Podcast

podcastien bannerikuva.

Mistä tietää, mitä kaikkea voi opiskella ja minne työllistyä opintojen jälkeen? Entä voiko töissä muuttaa maailmaa? Nappaa kuulokkeet korviin ja kurkkaa tulevaisuuteen yhdessä yliopistomme opiskelijoiden kanssa! 

Omaan koulutukseen liittyvät kysymykset mietityttävät varmasti jokaista meistä. Haluamme tarjota tukea ja tietoa mietintäsi tueksi!  Yhden jakson kesto on noin vartin verran, joten ehdit kuunnella sen vaikkapa bussimatkalla tai oppituntien välisellä tauolla. Tai vinkkaa opolle tai opettajalle jaksoista, ne sopivat nimittäin hyvin myös oppitunneille!

Videopodcast-sarjamme tarkoituksena on kertoa informatiivisesti ja kannustavasti, mitä kaikkea korkeakoulussa voi opiskella ja millaisia työllistymismahdollisuuksia nämä opinnot tarjoavat. Alkuvuodesta 2022 julkaistut podcast-jaksot täydentävät sarjaa työelämänäkökulmallaan. Sekä uudet että vanhat jaksot ovat kuunneltavissa korkeakouluyhteisön Kohinakampuksella, Videopodcastit löydät myös Juniversityn YouTubesta. Kuuntele ja ylläty! Ehkäpä listalta nousee esiin ala, jonka olemassaoloa et edes tiennyt.

Raota ovea työelämään podcastien parissa!

Juontajat esittäytyvät

Tervetuloa Juniversityn podcastin pariin, jossa pohdimme nuoria mietityttäviä asioita työelämästä. Tässä jaksossa esittäytyvät podcastin juontajat Vilma ja Jari, jotka opiskelevat Tampereen yliopistossa sekä toimivat Juniversityn tiedekasvatusohjaajina. Nappaa kuulokkeet korviin ja lähde mukaan syventymään työelämään nuorten näkökulmasta! 

Jakso 1: Juontajat esittäytyvät

Jakson 1 saavutettava tekstivastine (pdf)

Voiko töissä muuttaa maailmaa?

Tämänpäiväisessä jaksossa pohdimme kysymystä ”Voiko töissä muuttaa maailmaa?”. Entä miten tällainen maailman muuttaminen voi käytännössä näkyä yrityksen arjessa ja työtehtävissä? Jaksossa vierailevat pidempään työelämässä ollut Sonja sekä työuran alkuvaiheilla oleva Jaakko Valmetilta.  

Valmetilla kehitetään ja toimitetaan teknologiaa, laitteita, automaatioita ja palveluita voimalaitoksille, paperitehtaille ja sellutehtaille.

Jakso 2: Voiko töissä muuttaa maailmaa?

Jakson 2 saavutettava tekstivastine (pdf)

Valokuva, jossa podcastin juontajat äänitysstudiossa.
Yritysten logot: Bitwise, Valmet ja KVVY

Oma osaaminen työelämässä

Millaisesta osaamisesta työelämässä voisi olla hyötyä? Entä millaisia neuvoja vielä urapolkuaan etsivälle voisi antaa? Jaksossa vieraana ovat esihenkilötehtävissä toimivat konkarit Riikka ja Jukka KVVY:ltä. Nappaa jaksosta vinkit työnhakuun ja siihen, miten omaan unelmatyöpaikkaan voisi päästä sisälle!  

KVVY tekee työtä puhtaan ympäristön puolesta. Vesiensuojeluyhdistys neuvoo, tutkii ja ohjaa hyvän vesien ja ympäristön tilan saavuttamiseksi.

Jakso 3: Oma osaaminen työelämässä.

Jakson 3 saavutettava tekstivastine (pdf)

Onko opintojen ja työelämän välillä kuilu?

Mikä erottaa opiskelijaelämän työelämästä? Entä mikä työhön siirtymisessä on isoin ero opiskeluun verrattuna? Jaksossa puhutaan myös huijarisyndroomasta ja siitä, miten työhön siirtymistä voisi helpottaa. Vieraana jaksossa on mutkien kautta ohjelmointialalle päätynyt Tommi Bitwisesta. 

Bitwise on tamperelainen ohjelmistotalo. Modernia teknologiaa ja monipuolisia projekteja löytyy esimerkiksi satama-automaation, ympäristönsuojelun, älykiekon, työkoneiden ja hitsausrobotiikan parista.

Jakso 4: Onko opiskelun ja työelämän välillä kuilu?

Jakson 4 saavutettava tekstivastine (pdf)

Katso tai kuuntele Videopodcasteja!

