Kun aivot laukkaa ylikierroksilla, menettää otteen siitä, miten priorisoida työtään, mikä siinä on kaikkien tärkeintä ja kuinka asiat kannattaisi hoitaa. Käytännön asiat ja kello/kalenteri laukkaa vääjäämättömästi, mutta tovin pysähdyksellä ja pohdinnalla löytyy yleensä parhaimmat ratkaisut toteutukselle.
Mentorointi tekee saman hieman isommassa kuvassa – missä olen työelämässä nyt, mihin tästä voisi suunnata, miten toimisin ehkä toisin? Näihin pohdintoihin harvoin saa luottamuksellista, omaa työtään ymmärtävää kuuntelijaa. Jos esimerkiksi oma puoliso ei satu olemaan saman alan ammattilainen, niin kotikeittiöstä harvemmin saa täyttä ymmärrystä tuottajuuden eri näkökulmiin ja työn kipukohtiin. Alaa ymmärtävän henkilön kanssa käydyn keskustelun ja muutamien pienten tehtävien avulla kuva omasta osaamisesta, työurasta ja tulevaisuudesta voi kirkastua.
Aiemmissa valmennusohjelmissa mentoreiden ja aktoreiden välille on syntynyt todella merkityksellisiä keskusteluita ja on käsitelty vaikeitakin aiheita – mutta aina sen ei tarvitse olla niin. Mentoroitavalla ei tarvitse siis olla työkriisiä, elämänmuutosta tai merkittäviä haasteita ratkottavana, vaan kollegiaalista keskustelua on hyvä käydä jo ennen kuin niitä alkaa syntymään. Siksi Valmentavaa mentorointia voi suositella ihan mihin uran vaiheeseen tahansa!
Kirjoittaja:
Valmentava mentorointi -ohjelman mentori, projektipäällikkö Susanna Ihanus