Kosteus- ja mikrobivaurioiden tunnistamiseen apua tilastoista

Kosteus- ja mikrobivaurioiden korjaaminen sekä muiden sisäilmaongelmien ratkaiseminen ovat hitaita prosesseja, joiden kestoa lasketaan pikemminkin vuosissa kuin kuukausissa. Prosessin kaikkiin vaiheisiin on kysyntää menettelytavoille, jotka nopeuttavat ongelmien ratkaisua niin, ettei laadusta tingitä.

Tampereen yliopiston rakennustekniikan yksikössä on tutkittu palvelurakennusten kosteus- ja mikrobivaurioitumista useammassa tutkimushankkeessa sekä arvioitu keinoja tehostaa vaurioiden tunnistamista. Tutkimusaineistosta on muodostettu tietokanta, josta voidaan selvittää kosteus- ja mikrobivaurioitumiseen liittyviä tekijöitä monesta näkökulmasta.

– Tilastollisten aineistojen avulla voidaan päätellä riskirakennukset ja tarkastaa niiden kunto parhaimmassa tapauksessa jo ennen sisäilmaongelmien syntymistä, kertoo väitöskirjatutkija Petri Annila.

Tehty tutkimus liittyy sekä Annilan väitöskirjatutkimukseen että useisiin rakennustekniikan yksikön aiempiin tutkimuksiin, muun muassa äskettäin päättyneeseen COMBI-hankkeeseen.

Koko juttu luettavissa  (aukeaa uuteen ikkunaan)