Talotekniikan eri osa-alueet ovat läsnä lähes aina elinympäristössämme. Se välittää käyttöömme energiaa ja vettä, huolehtii sisäilman laadusta, välittää erilaista tietoa, valvoo, hälyttää ja ohjaa monin tavoin.
Talotekniikalla on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillinnän edellyttämässä energiamurroksessa, koska rakennetun ympäristön käyttämä energia erityisesti lämmittämiseen on ollut yksi suurimmista päästöjen aiheuttajista. Energian käytön tehostaminen ja uusituviin energiamuotoihin perustuvat tuotantomuodot ovatkin alan keskeisiä teemoja samana aikaan, kun tarvitaan osaamista uusien palveluiden ja ratkaisujen tarjoamiseen käyttäjätarpeisiin. Kiinteistöjen automaatio ja älykkyys lisääntyy ja tekninen kehitys mahdollistaa uusia ratkaisuja ja ominaisuuksia.
Talotekniikan ala jakaantuu kahteen tekniikan osa-alueeseen: LVI-talotekniikkaan ja sähköiseen talotekniikkaan. Niiden välillä on yhä enemmän yhteensovittamista ja tarvetta kokonaisuuksien hallintaan, vaikkakin niiden taustalla on eri fysikkaalinen perusta. Sähköinen talotekniikka on sähkö ja automaatioalaan pohjautuvaa, kun taas LVI-talotekniikka pohjautuu lämmönsiirto- ja energiatekniikkaan. Talotekniikka voidaan nähdä myös osana rakentamisen toimialaa ja sen rooli on erityisen suuri korjausrakentamisessa sekä kiinteistöjen käytössä ja ylläpidossa.