Työpajasisällöt

Työpajat on suunniteltu maksimissaan 25 oppijan ryhmille. Osa pajoista voidaan ohjata myös englanniksi. Huomioithan, että kaikki työpajat eivät välttämättä ole tarjonnassamme samanaikaisesti. Tutustu myös sivun loppupuolelta löytyvään etätyöpajatarjontaamme, joka on varattavissa mistä päin Suomea tahansa.

Jos sinulla on kysyttävää, vastaamme mielellämme! Palveluosoite: juniversity@tuni.fi.

Varhaiskasvatus ja alakoulu

Työpajat toteutetaan Juniversityn tiedeluokassa Hervannan kampuksella. Huolehdithan, että ryhmäsi on ajoissa paikalla ja valmiina aloittamaan työpajan varaamanasi ajankohtana. Tavataan tiedeluokassa!

Robottiseikkailu

Robotit ovat joutuneet kaupungissaan todelliseen kiipeliin. Voitko auttaa niitä selviämään vaikeasta tilanteesta? Pääset selvittämään vastaan tulevia haasteita robotteja apuna käyttäen sekä pohtimaan, millainen robotti itse olisit. Lähde mukaan seikkailuun!

Ryhmäkooksi suositellaan maksimissaan 15 lasta.

Viskari- ja esiopetus | Työpajan kesto: 60 min

Hyppää labraan!

Tässä työpajassa pipetti ja koeputki tulevat tutuksi luonnontieteellisiä ilmiöitä yhdessä tutkien! Lapsilähtöisesti tarkastelemme muun muassa tiheyttä ja pintajännitystä. Pue päällesi laboratoriotakki ja suojalasit – oletko valmis?

Viskari- ja esiopetus, 1.-3.-lk | Työpajan kesto: 60 min

Ohjelmointia Legorobotilla

Tutustu robotiikkaan ja ohjelmointiin! Työpajassa harjoittelemme Lego WeDo-robotin rakentamista sekä ohjelmoimista graafisessa ohjelmointiympäristössä. Selvitämme samalla, miten esimerkiksi kuun pintaa tai syviä merenpohjia voidaan tutkia.

1.-3.-lk| Työpajan kesto: 60 min

Johdatus ohjelmointiin ja robotiikkaan

Mikä on kauko-ohjauksen ja ohjelmoinnin ero? Pääset itse tutkimaan asiaa innostavien robottipallojen avulla sekä haastamaan luokkakavereita legorobottijalkapallossa. Työpaja sopii hyvin vasta-alkajille, mutta tarjoaa tekemistä myös hieman kokeneemmallekin robottinikkarille.

4.-6.-lk | Työpajan kesto: 75 min

Värien fysiikkaa

Mitä ajattelet kun näet sateenkaaren? Oletko koskaan miettinyt kuinka sateenkaaren värit muodostuvat? Entä mitä värit oikeastaan ovat? Työpajassa sukellamme värien maailmaan. Havainnoiden ja tutkien pääsemme oppimaan valosta ja väreistä.

4.-6.-lk| Työpajan kesto: 60 min

Yläkoulu ja toinen aste

Vesimittaukset

Millaista on ominaisuuksiltaan hyvä uimavesi? ​Entä miten ihmisen toiminta vaikuttaa veden laatuun? ​Tutkimme ja analysoimme vesinäytteitä mittaamalla niiden happamuuden, sameuden, happipitoisuuden, sähkönjohtavuuden sekä nitraattipitoisuuden. Toivomme, että tuotte mukananne omat vesinäytteet lähivesistöistä pienryhmittäin, noin 0,5 l muovipullollinen ryhmää kohden riittää. Vesinäytteet järjestyvät tarvittaessa myös Juniversityn puolesta.

Työpajan kesto: 60 min

Ohjelmointia Micro:bitillä

Tule tutustumaan Micro:bittiin, taskukokoiseen tietokoneeseen! Otamme selvää Micro:bitin mahdollisuuksista ohjelmoimalla kaikille tutun pelin. Kivi-paperi-sakset, kenen Micro:bit voittaa? Koodaaminen tapahtuu ensisijaisesti lohko-ohjelmoimalla, pyynnöstä työpajan voi toteuttaa myös lausekielisellä ohjelmoinnilla.

