Vastuullisemman tapahtuman jäljillä

Kuva: Pexels

Turvallisemman tilan periaate, whistleblowing-ilmoituskanavat ja häirintäyhdyshenkilöt. Kulttuuri- ja tapahtuma-ala loistaa edelläkävijyydessään, mitä tulee vastuullisuuteen ja yhdenvertaisuuden edistämiseen. Yhä useammat organisaatiot ovat laatineet vastuullisuussuunnitelman lisäksi yhteiset pelisäännöt turvallisemman tilan periaatteista, jotka tukevat muun muassa monimuotoisuutta. Näin ovat tehneet myös kotimaiset musiikkitapahtumat ja -paikat kuten esimerkiksi Provinssirock ja Tampereen Tavara-asema. Mutta miten varmistamme toimintamallin yhtenäistämisen ja jatkuvan kehittämistyön musiikkitapahtumissa valtakunnallisesti?

Turvallisemman tilan ohjeistuksia ja häirintäyhdyshenkilöitä

Tapahtuma- ja kulttuuriala pyrkii edistämään siis ympäristöjä, joissa kaikki voivat kokea tulevansa hyväksytyiksi erityisesti monimuotoisissa yhteisöissä, joissa erilaiset taustat ja kokemukset voivat johtaa erimielisyyksiin tai jopa ahdistukseen. Keskustelut oikeudenmukaisuudesta, inklusiivisuudesta ja mielenterveydestä tekevät tästä periaatteesta entistä tärkeämmän. Kuinka asioita sitten viedään todellisuudessa käytäntöön musiikkialalla?

Viestinnällä on väliä

Tuottajakeskus Living Lab-hanke kumppaneineen järjestivät Musiikki X Media -tapahtuman yhteyteen yhdenvertaisuusasiantuntija ja -kouluttaja Javiera Marchant Aedon luennon yhdenvertaisuuden edistämisestä kulttuuri- ja tapahtuma-alalla. Javieran luento tarjosi erityisesti ajatuksia siitä, miten erilaisten yksilöiden saavutettavuus tulisi huomioida tapahtumissa – asia, jota meidän tulisi miettiä enemmän tapahtuman konseptia ja kävijäkokemusta suunniteltaessa. Kuinka esimerkiksi mahdollistetaan lyhytkasvuisten esteetön näkyvyys keikkalavalle ja miten ääni- ja valotehosteiden käyttö voi laukaista sairauskohtauksen.

Javiera puhui kannustavasti siitä, kuinka voimme parhaimmillaan tarjota tapahtumissa turvallisemman tilan kaikille, vaikka täysin turvallista tilaa emme voikaan luvata. Tämä vaatii kuitenkin vahvaa tahtoa, kouluttautumista ja halua tehdä yhteistyötä alan toimijoiden kesken, jotta parhaat kokemukset, opit ja onnistumiset voidaan viedä laajemmin käytäntöön.

Esimerkkejä hyvistä onnistumisista turvallisemman tilan luomisessa koettiin syyskuun loppupuolella järjestetyssä Uudenmaan Kulttuurifoorumissa, joka oli valinnut tilaisuuden juontajaksi ex-kansanedustajan, näyttelijä, tanssija Jani Toivolan, joka onnistui viestimään juonto-osuuksiensa pohjustuksessa tavoitteestaan luoda tilaan ja keskustelulle turvallinen ilmapiiri. Tunnelma oli hetkessä välitön ja lämmin. Viestinnän rooli ja tyyli korostuu, kun haluamme viedä tärkeän asian puheista tekoihin.

Toinen loistava esimerkki viestinnästä koettiin Tampereen Musiikki X Media -tapahtuman aikana sekä erityisesti jälkiviestinnässä, jossa kerrottiin selkeästi, kehen ja mihin asti mahdollisesta koetusta häirinnästä ja syrjinnästä voi olla yhteydessä. Kyseinen taho oli kouluttautunut henkilö, johon oli mahdollista olla yhteydessä eri kanavien kautta.

Ei yksin vaan yhdessä

Musiikkialan tapahtumatoimijoilla on kasvava vastuu turvallisemman tilan periaatteiden käytännön toteuttamisesta. LiveFin ry ja Suomen Ohjelmatoimistot ja Agentit ry ovat tehneet eettiset ohjeet ohjaamaan omia yhteisöjään. Eettiset ohjeet ovat yksi työkalu vastuullisuustyössä, sillä ne tarjoavat konkreettisia toimintatapoja järjestöille sisäisesti ja auttavat yhdenmukaistamaan alalla käytettäviä vastuullisuusstandardeja.

Molemmat järjestöt ovat mukana myös ”Esiinnyn edukseni” -kampanjassa, johon ovat sitoutuneet myös Muusikkojen liitto, Suomen Musiikintekijät, Music Finland, Gramex, Suomen Jazzliitto, Musiikkituottajat IFPI Finland, Suomen Sinfoniaorkesterit, Suomen Säveltäjät, Suomen Musiikkikustantajat ja Teosto​. Esiinnyn edukseni -ohjeistuksen tavoitteena on selkiyttää sitä, miten häirintään ja epäasialliseen kohteluun puututaan. Ohjeistus koskee kaikkia musiikkialan työtilanteita ja niihin osallistuvia henkilöitä ja tahoja.

Jatkuva kehitys keskiössä

Tulevaisuudessa tuottajat ovatkin vastuussa yhä enemmän turvallisemman tilan mahdollistamisesta musiikkialan tapahtumissa.  Aina suunnitteluvaiheesta käytännön toteutukseen, sekä toimiessaan mahdollisesti myös häirintäyhdyshenkilöiden esihenkilönä.

