Mural - digitaalinen valkotaulu

Mural on digitaalinen valkotaulu, joka mahdollistaa mm. yhteistyöskentelyn, ideoinnin ja miellekarttojen luomisen. Tässä vinkissä kerrotaan Muralin käyttämisestä opiskelijoiden ohjauksessa ja fasilitoinnissa.

 Mitä tarvitsen?

Tarvitset Mural-työkalun. Lue ohjelmistolistasta, miten saat sen käyttöösi Tampereen korkeakouuyhteisössä. Jos käytät ilmaisversiota, tutustu sen käyttöehtoihin ja huomio organisaation tietoturva- ja tietosuojaohjeet.

Miten toimin?

Muralissa on käytettävissä hyvin monenlaisia valmiita pohjia (templates) erilaisiin ohjaus- ja fasilitointitarkoituksiin, esimerkiksi tiimiytymiseen, brainstormaukseen ja konseptikehitykseen. Sen lisäksi voit luoda omanlaisesi kanvaksen (blank mural) esimerkiksi tukemaan viikkoharkkojen vetämistä, lopputyön suunnitteluun ja edistämiseen, tai melkein mihin tahansa.

Tyhjän kanvaksen kanssa voit valita minkälaista pohjaa haluat käyttää (esim.nelikenttä, miellekartta jne. ) ja myös käytössä olevat työkalut ja ikonit. Kaikki taululle lisättävt elementit löydät vasemmasta reunasta. Muokkaus tapahtuu raahaamalla eri elementtejä taululle. Voit käyttää muistilappuja, tekstikenttiä tai vaikka kuvia.

blank canvas

Voit lukita pohjakuvan tai kuvion, jotta osallistujat voivat vain kirjoittaa sen päälle, eivät muokata pohjaa.

Muralissa voit liikkua zoomaten yksityiskohtiin tai katsella isoa kuvaa. Oikean alareunan ruudusta näet missä kohtaa koko kanvaksesta olet katsomassa. Käsi-ikonin avulla voit liikkua muralissa ilman, että liikutat tektikenttiä.

zoomaus

Muralin jakaminen

Voit kutsua muita täydentämään Muralia jakamalla heille linkin työhön.  Tietosuojan kannalta varminta on jakaa opiskelijoille vierailijalinkki, jolloin heidän ei tarvitse luoda tunnuksia Muraliin vaan pääsevät muokkaamaan heti annettuaan nimensä/nimimerkkinsä. 

 

mural jako

Esimerkkejä:

Alla esimerkki yksityiskohdasta kaapattuna autenttiselta kurssikanvakselta, jossa kanvakselle on luotu pari tehtävää tiimiytymiseen liittyen:

mural tehtävä

Iso kuva autenttisesta kurssikanvaksesta, joka luotiin tukemaan viikkoharkkoja (yksi kanvas/viikko), pienet laatikot ovat osatehtäviä:

mural viikot

Miten kannattaa huomioida?

  • Voit käyttää kanvaksen luomiseen niin paljon mielikuvitusta kuin haluat. Opiskelijoita tai muita osallistujia on hyvä perehdyttää aluksi kanvaksen käyttöön. Kanvaksella kommunikoidaan sticky notesien avulla. Kanvasta voi hyödyntää mm. kurssin tai projektin aikana syntyneiden ajatusten, oivallusten, oppimisten ja ideoiden tallentamiseen, tiimiytymiseen, innovointiin, isompien kokonaisuuksien paloittelemiseen pienemmiksi osatehtäviksi. Kanvas mahdollistaa ohjaajan tai fasilitaattorin tekstimuotoisen vuorovaikutuksen osallistujien kanssa sticky noteseja hyödyntämällä. Kanvaksen käytöstä on tullut todella paljon positiivista opiskelijapalautetta – se koetaan hyvin inspiroivana ja yhteistyötä lisäävänä työkaluna.

 Toiminta kanvaksella näyttää esimerkiksi tältä:

mural koonti

 

  • Tutustu myös toiseen valkotaulu-palveluun, Flingaan, joka on hankittu Tampereen korkeakouluyhteisön käyttöön.

Lue lisää

Muralin tiedot korkeakouluyhteisön käyttäjille:  Ohjelmistolista

Mural-palvelu ja esimerkkejä totetutuksista

 

Case-esimerkit ja kokemukset: Aino Ahtinen