Joulukuun Tiedekahvila: Miten tekoälyn käyttö voi edistää valokuvan tutkimista?

tiedekahvilan logo

Tulevaisuus, monitieteisyys ja uudet ilmiöt ovat nyt saatavillasi linkkiä napsauttamalla! Tiedekahvila kutsuu sinut nuori tutustumaan uusiin aloihin ja mahdollisuuksiin. Oletpa sitten ammattikoulussa, lukiossa, välivuotta viettämässä tai missä elämänvaiheessa tahansa, olet tervetullut kuulolle. Heitä siis kahvit kuppiin, jalat pöydälle ja lähde mukaan löytämään oma juttusi!

Aika: to 15.12.2022 klo 15.00-16:00
Paikka: Livenä Nokia Arenan Paidiassa (Kansikatu 3, Tampere)  sekä Zoom

Aihe: Miten tekoälyn käyttö voi edistää valokuvan tutkimista?

Joulukuun Tiedekahvilassa pohditaan miten tekoälyn käyttö voi edistää valokuvan tutkimista. Aiheeseen meidät johdattaa Tampereen yliopiston, Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan, yliopistonlehtori Anssi Männistö. Hänen tutkimusalaansa on erityisesti visuaalinen journalismi.

Pääsemme kurkistamaan Anssin kanssa Puolustusvoimien alaisen SA-kuva-arkiston kuviin (sa-kuva.fi), joita ns. TK-kuvaajat ottivat toisen maailmansodan aikana. Nämä noin 170 000 kuvaa julkaistiin internetissä vuonna 2013. Tutkimuksen avulla on nyt kehitetty menetelmä, joka on mullistanut kuva-arkistojen hakutoiminnan ja luotu EU direktiivin vaatimia kuvailutekstejä automaattisesti suuren kuva-arkiston kuville. Männistön vetämä tutkimusryhmä on esimerkki kuinka tällaisella tutkimusalueella pystyy ja joutuu yhdistämään kiehtovalla tavalla monialaista tieteellistä ja tutkimuksellista lähestymistapaa. Tällainen tutkiminen edellyttää ryhmää, joka yhdistää niin historian, visuaalisuuden, kuin matematiikan osaajia.

Tiedekahvilassa pääsemme konkreettisesti näkemään millaisia aivan uusia näköaloja kuvatutkimukseen tekoälyvälineet avaavat ja miten arkistot alkavat paljastaa historiaa tavoilla, jotka aiemmin – vain muutama vuosi sitten – eivät olleet mahdollisia.

Katso tallenne YouTubesta!

#historia #journalismi #viestintä #matematiikka  #tekniikka #tekoäly #tilastotiede

Oppimistehtävä

Tiedekahvilan jälkeen voit jatkaa pohdintoja miettimällä alla olevaa oppimistehtävää. Kirjaa ylös ajatuksiasi tai vaikka keskustelua kaverin kanssa!  

Tutustu SA-kuva-arkistoon, osoitteessa sa-kuva.fi. Testaa sivuston hakutoimintoja sivun ylälaidassa olevassa kentässä ”Tekstihaku”.

Kuvia arkistossa on kaikkiaan n. 160 000. Millaisia asioita löytyy helposti, millaisia hankalammin. Pohdi, mistä erilaiset hakutulokset voivat johtua. Millaiset aiheet sinua erityisesti kiinnostavat?

Tiedekahvilan esityksessä ja keskustelussa pohditaan näitä samoja asioita. Tutkija Anssi Männistö kertoo, miten tekoälypohjainen kuvien luokittelu pystyy parantamaan kuva-arkistojen hakutoimintoja.