Lokakuun Tiedekahvila — Vievätkö tekoäly ja algoritmit meitä 6-0?

vasemmalla kasvokuvassa jussi okkonen, oikealla tiedekahvilan logo.

Tulevaisuus, monitieteisyys ja uudet ilmiöt ovat nyt saatavillasi linkkiä napsauttamalla! Tiedekahvila kutsuu sinut nuori tutustumaan uusiin aloihin ja mahdollisuuksiin. Oletpa sitten ammattikoulussa, lukiossa, välivuotta viettämässä tai missä elämänvaiheessa tahansa, olet tervetullut kuulolle. Heitä siis kahvit kuppiin, jalat pöydälle ja lähde mukaan löytämään oma juttusi!

Lokakuun Tiedekahvila — Vievätkö tekoäly ja algoritmit meitä 6-0?

Aika: to 14.10.2021 klo 18.00
Tallenne:
Lokakuun Tiedekahvila YouTubessa.

”Juuri tällaista olen etsinyt pitkään nettikaupasta!” Sattumaako? Koneoppiminen, algoritmit ja tekoäly toimivat nykyisin monen digitaalisen palvelun taustalla. Kehittyneen teknologian ansiosta kaupalliset viestit voidaan helposti kohdistaa oikealle kohderyhmälle. Tekoäly seuraa toimintaamme ja ovelasti suosittelee juuri sitä asiaa, jota emme oikeastaan osanneet edes kaivata. Mitä ovat nämä suosittelualgoritmit ja miten ne meitä ohjailevat? Voisimmeko digitaalisella lukutaidolla välttää vahvistusharhan ja tarkkailla paremmin omia valintojamme?

Otetaan selvää lokakuun Tiedekahvilassa, tule kuulolle! Aiheesta kertomassa on yliopistotutkija Jussi Okkonen informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta. Okkonen tutkii työssään ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutusta sekä sitä, miten teknologia vaikuttaa ihmisten jokapäiväiseen arkeen.

Mukana keskustelemassa myös Tampereen yliopiston opiskelijalähettiläs.

Tilaisuus järjestetään Zoom-palvelussa ja osallistujilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä chatin kautta. Ilmoittaudu ennakkon ja saat osallistumislinkin suoraan sähköpostiisi! Katso myös syksyn muut aiheet ja aikataulut.

Valokuva: Annamari Karjalainen.

Oppimistehtävä

Tiedekahvilan jälkeen voit jatkaa pohdintoja aiheen parissa miettimällä alla olevaa oppimistehtävää. Keskustele kaverin kanssa tai kirjaa ajatuksesi ylös!

Tarkastele algoritmien vaikutusta elämääsi lyhyen pohdinnan avulla. Voit tutkia ja pohdiskella aihetta esimerkiksi seuraavista näkökulmista:

  • Miten algoritmit näkyvät omassa elämässäsi?
  • Millaisia tunteita koet havaitessasi algoritmien vaikutuksen?
  • Mitkä ovat algoritmeista kokemasi hyödyt tai haitat?
  • Miten algoritmeilta voi suojautua tai pitääkö niiltä suojautua?

Laadi maksimissaan sivun mittainen kirjoitus aiheesta (noin 500-750 sanaa).

Tutkitun tiedon teemavuosi 2021 -logo

Tiedekahvilat ovat osa Tutkitun tiedon teemavuotta 2021.