Somea, sotea ja sydänsoluja – kevään Tiedekahviloissa puhututtivat ajankohtaiset ilmiöt

Valokuva, jossa Tiedekahvilan roll-upit, helmikuun puhujat sekä opiskelijalähettiläs.

Kutsuimme Tampereen yliopiston Juniversitylla nuoret opettajineen tutustumaan uusiin ilmiöihin ja mahdollisuuksiin Tiedekahvilan merkeissä. Keväällä 2021 uudistettu Tiedekahvila on toisen asteen opiskelijoille suunnattu keskusteleva luentosarja, jossa eri alojen asiantuntijat kertovat mielenkiintoisesta tutkimuksesta ja ajankotaisista teemoista. Tavoitteena on kannustaa nuoria löytämään omia kiinnostuksen kohteita sekä laajentaa tietoutta erilaisista tieteenaloista ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista. Samalla vahvistetaan jatko-opinto- sekä työelämävalmiuksia sekä tuetaan yhteiskunnallista osaamista.

Kevään Tiedekahvilat järjestettiin ensimmäistä kertaa verkon välityksellä. Yhteensä ne tavoittivat satoja nuoria opettajineen ja opoineen ympäri Suomen. Kausi aloitettiin tutustumalla rakennustekniikan näkökulmasta siihen, miten tieteen ja teknologian avulla voi vaikuttaa esimerkiksi virusten leviämiseen. Helmikuussa vilkasta keskustelua herättivät epäterveelliset elintarvikkeet ja niiden markkinointi sosiaalisessa mediassa. Sote-uudistuksen ja terveyspalveluiden tulevaisuus taas puhututti maaliskuussa. Kevään lopuksi päästiin yhdessä raottamaan huippulaboratorion ovea ja kuulemaan kudosviljelystä. Mukana aiheisiin tutustumassa ja nuorten kysymyksiä esittämässä oli myös Tampereen yliopiston opiskelijalähettiläs.

Tiedekahviloiden jatkoa suunnitellaan parhaillaan. Tavoitteena on tarjota monitieteinen ja ajankohtainen kattaus eri tieteenaloilta. Nuoria kiinnostavia ja oppimista tukevia aiheita etsitään lukuvuosittain jokaisesta Tampereen yliopiston seitsemästä tiedekunnasta. Tiedekahvilat ovat osa toisen asteen ja korkea-asteen välistä yhteistyötä. Tarkoituksena on tukea opetussuunnitelmaa ja tarjota valmiita sisältöjä hyödynnettäväksi osana opetusta. Luennot tallennetaan, joten niitä on helppo hyödyntää oppitunneilla tai lisätehtävinä myös jatkossa.

Valokuva, laboratoriotilaa opiskelijalähettiläälle esitteli tutkijatohtori Mattila.
Huhtikuun Tiedekahvilassa vierailtiin monikudosmallintamisen huippulaboratoriossa.

Kevään Tiedekahvilat katsottavissa YouTubessa

Haluatko palata kiinnostavan aiheen äärelle? Kaikki kevään Tiedekahvilat löydät nyt tekstitettyinä YouTube-kanavaltamme. Videoita on helppo hyödyntää osana opetusta tai vinkata aiheesta tai opintoalasta kiinnostunut nuori kuulolle.

Osa 1: Millainen on aika koronaviruspandemian jälkeen?

Osa 2: Miksi meille markkinoidaan epäterveellistä?

Osa 3: Mikä ihmeen sote-uudistus?

Osa 4: Vierailulla monikudosmallintamisen huippuyksikössä.

Syksy tulee, save the date!

Tiedekahvilat jatkuvat tuttuun tapaan kerran kuukaudessa Zoom-etäyhteydellä toteutettuina. Luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Merkkaa jo nyt syksyn päivämäärät muistiin ja seuraa someamme, tiedotamme lisää aiheista lähempänä.

Tiedekahvilan syksyn 2021 päivämäärät: 16.9., 14.10., 18.11. ja 16.12. Ilmoittautumalla mukaan jo nyt saat osallistumislinkit suoraan sähköpostiisi.

Kysy lisää tai ehdota sinua kiinnostavaa aihetta sähköpostitse juniversity@tuni.fi

Juniversityn sosiaalisen median kanavat listattuna. Löydät meidät Facebookista, Twitteristä, Instagramista ja YouTubesta hakusanalla Juniversity.

Vuoden 2021 Tiedekahvilat ovat osa Tutkitun tiedon teemavuotta 2021. #tttv2021

Tutkitun tiedon teemavuosi 2021 -logo