StarT

Valokuva, jossa useamman ihmisen sormet muodostavat tähtikuvion.

StarTissa opitaan yhdessä toteuttamalla monialaisia projekteja luovasti sekä jakamalla oppimisen iloa sekä hyviä opetuskäytänteitä tiede- ja teknologiatapahtumissa.

Kaikki tiedot ohjelmasta löydät StarTin verkkosivulta. Ohjelma on osa LUMA-keskus Suomi -verkoston toimintaa.

LUMA-keskus Suomi-verkoston logo ja lumakukka.

Ajankohtaista

Nord StarT –kilpailu kutsuu lapsia ja nuoria mukaan ilmastonmuutoksen torjuntaan

Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää syksyllä 2021 pohjoismaisen Nord StarT – ilmastonmuutoskilpailun osana Suomen Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajakauden 2021 ohjelmaa. Kilpailu järjestetään yhteistyössä LUMA-keskus Suomen StarT-ohjelman kanssa ja sen tavoitteena on osallistaa lapsia, nuoria ja aikuisia varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin ideoimaan yhdessä konkreettisia keinoja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Kilpailu on jo käynnissä, ja projekteja ja käytänteitä voi ilmoittaa mukaan kilpailuun marraskuun loppuun asti. Kilpailu huipentuu pohjoismaiseen konferenssiin, jossa palkinnot jaetaan 9.2.2022. Lisätietoa kilpailusta sekä osallistumisohjeet löytyvät kilpailun verkkosivustolta: start.luma.fi/nordstart 

NordStarT bannerikuva

Tulevalla kaudella StarT-ohjelmassa tapahtuu muutoksia

StarT-ohjelmaan ei tarvitse enää ilmoittautua. Toiseksi StarTin parissa tullaan jatkossa järjestämään kausittain vaihtuvia erilaisia lapsille, nuorille tai opettajille ja kasvattajille suunnattuja tapahtumia, joita järjestävät LUMA-keskus Suomi -verkoston lisäksi yksittäiset LUMA-keskukset sekä yhteistyökumppanimme. Jokainen voi itse valita mihin tapahtumiin haluaa osallistua tai hakea mukaan. Kaikista kauden tapahtumista ja mahdollisuuksista tiedotetaan StarTin verkkosivuilla sekä uutiskirjeessä. Tilaa StarTin uutiskirje tästä!

Verkkokurssi projektioppimisen toteuttamiseen

Projektit opetuksen polkimena -verkkokurssi tarjoaa konkreettista tukea ja materiaaleja eheyttävän ja monialaisen projektioppimisen toteuttamiseen. Kurssi soveltuu opettajille varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Kurssin voi suorittaa myös ilman harjoitustyöhön osallistumista ja täysin itsenäisesti oman aikataulun mukaan. Lisätiedot ja ilmoittautuminen kurssille.

StarT-ohjelma pähkinänkuoressa

StarT-ohjelma tarjoaa oppimisyhteisöille kuten päiväkodeille, kouluille ja perheille valmiin mallin toteuttaa projektioppimista hauskasti ja tehokkaasti oman yhteisön, alueen ja maakunnan alueella. StarTiin voi osallistua jokainen: opettajat, koulut, päiväkodit, perheet, asiantuntijat, opiskelijat, yritykset – jokainen itselleen soveltuvassa roolissa joko projekteja toteuttamassa tai niiden tekemistä tukemassa.

StarTiin voi osallistua kahdessa eri sarjassa:

  1. StarT-projektit lasten ja nuorten tiimeille 
  2. Hyvät käytänteet oppimisyhteisöille 

Jokainen oppimisyhteisö voi osallistua StarTiin parhaaksi katsomallaan tavalla: joko toteuttamalla pieniä tai isoja tiedeprojekteja omassa yhteisössään tai osallistumalla niillä alueellisille StarT-festareille tai laajemmin ottamalla osaa myös kansalliseen kilpailuun. Kansallisesta sarjasta on mahdollisuus edetä Suomen edustajaksi kansainväliseen sarjaan.

Pirkanmaalla oppimisyhteisöt voivat saada tukea StarT-projektien suunnitteluun ja toteutukseen muun muassa tiedeluokkavierailun, materiaalien ja yhteisen projektien ideoimisen muodossa.

StarT-ohjelma on osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa LUMA-keskus Suomen valtakunnallista tehtävää.

Lue lisää StarTin toimintamallista ja tavoitteista.

Yhteystiedot

StarTista valtakunnallisesti

start.luma.fi/

info@start.luma.fi

LUMA-keskus Suomi -verkoston StarT-projektioppimisen logo.