Osaamisen osoittaminen Swaylla

Oman osaamisen ja opitun analysointi ja osoittaminen ovat opiskelijan tärkeitä taitoja. Osaamisen näkyväksi tekemiseen ja dokumentointiin onkin tarjolla yhä enemmän erilaisia digitaalisia työkaluja, joissa osaamista voidaan havainnollistaa ja osoittaa esim. ääntä, kuvaa ja videota hyödyntämällä. Tässä vinkissä esitellään Sway-työkalu, johon ehdottomasti kannattaa helppoutensa ja monipuolisuutensa vuoksi tutustua!

Mitä tarvitsen?

Sway löytyy M365-palvelusta, joka on käytössäsi TUNI-tunnuksilla.

Miten toimin?

Swaylla onnistuu näyttävien esitysten rakentaminen. Sitä voidaan käyttää esitysgrafiikkaohjelmana PowerPointin tapaan, mutta myös opintojaksoilla ryhmätöiden tekoon tai osaamisen osoittamiseen, esim. oppimispäiväkirjan tai portfolion muodossa. Sway-palvelun etusivulla on paljon mallipohjia, joiden avulla opiskelijat voivat rakentaa esityksensä yhtenäiseen muotoon. Malleja löytyy ansioluettelon tekemiseen, opiskelijaprojektin raportointiin, portfoliolle, matkakertomukselle, jne.

Avaa vohvelivalikosta Sway ja valitse mieleisesi mallipohja. Ryhdy ideoimaan ja kirjoittamaan!

Huomaa, että esitykseen ja mallipohjaan voit lisätä kuvia, tekstiä, videoita, linkkejä. Swayta voi myös muokata yhdessä toisten kanssa. Muista M365-dokumenteista tutut jako-ominaisuudet löytyvät myös Swaysta.

Esityksen voi jakaa muille joko avoimen katselulinkin, salasanan avulla avattavan linkin tai tarkemmin osoitetun kutsun avulla. Opettaja voi kerätä ryhmien tai opiskelijoiden esityslinkit yhteen paikkaan, esim. Moodleen tai Teamsiin, opintojakson muun sisällön yhteyteen. Linkkien kautta ne on myös helppo esittää lähitapaamisessa. Toki etätapaamisessakin esitys onnistuu, esim. Zoomin tai Teamsin avulla, kun jaat näyttöäsi muille.

Mitä kannattaa huomioida?

Kun teet Swaylla esitystä, huomaa, että Sway tallentaa automaattisesti. Kun olet tehnyt esityksesi ja esikatsellut sen (Toista-painike oikealla yläkulmassa), voit klikkaamalla Sway-painiketta (vasen yläkulma) päästä Sway-sovelluksen aloitusnäkymään. Tällöin tekemäsi esitykset ovat sivun ylälaidassa kohdassa Omat Swayt.

Jos pidät Swaylla esityksen, swayn voit näyttää linkin kautta (visuaalisena tai upotuskoodina) suoraan tilaisuudessa.

Sway-esitystä pystyt myös muokkaamaan reaaliaikaisesti. Opetustilanteessa ohjeesi voivat olla esimerkiksi tehty Sway-esitykseen ja jos siis huomaat esimerkiksi viallisen linkin tai kirjoitusvirheen opetustilanteessa, voit helposti sen ohjeista korjata. Pyydä opiskelijoita korjauksen jälkeen vain päivittämään sivunsa, niin heillä on myös korjattu versio käytössä. Tätä on kokeiltu etäopetuksessa ja sekä opettajat että opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä.

Lue lisää:

Sway voi toimia myös opintojakson kotipesänä. Lue vinkki täältä.

Swayn analytiikkatyökalulla on mahdollista myös tarkastella, kuinka monta kertaa esitystä (esim. oppimateriaalina) on katseltu.

 

Vinkki päivitetty 6/2024