Mobile Juniversity

Valokuvassa Mobile Fablab Tampereen yliopiston liikkuva digitaalisen valmistuksen verstas
***Huom. Mobile Juniversity ei liikennöi tällä hetkellä.***

Mikä on Mobile Juniversity?

Mobile Juniversity on Pirkanmaan alueella liikkuva tiede- ja teknologiakasvatuksen sekä digitaalisen valmistuksen oppimisympäristö. Tavoitteenamme on innostaa oppilaita tieteiden ja teknologian pariin sekä vahvistaa tulevaisuuden työelämätaitoja. Työpajojen yhteydessä vahvistamme myös opettajien digitaalisen valmistuksen taitoja tarjoamalla koulun opettajille digitaalisen valmistuksen hands on -työpajan. Vierailu on mahdollista yhdistää monialaiseen oppimiskokonaisuuteen.

Mobile Juniversityn laitteisto mukailee kansainvälisen FabLab-konseptin laitteistoa. Toimintamalliamme on kehitytty tiiviissä yhteistyössä FabLab Tampereen kanssa. Välineistöömme kuuluu mm. 26 kpl tietokoneita, 27 kpl 3D-tulostimia, 4 kpl laserleikkureita ja 5 kpl vinyylileikkureita.

Tarjoamme maksuttomia työpajoja sekä kouluilla että Hervannan kampuksella. Kouluvierailut toteutamme työpajaviikkoina. Paja pystytetään koulullenne johonkin luokkatilaan neljän päivän ajaksi. Työpajoihin pääsee osallistumaan opettajien hands on -pajan lisäksi seitsemän oppilasryhmää. Työpajaviikko rakentuu seuraavasti: 

  • maanantai: Pajan pystyttäminen ja opettajien perehdyttäminen. Opettajat pääsevät harjoittelemaan työpajassa esimerkiksi mallintamista ja 3D-tulostamista. ​
  • tiistai ja keskiviikko: 3 oppilasryhmää/päivä, ryhmän opettaja mukana apuohjaajana​
  • torstai: 1 oppilasryhmä ja pajan purkaminen

Mobilen toimintaa havainnollistava kuvio. Sisältö avattuna yllä olevassa tekstikappaleessa.

Hervannan kampuksella tapahtuvat vierailut varataan yksittäisinä pajoina. Tietyt viikot lukuvuodesta on varattu Hervannan kampuksen pajoja varten ja loput vierailut toteutetaan kouluilla. Toimintaa on pilotoitu Hervannan kampuksella syksystä 2021.

Tällä hetkellä tarjonnassamme on 90 minuutin 3D-mallinnus- ja tulostustyöpaja, jossa oppilaat pääsevät suunnittelemaan ja tulostamaan itselleen esimerkiksi avaimenperän. Mallinnukseen käytetään selainpohjaista Tinkercad-mallinnusohjelmaa, joka on helppokäyttöinen ja matalan kynnyksen mallinnusohjelma. Oppilailla ja opettajilla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta mallintamisesta, sillä tarkoituksena on tutustua mallintamiseen ja 3D-tulostamisen tekniikkaan.

Mitä vierailu edellyttää koululta?

Vierailun onnistumiseksi tulee koululla varmistaa, että

  • työpajapäivien ajaksi (ma-to tai ti-pe) työpajoja varten on varattu luokkatila 1.kerroksesta mahdollisimman läheltä sisäänkäyntiä
  • pääsemme pakettiautollamme mahdollisimman lähelle sisäänkäyntiä auton sujuvan purkamisen ja pakkaamisen mahdollistamiseksi
  • autollemme on varattu pysäköintipaikka koulun välittömästä läheisyydestä työpajojen ajaksi

Lue lisää

Digitaalista valmistusta ja työelämätaitoja – Mobile Juniversityn liikkuva oppimisympäristö koulutyön tukena
Pilotointa Kaukajärven yläkoululla
FabLab apuna Nooran Fab Academyn opinnoissa