Henkilöstökatsaus

ihmisiä TAMKin edessä ulkona.

Muutoksen vuosi

Vuosi 2023 oli henkilöstön näkökulmasta täynnä muutoksia. Keväästä alkaen esillä on ollut vahvasti tukihenkilöstön tehtävien tarkastelu, prosessien kehittäminen ja työjärjestelyt jatkona alkuvuoden muutosneuvotteluille. Keskiöön nostettiin esimerkiksi valtion rahoituksen pieneneminen ja ulkoisen rahoituksen kasvattamisen tukeminen. Kehitimme yliopettajien tehtävänkuvia, tavoitteita ja organisointia keskittämällä yliopettajat Soveltavan tutkimuksen keskukseen. Henkilöstöä ja esihenkilöitä tuettiin muutosprosessissa esimerkiksi yhteisillä muutoksen alustuksilla sekä jatkuvalla vuoropuhelulla.

Jatkoimme loppuvuoden 2022 henkilöstötutkimuksen seurantakyselyn esiin nostamia kehittämistoimenpiteitä eri yksiköissä. Nämä liittyivät esimerkiksi koettuun työtehtävien sirpaleisuuteen ja epätasaiseen jakautumiseen samoin kuin vaikutusmahdollisuuksiin omassa työssä. Merkitykselliset työtehtävät ja osaamisen käyttö ovat henkilöstökyselyssä olleet päämotivaattorit asiantuntijaorganisaatiomme henkilöstölle. Myös palaverikäytäntöjä sekä intranetin ohjeita kehitettiin sujuvoittamaan henkilöstön työskentelyä. Olemme järjestäneet TAMKin yleisperehdytyksiä ja perehdyttäneet henkilöstä jatkuvasti työtehtäviinsä.

Palvelumuotoilua jatkoimme useissa toiminnoissa, kuten viestinnässä ja markkinoinnissa sekä koulutuksen ja oppimisen palveluissa. Prosessi on auttanut henkilöstöä työstämään ydintoimintojaan ja asiakasryhmäkohtaisia palveluita eri kanavissa toteutettaviksi. Henkilöstön osallistaminen toiminnan kehittämiseen on keskeistä, ja se on saanut hyvää palautetta. Olemme käyttäneet TAMKin valmennettujen coachien apua prosessien työstössä. Koulutuksen ja oppimisen palveluiden vastaavan päällikön Tarja Kalliomäki-Linnaksen palaute avaa saatuja hyötyjä.

Tavoittelimme Koulutuksen ja oppimisen palveluiden päällikkötiiminä coachingin avulla palvelukokonaisuuksien kirkastamista sekä tiimien muodostamisen selkeyttämistä. Taustalla oli palvelumuotoilun lisäksi muutostilanne uuden organisaation myötä sekä selkeä tavoite siirtyä uuteen tiimimäiseen työskentely- ja toimintamalliin. Pääsimme lyhyessä ajassa valtavan harppauksen eteenpäin ja konkreettisiin toimenpiteisiin. Prosessissa päällikkötiimin jäsenet oppivat myös tuntemaan toisiaan paremmin ja pääsivät tutustumaan kunkin vastuualueen haasteisiin ja erityispiirteisiin.

Tuimme myös opetushenkilöstön tiimejä sisäisen valmennuksen avulla. Tiimit kokivat toiminnan ja tavoitteiden selkiytyneen ja vuorovaikutuksen lisääntyneen. Coaching on auttanut erityisesti muutostilanteissa, kuten vakiintuneen tiimin muuttumisessa henkilöiden lähtiessä eläköitymisten sekä muutosneuvotteluiden myötä.

Esihenkilövalmennukset keskittyivät vuoden aikana muutoksen johtamisen lisäksi esihenkilön oman toiminnan tunnistamiseen ja kehittämiseen. Käytimme tässä resilienssiprofiilia apuna. Tarkastelimme esihenkilön toiminnassa erilaisia ominaispiirteitä kuten positiivisuus, itsetunto, prioriteetit, luovuus, yhteys toisiin, rakenne ja kokeilunhalu. Esihenkilöt kokosivat huoneentaulukseen ja tärkeäksi osaksi TAMKin toimintakulttuurin arkea kolme johtamislupausta:

  1. Me lupaamme luoda enemmän ILOA (innostus, luottamus, oppiminen, arvostus)
  2. Me lupaamme ottaa henkilöstön mukaan yhteiseen kehittämiseen, luoda uskoa ja löytää keinot tulevaisuuden haasteisiin vastaamiseen
  3. Me lupaamme johtaa muutosta positiivisuuden ja hyötyjen tunnistamisen kautta. Näitä henkilöstö voi peräänkuuluttaa, jos on tarpeen!

Lisäksi pedagogisen osaamisen ja koulutuksen uudistaminen ovat olleet vuoden teemoja, samoin kuin osaamismerkit opetushenkilöstöllä. TAMK-yhteisön saavutettavuussuunnitelma lanseerattiin alkuvuodesta. Sen toimenpiteiden toteuttaminen, kuten tietoisuuden lisääminen opiskelijoille ja henkilöstölle, eteni suunnitelmallisesti.

Kokosimme syksyllä Henkilöstöohjelman 2024–2026 ja sitä esiteltiin yksikkötapaamisissa osana TAMKin kehittämisohjelmia ”Me toiminnan uudistajina” -kokonaisuudessa. Keskeistä on mahdollistaa TAMKin strategian ja kehittämisohjelmien vaatima henkilöstön osaaminen ja työhyvinvointi. Kehitämme osaamisia, esihenkilötyötä sekä työturvallisuutta jatkuvasti. Hienoa on myös jatkaa henkilöstön yhteistoiminnan tukemista marraskuisen palautteen siivittämänä. palaute TAMKin Kehitä ja kiitä -kanavalla:

Erityisesti asiani ei koske kiittämistä, mutta haluan kuitenkin kiittää jokaista TAMKilaista kenen kanssa olen ollut/saanut olla tekemisissä.

Työyhteisö vaikuttaa olevan todella hyvin vastaanottavaista ja ystävällistä. Kaikilla on selkeästi halu auttaa ja jokainen henkilö, kenen kanssa olen keskustellut, on toivottanut tervetulleeksi TAMKiin, mikä on erityisesti lämmittänyt mieltä.

Vuosi oli henkilöstölle moninainen. Se sisälsi muutosta, sopeutumista ja toipumista. Loppuvuonna useimmat tiimit olivat toiminnan vauhdittumisen vaiheessa. Tästä on hyvä jatkaa!

Tutustu henkilöstön avainlukuihin.

Teksti: Merja Jortikka, henkilöstöjohtaja
Toimitus: TAMKin viestintä
Kuva: Konsta Leppänen