Kestävyys ja vastuullisuus

tyttö ja poika metsässä mittausvarusteet mukana.

Kestävyyskädenjälkeä kasvattamassa

TAMK on aktiivinen kestävyys- ja vastuullisuusasioiden edistäjä, ja näiden asioiden eteenpäin vieminen on TAMKissa kaikkien yhteinen asia. Vuoden 2023 aikana asiassa otettiin merkittävä harppaus eteenpäin, kun kestävyys- ja vastuullisuusryhmän kokoonpanoa uudistettiin sisältämään kaikki TAMKin toiminnot (opetus, tutkimus- kehittämis ja innovaatiotoiminta (TKIO), laatu, viestintä, koulutuksen ja oppimisen palvelut, HR, tila- ja kiinteistöpalvelut, talous). Lisäksi ryhmässä on Tamkon nimeämä opiskelijaedustaja. Tällainen rakenne mahdollistaa kestävyyden ja vastuullisuuden kehittämisen sisäisenä yhteistyönä osana kaikkien TAMKin prosessien kehittämistä.

Vuoden 2023 aikana on paneuduttu erityisesti henkilöstön kestävyysosaamisen kehittämiseen integroimalla se henkilöstöhallinnon prosesseihin. Kehittämistulokset näkyvät tavoite- ja osaamiskeskusteluissa, henkilöstökyselyssä ja kestävyys- ja vastuullisuusteemojen nostamisessa esille vuoden 2024 henkilöstökoulutuksissa.

TAMKin kestävyyskädenjälki syntyy koulutuksen ja TKI-työn kautta. Koulutuksen kädenjälkeä vahvistettiin vuonna 2023 meneillään olleiden opetussuunnitelmaprosessien kautta. TKI-toiminnan liittymistä YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin selvitettiin keväällä 2023. Vuosina 2022–2023 suurin osa TAMKin hankkeista edisti Hyvää koulutusta (SDG 4, esimerkiksi EduSTA), Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua (SDG 8, esimerkiksi Myrsky) sekä Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja (SDG 9, esimerkiksi SUSTAFIT). Lisäksi monet hankkeet edistivät Terveyttä ja hyvinvointia (SDG 3, esimerkiksi Aivorauhasta hyvinvointia), Eriarvoisuuden vähentämistä (SDG 10, esimerkiksi Vanuva), Vastuullista kuluttamista (SDG 12, RUOKO), Ilmastotekoja (SDG 13, esimerkiksi FUSILLI) tai Yhteistyötä ja kumppanuuksia (SDG 17, esimerkiksi HEP-TED).

Hankkeiden sekä myytävien koulutusten kautta TAMK edistää kestävyyttä globaalisti. Toisaalta TKI-toiminta voi myös vahvistaa TAMKin koulutuksellista kestävyyskädenjälkeä. Esimerkiksi EduSTA-hankkeessa kehitetään opettajien kestävyysosaamisen osaamismerkkejä, joita käytetään myös TAMKin henkilöstön kestävyysosaamisen tukemiseen ja sitä kautta koulutuksen kestävyyskädenjäljen vahvistamiseen.

Erilaiset verkostot ja kumppanuudet ovatkin tärkeitä kestävyyden ja vastuullisuuden edistämisessä. TAMK on toiminut aktiivisesti Arenen kestävyys- ja vastuullisuusryhmässä, erityisesti sen kestävä koulutus -alaryhmässä. Kesäkuussa 2023 julkaistiin 11 AMK:n yhteistyönä Kestävän ammattikorkeakoulutuksen käsikirja, jonka toinen toimittaja on Eveliina Asikainen TAMKin ammatillisesta opettajakorkeakoulusta. Arenen kestävyys- ja vastuullisuustyö on myös tuottanut työkaluja TAMKin kestävyys- ja vastuullisuustyön kehittämiseen, esimerkiksi ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen kypsyystasokuvaukset. Hiilijalanjälkilaskentaa TAMK tekee ja kehittää yhdessä Tampereen yliopiston kanssa. Lokakuussa 2023 julkaistussa vuoden 2022 hiilijalanjäljessä korostuu erilaisten palveluiden ja hankintojen hiilijalanjälki.

Vuoden 2023 aikana laaditut ja vuonna 2024 julkaistavat hyvän hallinnon periaatteet tarjoavat hyvän pohjan kehittää toiminnan kestävyyttä ja vastuullisuutta osana kaikkea TAMKin toimintaa.

Teksti: Eveliina Asikainen, lehtori, Pedagogiset ratkaisut ja kulttuuri
Toimitus: TAMKin viestintä
Kuva: Konsta Leppänen