnasta sekä sähkövoimatekniikan professori Pertti Järventausta Informaatiotieteiden ja viestinnän tiedekunnasta. Lue lisää aiheesta, katso tallenne ja tee oppimistehtävä. #sähkötekniikka #energiapolitiikka #fysiikka #yhteiskuntaoppi #maantiede

Kaupunkilaisten kaupunki – miten se tehdään?

Millaista kaupunkia itseorganisoituneet ryhmät tuottavat ja miten bottom up -kaupunki voi vastata aikamme kestävyyshaasteisiin? Kuinka luottamus, vastuu ja vapaus tehdä saavat kaupungin kukoistamaan?
Lue lisää aiheesta, katso tallenne ja tee oppimistehtävä. #kaupunkikehitys #yhteiskuntatieteet #hallintotieteet #yhteiskuntaoppi

Väärä tieto ja faktojen tarkistus: nuorten kokemuksia sosiaalisesta mediasta

Väärä tieto ja disinformaatio: mistä silloin puhutaan? Miten ja millaiseen disinformaatioon nuoret törmäävät sosiaalisessa mediassa? Miten he ymmärtävät sosiaalisen median logiikkaa arjessaan? Luennoitsijana toimii professori Sirkku Kotilainen Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta.

Lue lisää aiheesta, katso tallenne ja tee oppimistehtävä. #viestintä #äidinkieli #media

Kielitietoisuus: Mihin kaikkeen kieltä ja kielitaitoa tarvitaan?

Tarkastellaan kielitietoisuutta ja pohditaan sitä, mihin kaikkeen kieltä ja kielitaitoa oikeastaan tarvitaankaan. Asiantuntijavieraana yliopisto-opettaja, väitöskirjatutkija Raisa Harju-Autti kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnasta.

Lue lisää aiheesta ja katso tallenne ja tee oppimistehtävä. #viestintä #äidinkieli #kielet #kirjallisuustiede #kasvatustiede

Digitaalinen kaksonen

Mikä on digitaalinen kaksonen ja mihin sitä käytetään. Aiheen pariin johdattaa lääketieteellisen tekniikan Professori Jari Hyttinen lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta.

Lue lisää toukokuun aiheesta ja katso tallenne ja tee oppimistehtävä. #Biologia #Lääketiede #bioteknologia ja biolääketieteen tekniikka #keksijä

Lisätietoja Tiedekahvilasta

Ota yhteyttä sähköpostitse juniversity@tuni.fi

Tai tiedätkö sopivan aiheen tai puhujan, vinkkaa meille!

#tutkituntiedonteemavuosi

Vuoden 2021 Tiedekahvilat ovat osa Tutkitun tiedon teemavuotta 2021. #tttv2021

Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 logo vaaleansinisellä pohjalla.