Älykkäät rakennukset ja digitaalinen teknologia tarjoavat uusia mahdollisuuksia esimerkiksi paloturvallisuuden kehittämiseen. Rakennustekniikan yksikössä on selvitetty yhdessä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön kanssa tarjolla olevia ratkaisuja ja niiden kehittämistarpeita.
Älykkäät rakennukset ja toimintaympäristöt avaavat uudenlaisia mahdollisuuksia toteuttaa valvonta-, turva- ja turvallisuusratkaisuja. Digitaalinen teknologia ja esineiden internet (IoT, Internet of Things) voivat tarjota sovelluksia ennakoivaan palontorjuntaan ja -havaitsemiseen, pelastamiseen, sammuttamiseen sekä järjestelmien huoltoon ja ylläpitoon. Älyrakentamisen uudet rakennus- ja toimintaympäristöt synnyttävät myös uusia paloturvallissuuteen liittyviä haasteita ja riskejä, jotka tulee pystyä tunnistamaan ja, joiden pienentäminen edellyttää uusien ratkaisujen kehittämistä.
Rakennustekniikan yksikön palotutkijat ovat yhdessä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) kanssa selvittäneet paloturvallisuuden toteutumista älykkäiden kaupunkien ja rakennusten hankkeissa Suomessa, uusien teknologioiden paloturvallisuudelle tarjoamia ratkaisuja ja mahdollisuuksia sekä paloturvallisuuden kehittämiseen liittyviä haasteita ja tarpeita. Samalla on pyritty kartoittamaan, kuinka kiinteistönhallintajärjestelmän tuottamaa dataa voidaan käyttää rakennuksen paloturvallisuuden ja pelastustoimen toimintaedellytysten parantamiseen.
Tietoa on kerätty haastattelemalla suunnittelu- ja kehitysorganisaatioita kaupungeissa, joissa on käynnissä merkittäviä älykkäiden kaupunkiympäristöjen hankkeita, paloturvallisuuteen liittyvien palveluiden ja järjestelmien toimittajia, talotekniikkasuunnittelijoita sekä rakennusvalvonnan ja pelastustoimen asiantuntijoita. Markkinoilta löytyy jo erilaisia älykkäitä paloturvallisuusratkaisuja, mutta kentältä saadut kokemukset osoittavat, että käytännön toteutuksessa on vielä haasteita paloturvallisuudesta vastaavien järjestelmien keskinäisessä yhteensovittamisessa, integroitujen järjestelmien luotettavuuden hallinnassa sekä laajojen järjestelmäkokonaisuuksien toiminnan testauksessa. Kehitystarpeita on tarkasteltu erityisesti teknologian käytettävyyden ja kustannushyötyjen sekä teknologian hankinta-, asennus- ja ylläpitovaiheissa tuottaman lisäarvon näkökulmasta. Yksi työn keskeisistä tavoitteista on ollut myös selkeyttää sitä, kuinka teknologian ylläpidon vaatimukset ja vastuut voidaan päivittää ja kohdentaa oikeille tahoille rakennuksen koko elinkaaren ajan. Älyrakentaminen ja ”Smart City” –käsite tulee ymmärtää niin hyvin, että kaikki nämä riskit ja tarpeet pystytään tunnistamaan ja paloturvallisuusjärjestelmille voidaan varmistaa vaatimusten mukainen luotettavuus.
Selvityksen tuloksia on jo julkaistu SPEK Puheenvuoroja –julkaisusarjassa [1] sekä useissa tieteellisissä koferensseissa. Käynnissä oleva tutkimushanke valmistuu keväällä 2020 ja sitä rahoittaa Palosuojelurahasto.
[1] Malaska, Mikko, Aaltonen, Anu & Lehto, Lauri (2019). Paloturvallisuuden huomiointi ja asenteet nykyaikaisessa älyrakentamisessa. SPEK Puheenvuoroja 6. Helsinki: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK. 2019-05-21 SPEK puheenvuoroja 6.pdf
Lisätietoja: Mikko Malaska, +358503015658, mikko.malaska@tuni.fi