Kun teet kurssin Moodleen ja näet sen eteen paljon vaivaa, sinulle voi tulla ajatus, että et halua heittää sitä pois, vaikka kurssin suoritusaika on päättynyt ja arvioinnin arkistointiaika on jo kulunut umpeen. Ja sitäpaitsi, saattavathan opiskelijatkin haluta vielä käyttää kurssin materiaaleja!
Mutta entä opiskelija? Hänellä on usein toive saada päättynyt kurssi pois omalta etusivultaan, joko heti kurssin päätyttyä ja arvioinnin valmistuttua, tai viimeistään silloin, kun suoritusten vaadittu arkistointiaika on päättynyt. Opiskelijoilla on myös oikeus saada tietonsa pois kurssialueelta sen jälkeen, kun arkistoinnin perustetta ei enää ole (linkki intraan, TUNI-tunnustautumista vaaditaan).
Ota avuksi Moodle-alueen varmuuskopio
Toki on järkevää hyödyntää kurssin seuraavalla toteutuskerralla entistä kurssialuetta, eikä tehdä kaikkea alusta uudelleen, kuten TUNI Moodlessakin opastetaan (linkki TUNI Moodleen, TUNI-tunnustautumista vaaditaan).
Mutta sen sijaan, että suljet kurssialueen opiskelijilta ja pidät sen auki itselläsi, teekin kurssista varmuuskopio.

Varmuuskopio tallentuu Moodlen sisällä olevalle käyttäjän yksityiselle varmuuskopioalueelle, ilman opiskelijoiden tietoja, keskusteluviestejä tai suorituksia.
Lataa varmuuskopiotiedosto talteen itsellesikin, OneDriveen tai muuhun hyvään paikkaan, josta löydät sen myöhemmin. Kun vielä nimeät varmuuskopion niin, että tunnistat kurssin aikojenkin päästä, voit rauhassa poistaa kurssialueen Moodlesta, eikä se enää ole tilaa viemässä omalla eikä opiskelijoiden etusivulla. Jos kurssillasi on käytössä Panopto-lohko ja siihen liittyvä Panopto-kansio, jota tarvitset vielä jälkeenpäin, anna itsellesi kansion omistusoikeus, jotta et menetä pääsyä kansioosi Moodle-alueen poiston myötä.


Mitä muuta varmuuskopiolla voi tehdä?
Opettajat esittävät usein toiveen, että olisi hyvä päästä tutustumaan toisten opettajien kurssitoteutuksiin Moodlessa ja saada heiltä vinkkejä ja uusia ajatuksia omaan työhön. Itsekin saatat ajatella, että kurssisi onnistui niin hyvin, että sitä olisi mukava esitellä muille.
Mutta kuinka sen voisi tehdä, kun kurssin opiskelijoiden tietoja ei pidä noin vain mennä näyttämään muille esimerkiksi koulutustilaisuudessa tai ainakaan osana webinaaritallennetta!
Kun kurssitoteutuksesta on olemassa varmuuskopio, sen voi muutamalla napsautuksella tuoda uudelle tyhjälle kurssipohjalle, ilman opiskeljatietoja. Sen verran vaivaa on tarvittaessa nähtävä, että Moodle-alueen sisäisten verkkolinkkien toimivuus on tarkistettava ja korjattava sekä Panopto-kansioiden tai -videoiden katseluoikeudet säädettävä kuntoon.
Säädä lopuksi alueen liittymisasetukset niin, että osallistujaksi pääsee yhdellä napsautuksella ilman avainta, niin esittelymateriaali on valmis.
Bonus: Jos päädytkin tilanteeseen, että sama tai lähes sama kurssi tarjotaan opiskelijolle toisessa Moodle-ympäristössä, voit viedä TUNI Moodlesta tallentamasi varmuuskopion myös sinne, esimerkiksi DigiCampukselle.
Vinkin kirjoitti Päivi Svärd, kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan pedagoginen asiantuntija, joka haaveilee TUNI Moodlen kaikille avoimesta kurssitoteutusten näyttelystä.
Vinkki päivitetty 6/2022