Näin hyödynnät Class Notebookin ominaisuuksia opetuksessa

M365 -palvelun vohvelivalikon Class Notebook on koko kurssiryhmän yhteinen tehtävänpalautus- ja kurssialusta sekä OneNote-muistikirja. Se rakentuu kolmesta eri osasta: sisältökirjastosta, yhteistyötilasta ja opiskelijoiden omista muistikirjoista.

Mitä tarvitsen?

Tarvitset Class Notebookin ja idean, mitä haluat sen avulla tehdä. Class Notebookin voit luoda M365-palvelussa.

Miten toimin?

Class Notebookin löydät vohvelivalikosta. Lue kuitenkin ensin Class Notebookin osat alta:

Sisältökirjastoa voi muokata vain opettaja, opiskelijoilla on vain luku- ja kopiointioikeus. Tähän osioon opettaja lisää esim. luentomateriaalia tai tehtäviä. Sisältökirjastoon on mahdollista lisätä eri välilehtiä vaikkapa aihealueittain. Yksi kätevä tapa hyödyntää tätä osiota on niin, että opettaja syöttää sisältökirjastoon yhteisesti nähtäväksi tehtäväsarjan, jonka opiskelijat kopioivat kukin omaan muistikirjaansa ja täyttävät omilla ratkaisuehdotuksillaan. Tämän taasen näkee vain opiskelija ja opettaja. Opettaja voi myös lisätä Vain opettajille -osion muistikirjaan. Katso vinkki.

Yhteistyötilassa myös opiskelijat voivat vapaasti lukea ja muokata sisältöä. Käyttömahdollisuuksiin lukeutuvat etenkin erilaiset koko opiskelijaryhmälle jaettavaksi tarkoitetut sisällöt, kuten pohdiskeleva yhteiskeskustelu jostakin kurssilla käsiteltävästä aihepiiristä sekä hyödyllisien linkkien ja vinkkien jako opiskelijoiden toimesta.

Yhteistyötilaan voidaan muistikirjojen hallinnan kautta lisätä myös osia, joiden näkyvyyttä ja toimintaoikeuksia voidaan rajata. Nämä osat sopivat esim. ryhmätöiden tekoon. Näihin osiin opettaja jakaa kullekin opiskelijalle oikeudet.

Opiskelijan muistikirjoihin opiskelija voi tehdä omia tehtäviään ja muistiinpanojaan. Opettaja näkee jokaisen oppilaan muistikirjan, mutta opiskelija näkee vain oman muistikirjansa – ei muiden. Tämä osanen sopiikin esim. henkilökohtaisiin tehtäväpalautuksiin.

Esimerkki Classnotebookista

Lue lisää:

Täältä pääset Microsoftin interaktiiviselle opetussivustolle Class Notebookin käytöstä. Jos et halua videollista esittelyä katsoa, voit saman lukea täältä. Sivustot ovat englanniksi, mutta samat tiedot löytyvät tarvittaessa automaattisuomennettuna Microsoftin yleisiltä sivuilta.

 

Vinkki päivitetty 6/2024