Työpajan kesto: 60 min

Ohjelmointia ja elektroniikkaa

Herätä kiinnostuksesi ohjelmointia ja elektroniikkaa kohtaan tässä monialaisessa työpajassa! Aluksi keskustelemme tuulivoimasta ja uusiutuvasta energiasta, jonka jälkeen rakennamme itse pienen tuulivoimaa mittaavan laitteiston hyödyntäen taskutietokone Micro:bitia ja Inventor’s kit -elektroniikkasarjaa. Koodaaminen tapahtuu ensisijaisesti lohko-ohjelmoimalla, pyynnöstä työpajan voi toteuttaa myös lausekielisellä ohjelmoinnilla.

Työpajan kesto: 60 min

 

Kommunikointia valon avulla

Lähde mukaan tutustumaan fotoniikkaan eli valotieteeseen! Perehdymme toiminnallisia haasteita ratkaisemalla muun muassa valon ominaisuuksiin, taittumislakiin ja kokonaisheijastuksen ilmiöön. Ryhmät pääsevät myös kisailemaan kommunikointihaasteessa valokuituja hyödyntäen.

Työpajan kesto: 75 min

Johdatus kiertotalouteen

Miltä arki näyttäisi kiertotalousajatteluun pohjautuvassa yhteiskunnassa? Mitä toimia Tampereen kaupunki on ottanut kohti kiertotaloutta? Työpajassa tutustutaan kiertotalouden periaatteisiin ja mahdollisuuksiin toiminnallisesti, yhdessä tutkien ja pohtien. Autetaan toisiamme ja ideoidaan yhdessä kestävämpää huomista!

 Työpajan kesto: 75 min

Mitattu minä

Millaisia asioita ihmisestä voi mitata ja mitä tulokset kertovat terveydestämme? Mittaamme muun muassa puristusvoimaa, hyppykorkeutta sekä kehon lämpötilaa ja tarkastelemme saatuja tuloksia. Pohdimme myös, miten perimä, ympäristö sekä oma toimintamme vaikuttavat tuloksiin.

Työpajan kesto: 75 min

Etätyöpajat

Etätyöpajat toteutetaan Zoom-yhteyden välityksellä ja ne ovat varattavissa mistä päin Suomea hyvänsä. Huomioithan, että työpajan olisi hyvä päästä alkamaan varaamanasi ajankohtana: huolehdi siis, että tekniikka toimii ja oppijat ovat paikalla oikeaan aikaan.

Hehkun värikkäät tunteet

Ystävämme Hehku on hämmentynyt. Hän ilmaisee tunteensa eri värein, mutta hän ei tunnista mikä väri tarkoittaa mitäkin tunnetta. Hehkun lempiasia maailmassa on valo. Voisimmeko valon ilmiöitä tutkimalla tuoda Hehkun tunteet esiin ja auttaa häntä nimeämään niitä?

Viskari- ja esiopetus Työpajan kesto: 45 min

Dino-Mittamania: Aikamatka menneisyyteen

Työpajassa lähdetään ohjaajien ja kiltin Junisauruksen kanssa aikamatkaseikkailulle dinosaurusten maailmaan. Ilkeä Tyrannokiusaaja sotkee alkuperäiset matkasuunnitelmat, mutta jättää ryhmälle matematiikkapulmia ratkaistavaksi, jotta he voivat löytää kadonneet aikakoordinaatit päästäkseen takaisin nykypäivään. Tehtävissä harjoitellaan mittaamista, ongelmanratkaisua ja yhteistyötaitoja. Teemaa voi syventää tunnetaitojen puolelle esimerkiksi työpajan jälkeen. 

Esiopetus, 1.lk:n syksy | Työpajan kesto: 60 min

Pakopeli: Verkkoviruksen vastaisku

Tutkimusryhmä on luonut tekoälyn luonnontieteellisiä tutkimuksia varten. Eräällä tutkimusapulaisella on pahat mielessä ja hän on valjastanut tekoälyn lähettämään viruksen, joka tekee kaikki verkkoyhteyslaitteet käyttökelvottomiksi. Onnistuuko luokkasi ratkaisemaan vihjeet ajoissa, estämään viruksen leviämisen ja pysäyttämään apulaisen?

Huom! Työpaja on samansisältöinen kuin aiemmin valikoimassa ollut Virtuaalipakopeli.

4.-6.-lk | Työpajan kesto: 45 min