“Varhaisen tiedekasvatuksen tulee perustua leikkiin” – innostusta ja tukea Juniversityn tiedepolulta

Valokuva. Kaksi lasta tutkimassa suurennuslasilla dekantterilasissa olevia nesteitä laboratoriotakit päällä.

Tampereen yliopiston Juniversity on lasten ja nuorten oma yliopisto sekä tiedekasvatuksen asiantuntija. Tarjoamme opettajille ja kasvattajille tukea tiedekasvatuksen sekä tutkivan toiminnan aloittamiseen ja kehittämiseen omassa oppimisyhteisössä lapsilähtöisesti ja innostavasti. Katso alta tuore video, tutustu toimintaamme ja lähde mukaan!

Minä pystyn ja osaan – tiedekasvatusta varhaiskasvatuksessa

Varhaiskasvatuksessa aloitetun tiedekasvatuksen keskiössä on ilo ja innostus. Ihmetellen, kokeillen ja leikkien lapset rakentavat ymmärrystään heitä ympäröivästä maailmasta. Tiedekasvatuksen kautta voidaan tukea lasten tutkivaa toimintaa ja vahvistaa minäpystyvyyden tunnetta. Tärkeintä on, että lapset pääsevät itse aktiivisesti rakentamaan ymmärrystään heitä ihmetyttävistä aiheista aikuisen tuella.

Uudella tiedekasvatusta varhaiskasvatuksen näkökulmasta käsittelevällä videollamme yliopistonlehtori Jenni Vartiainen kertoo lasten tutkivasta toiminnasta ja leikin merkityksestä osana varhaista tiedekasvatusta.

“Pieni lapsi oppii kaiken leikkien, on ne sitten arjen taitoja, sosiaalisia taitoja tai vaikka tutkimisen taitoja. Kaikki opitaan leikin kautta.” – Jenni Vartiainen.

Videolla kuullaan myös pirkanmaalaisia varhaiskasvatuksen opettajia Raluca Cenan-Niemistä ja Marika Kuusistoa sekä heidän kokemuksiaan tiedekasvatuksesta ja yhteistyöstä Juniversityn kanssa. Nieminen ja Kuusisto osallistuivat viime vuonna kansalliseen LUMA2020-hankkeeseen, jossa oli mukana kymmeniä oppimisyhteisöjä ja useita sidosryhmiä ympäri Suomen. Päätavoitteena oli tukea lasten ja nuorten innostusta ja opiskelumotivaatiota luonnontieteitä, matematiikkaa ja teknologiaa kohtaan aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.

Youtubesta otettu kuvankaappaus videon thumbnailista.

Jos upotus ei näy, voit katsoa videon YouTubesta tästä linkistä.

Varhaiskasvatuksen ammattilainen, lähde mukaan toimintaamme!

Kotisivuiltamme löydät laajasti materiaalia ja ideoita tiedekasvatuksen toteuttamiseen omassa oppimisyhteisössäsi. Katso alta koostamamme vinkit!

Lainaamo ja materiaalipankki

Tiesithän, että Juniversityn Lainaamosta saat maksutta käyttöösi varhaiskasvatukseen sopivia opetusvälineitä. Käytön tueksi tarjoamme ohjeita ja ideoita sisältävän materiaalipankin. Kurkkaa alta uusimmat esittelyvideot jo pienillekin lapsille soveltuvien välineiden käytöstä.

Lainaamo
Materiaalipankki

Ota käyttöön KUBO –robotti (video)
Ota käyttöön Blue-Bot –robotti (video)
Ota Käyttöön Easi-Scope –mikroskooppi (video)

Virtuaali-Tiedepysäkit

Kaipaatko ideoita lasten kanssa toteutettaviin tiedekokeisiin ja eri ilmiöiden tutkimisen tueksi? Etsi ideoita Juniversityn virtuaalisilta Tiedepysäkeiltä! Videot sisältävät lyhyitä ohjeita pienistä tiedekokeista ja tutkimuksista. Mitään erityisiä välineitä ei tarvita, vaan kotoa löytyvät materiaalit riittävät. Valmista itse esimerkiksi löllölimaa tai rakenna oma thaumatrooppi. Kaikki aiheet ja videot löydät kootusti sivuiltamme.

LUMA2020-verkkokurssit opetuksen tueksi

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamien kurssien materiaalit on kehitetty yhteistyössä LUMA-keskus Suomen 11 korkeakoulun verkoston ja opettajien kanssa. Valikoimasta löytyvät sisällöt aina varhaiskasvatuksen kohderyhmästä toiselle asteelle saakka. Yhden opintopisteen laajuiset kurssit ovat maksuttomia ja niitä on mahdollista suorittaa omaan tahtiin vuoden 2021 aikana.

Katso tästä lisätiedot kursseista LUMA2020-verkkosivulta.

LUMA2020 – Monialaista projektioppimista varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen 1 op (Moodle).

Seuraa meitä!

Tilaamalla kerran kuukaudessa ilmestyvät uutiskirjeemme saat tuoreimmat kuulumisemme kootusti suoraa sähköpostiisi. Tilaa uutiskirje tästä!

Juniversityn löydät sekä Instagramista, Facebookista, Twitteristä että YouTubesta.

Millaista tukea toivoisit tiedekasvatuksen toteuttamiseen omassa oppimisyhteisössäsi? Ota rohkeasti yhteyttä juniversity@tuni.fi -asiointiosoitteen kautta tai suoraa Lottaan:

Lotta Abendstein, varhaiskasvatustoiminnan koordinaattori, lotta.abenstein@tuni.fi, puh. 050 4783 477

 

Teksti: Lotta Abendstein ja Eeva Mäkelä

Valokuva: Eino Ansio