Ilmaisia kuvituskuvia materiaaleihisi

Sinulla on materiaalit kirjoitettuna, mutta haluaisit sijoittaa tuotokseesi myös kuvia. Mitä tahansa netistä löydettyä kuvaa ei kuitenkaan sovi tekijänoikeuksien vuoksi ottaa. Tästä syystä suosioon on noussut erilaisia kuvakirjastoja,joiden koko sisällöllä on CC0-lisenssi. CC0- eli Creative Commons 0 -lisenssi tarkoittaa, että kuvan alkuperäinen ottaja on luopunut kaikista oikeuksistaan tuottamaansa sisältöön. Oletkin saattanut jo kuulla Pixabaysta (jos et, tutustu tästä), mutta kuvakirjastoja on muitakin. Kääri siis hihasi ja ryhdy metsästämään juuri sinun materiaaleihisi sopivaa kuvitusta.

Mitä tarvitsen?

Tarvitset esityksen/materiaalin, johon haluat kuvitusta.

Miten toimin?

Eräs toimivaksi todetuista kuvapankeista on Pexels. Mene siis osoitteeseen https://www.pexels.com/fi-fi/ ja etsi haluamasi kuva tai video. Huomaa, että voit etsiä myös erilaisten kategorioiden avulla juuri oikeaan teemaan sopivia kuvia ja videoita. Pexelsin lisenssi-sivulla on lisäksi todella selkeästi kerrottu, mikä on sallittua ja mikä ei. Hakiessasi Pexelsistä kuvia, etsii Pexels samalla Pixabayn kuvatietokannasta kuvia, joten saattaa olla, että törmäät samoihin kuviin eri palveluissa.

Siinä missä Pixabay ja Pexels ovat kuvanhakutuloksiltaan maailmanlaajuisia, löytyy nykyään myös suomalainen kuvapankki, jossa kuvien pääpaino on suomalaisuudessa, esimerkiksi suomalaisessa luonnossa. Jos siis haluat lisätä kuvia Suomesta, mene osoitteeseen https://kuviasuomesta.fi/ ja lisää materiaaleihisi vaikkapa pala sinivalkoista taivasta.

Jotta löytäisit mahdollisuuksien mukaan juuri sinulle sopivia kuvia, niin olethan huomannut, että Tampereen korkeakouluyhteisöllä on käytössään mediapankki (pääset sinne täältä). Mediapankista löydät kuvia mm. esitteisiin, kalvoesityksiin ja korkeakouluyhteisön verkkosivuille. Koska mediapankki on rajattu vain Tampereen korkeakouluyhteisön käyttöön, tarvitset sinne päästäksesi Haka-kirjautumisen ja Tuni-käyttäjätunnuksen.

Mitä kannattaa huomioida:

Voit halutessasi lisätä omia kuviasi Pexelsiin, mutta tällöin sinun tulee kirjautua palveluun. Pexelsissä voit myös suodattaa hakutuloksia esimerkiksi värien, kuvan koon tai suuntauksen perusteella. Jos haluat tallentaa Pexelsin lataushistoriasi, tulee sinun kirjautua palveluun.

 

Lue lisää:

Esityksiä voit tehdä esimerkiksi PowerPointilla, Swaylla tai yhteiskirjoittamalla.

 

Vinkki päivitetty 6/2022