Koulutetut häirintäyhdyshenkilöt tarjoavat osallistujille matalan kynnyksen tukipalveluita, jotka ovat saatavilla koko tapahtumakaaren ajan. Näiden henkilöiden tehtävänä on auttaa häirintää kohdanneita käsittelemään erilaisia tilanteita sensitiivisesti ja ammattimaisesti.

Tällä hetkellä Suomen Häirintäyhdyshenkilöt ry (SHYH ry) tekee merkittävää työtä tarjoamalla tapahtumille koulutettuja häirintäyhdyshenkilöitä, jotka voivat tukea turvallisen ilmapiirin luomisessa festivaaleilla ja muissa tapahtumissa​. Koulutukset häirintätilanteiden tunnistamisessa ja käsittelyssä ovat keskeisiä, jotta henkilöstö ja vapaaehtoiset voivat tehokkaasti luoda turvallisemman tilan. Tähän kuuluvat myös koulutukset saavutettavuudesta, yhdenvertaisuudesta ja syrjimättömyydestä, ja edellä mainittuihin liittyvästä viestinnästä, mikä lisää tietoisuutta ja käytännön taitoja käsitellä haastavia tilanteita.

Syrjimättömän ja vastuullisemman tapahtuman muistilista

Työtä on silti vielä tehtävä, jotta vastuullisuuden teemat kattavat koko musiikkialan kentän. Alla muistilista kuinka luoda vastuullisempi musiikkitapahtuma saavutettavuuden, yhdenvertaisuuden ja häirintätilanteiden näkökulmasta.

  1. Turvallisemman tilan periaatteet
  • Laadi ja julkaise turvallisemman tilan periaatteet tapahtuman sivustolla ja fyysisissä tiloissa.
  • Tiedota osallistujia ja henkilöstöä periaatteista ja niiden merkityksestä.
  • Korosta nollatoleranssia häirinnälle, syrjinnälle, väkivallalle ja epäasialliselle käytökselle.
  1. Saavutettavuus ja esteettömyys
  • Varmista, että tilat ovat fyysisesti esteettömiä (esim. sisäänpääsy pyörätuoleilla, selkeät opasteet).
  • Tarjoa vaihtoehtoisia palveluja (tulkkaus, tekstitykset) eri kielillä ja kommunikointitavoilla.
  • Harkitse tilajärjestelyjä niin, että kaikki voivat osallistua ja liikkua vapaasti.
  1. Koulutus ja perehdytys henkilöstölle
  • Kouluta henkilöstö ja vapaaehtoiset turvallisemman tilan periaatteista ja toimintamalleista.
  • Tarjoa työkalut puuttua häirintään ja syrjintään sekä ohjeista ilmoittamiskäytännöt.
  1. Yhdenvertaisuus ja monimuotoisuus
  • Kiinnitä huomiota esiintyjien, puhujien ja esiintyjäkaartin monimuotoisuuteen.
  • Varmista, että ohjelmassa ja viestinnässä huomioidaan kaikki osallistujat (kieli, kuvat, sisällöt).
  • Luo tapahtumaympäristö, jossa kaikki tuntevat olonsa tervetulleiksi.
  1. Viestintä ja ennakkotiedotus
  • Viesti selkeästi tapahtuman arvoista, turvallisemman tilan periaatteista ja yhdenvertaisuuskäytännöistä.
  • Tiedota myös, miten osallistujat voivat ilmoittaa mahdollisista häirintä- tai syrjintätapauksista.
  1. Selkeät ohjeet häirintätapauksissa
  • Tarjoa osallistujille selkeät ohjeet siitä, kenelle ja miten ilmoittaa häirintä- tai syrjintätapauksista.
  • Varmista, että henkilöstö osaa käsitellä ilmoitukset luottamuksellisesti ja tehokkaasti.
  • Luo turvallinen tila, johon häirintätilanteessa joutuneet voivat vetäytyä.
  1. Palaute ja kehittäminen
  • Pyydä palautetta osallistujilta turvallisuuden ja syrjimättömyyden kokemuksista.
  • Toteuta jälkiarviointi henkilöstön ja yhteistyökumppanien kanssa.
  • Hyödynnä kerättyä palautetta ja kehitä käytäntöjä tuleviin tapahtumiin.

Näiden toimenpiteiden avulla musiikkitapahtumat voivat edistää turvallisempaa ja inklusiivisempaa ympäristöä, joka houkuttelee laajaa yleisöä tuntemaan olonsa tervetulleeksi ja arvostetuksi.

 

Kirjoittajat ovat Tuottajakeskus Living Lab -hankkeen Metropolia Ammattikorkeakoulun osatoteutuksen vetäjäkaksikko:
Laura Haarala, projektipäällikkö
Elina Leppälä, asiantuntija – tuottaja

Lähteet:

https://yhdenvertaisuus.fi/turvallisemman-tilan-ohjeistus

https://tyosuojelu.fi/etusivu

SHYH – ETUSIVU

https://musiikkiala.fi/yhdenvertainenmusiikkiala/

https://esiinnynedukseni.fi/

https://www.livefin.fi/wp-content/uploads/2018/04/LiveFIN-eettiset-ohjeet.pdf

https://www.ohjelmatoimistot.fi/wp-content/uploads/2023/02/Eettiset_ohjeet_2023.pdf