Bioteknologian kiehtova maailma

Miltä bioteknologian opinnot näyttävät ja mikä alassa kiehtoo eniten? Näistä aiheista keskustellaan Juniversityn videopodcastin ensimmäisessä jaksossa tiedeviestijä Johanneksen kanssa. Tervetuloa kuulolle!

Jakso 1: Bioteknologian kiehtova maailma

Lääkärin työ ja koulutus

Millaista on opiskella lääkiksessä? Entä mistä kouluaineista on ollut hyötyä tai onko opiskeluissa tullut eteen jotakin yllättävää? Lähdetään ottamaan selvää Siirin johdolla!

Jakso 2: Lääkärin työ ja koulutus

Lääkärin työn monet mahdollisuudet

Mikä on parasta lääkärin työssä? Entä voiko lääkäri olla myös somevaikuttaja? Videopodcastin kolmannessa jaksossa jatketaan keskustelua lääkikseen liittyen. Lääkäri ja somevaikuttaja Anni kertoo, millaisia mahdollisuuksia lääkärin työ tarjoaakaan.

Jakso 3: Lääkärin työn monet mahdollisuudet

Valokuva, nuori makaamassa kädet pään takana ja kuulokkeet päässä.

Kasvatustieteilijänä koodarifirmassa

Mitä muita taitoja, kuin ohjelmointia koodarifirmassa työskennellessä voikaan tarvita? Millaista on työskennellä tiiviissä tiimissä, joka koostuu monialaisista osaajista? Tässä videopodcast -jaksossa vieraana on henkilöstöasiantuntija Brita!

Jakso 4: Kasvatustieteilijänä koodarifirmassa

Materiaalitekniikkaa löytyy kaikkialta

Oletko koskaan miettinyt, miksi maito ei valu ulos tölkistä tai miten sen saa kaadettua lasiin? Materiaaliteknikko on miettinyt sitä puolestasi! Aiheeseen meidät johdattaa Sanna.

Jakso 5: Materiaalitekniikkaa löytyy kaikkialta

Fotoniikan monipuolinen maailma

Mitä ihmettä on fotoniikka ja miten se liittyy tuotekehitykseen ja lasereihin? Entä mitä yhteistä tällä kaikella on syövän hoidon tai datan siirron kanssa? Otetaan selvää, Riina kertoo! Samalla kuullaan myös, miten omat opintosuunnitelmat saattavat muuttua vielä korkeakouluopintojen aikanakin.

Jakso 6: Fotoniikan monipuolinen maailma

Dippainsinööri ja aineenope samassa paketissa

Kiinnostaako sinua matemaattisten aineiden opettaminen ja diplomi-insinöörin tutkinto? Tiesitkö, että voit valita kummatkin! Tässä videopodcast-jaksossa kuulet lisää aiheesta, opinnoista ja työllistymisestä Emman kertomana.

Jakso 7: Dippainsinööri ja aineenope samassa paketissa!

Mediatutkimus - opiskelu Tampereen yliopistossa ja VIMO

Millaista opiskelu on Tampereen yliopistossa? Mitä ihmettä tarkoittaa VIMO? Tässä kaksiosaisen podcast-sarjan ensimmäisessä jaksossa kerrotaan opiskelusta Tampereen yliopistossa, käydään mediatutkimuksen opiskelijoiden näkökulmista läpi, mitä VIMO eli viestinnän monitieteinen tutkinto-ohjelma pitää sisällään ja kerrataan omia yhteishakumuistoja. Keskustelijoina Marianna Urkko, Miro Leppäsalo ja Paula Uusitalo.

Jakso 1: Mediatutkimus – opiskelu Tampereen yliopistossa & VIMO saatavilla jakson 1 saavutettava tekstivastine (pdf)

Mediatutkimus ajan hermolla

Mitä on mediatutkimus? Millaisia kursseja alan opiskelijalla on mahdollista päästä suorittamaan? Tässä kaksiosaisen podcast-sarjan toisessa jaksossa käydään maanläheisesti läpi mediatutkimuksen opintoja ja muistellaan mieleenpainuvimpia kurssikokemuksia tehden samalla alaa kuulijalle tutummaksi. Jaksossa huomataan myös, että media linkittyy lähes kaikkeen. Keskustelijoina Marianna Urkko, Miro Leppäsalo ja Paula Uusitalo.

Jakso 2: Mediatutkimus – ajan hermolla saatavilla jakson 2 saavutettava tekstivastine (pdf)

Kampuksella kohisee!

Kuuntele lisää Tampereen korkeakouluyhteisön opiskelijoiden ja henkilökunnan ajatuksia! Kohinakampukselta löydät podcast-jaksoja monipuolisista korkeakouluyhteisöä koskettavista aiheista niin opiskelijoiden kuin asiantuntijoiden näkökulmista.

Kohinakampus Soundcloudissa

Kohinakampuksen logo