Sanapilven kerääminen AnswerGardenin avulla

Oletko tuskaillut, kuinka saat massaluennoilla helposti luotua vuorovaikutusta opiskeliojihin? Meinaako aika aina loppua kesken perinteisissä keskusteluissa? Pohditko aina, mistä aloittaa opiskelijoiden aktivointi? Erityisesti massaluennoilla opiskelijoiden ottaminen mukaan opetukseen voi olla haastavaa muun muassa edellä kuvattujen syiden vuoksi. Vuorovaikutteisuus kuitenkin on olennaista opetuksessa.

Jotta vuorovaikutusta saataisiin helposti massaluoennoillekin, päädyttiin testaamaan AnswerGarden-sanapilvisovellusta. AnswerGardenilla on helppoa luoda sanapilviä isonkin käyttäjäjoukon kesken, eikä se vie kauaa aikaa. AnswerGarden on ilmainen palvelu, eikä sinne sanapilven teko vaadi palveluun rekisteröitymistä, joskin sanapilveä tehdessä palveluun voi syöttää sähköpostiosoitteensa, jolloin saa tekemäänsä sanapilveen ylläpitosalasanan, jolla pilveä voi tarvittaessa myöhemmin muokata. Muistathan tällöin sosiaalisen median käytön ohjeistuksen, jotka luettavissa:  opetuksen tietosuoja- ja tietoturvaohjeet (intra)

Mitä tarvitsen?

Tarvitset aiheen, josta haluat sanapilven tehdä sekä internetyhteyden. Sanapilven voi tehdä myös mobiililaitteilla tai kannettavalla. Ensimmäisen sanapilven luomiseen kannattaa varata hetki aikaa, jotta ehdit tutustua erilaisiin sanapilven tekoon liittyviin mahdollisuuksiin.

Miten toimin?

Kun sinulla on aihe, josta haluat sanapilven tehtävän, mene osoitteeseen answergarden.ch/. Valitse joko sivun ylälaidasta Plus-merkki tai sivun alalaidasta CreateAnswerGarden. Kirjoita tämän jälkeen sanapilvellesi otsikko. (Huom! Se voi olla myös kysymys!) Tämän jälkeen voit halutessasi kustomoida sanapilveä muutamilla asetuksilla (mm. salasana, vastausten pituus, spämmifiltterin sekä luettavuuteen vaikuttavia asetuksia). Kun olet valmis, paina sivun alalaidasta Create-painiketta ja pyydä sanapilveesi vastauksia.

Kun sanapilvi AnswerGardeniin on luotu, voi sen jakaa helposti useaan eri kanavaan. Pilveen saa perinteisen linkin lisäksi myös QR-koodin, ja pilven voi myös upottaa omalle nettisivulleen niin halutessaan. AnswerGarden toimii myös mobiililaitteilla, joten opiskelijoiden on helppo osallistua sanapilven tekoon millä tahansa laitteella.

Mitä kannattaa huomioida?

Parhaita kysymyksiä tai aiheita sanapilvelle ovat sellaiset, joihin on eri näkökulmia ja vastauksia. Aihepiirin tulisi kuitenkin olla sellainen, johon voi vastata lyhyesti yhdellä tai kahdella sanalla – muuten sanapilven idea katoaa.

AnswerGardenin sanapilvi on monipuolinen ja sitä voi helposti muokata haluamakseen. Käythän siis ensimmäisellä kerralla rauhassa läpi erilaiset asetusvaihtoehdot. Erityisesti sinun kannattaa kiinnittää huomioita kohtaan AnswerGarden Mode. Siinä nimittäin valitset sen, miten sanoja saa antaa sanapilveesi.

Brainstorm: vastaajat voivat antaa rajoittamattoman määrän vastauksia, jopa samanlaisia vastauksia.

Classroom: vastaajat voivat antaa rajoittamattoman määrän vastauksia, mutta vain kerran yhdenlaisen (ei samanlaisia vastauksia). Tämä valinta on oletusarvoisesti sanapilven asetuksissa.

Moderator: vastaajien vastaukset menevät ensin AntiGardeniin, josta sinä poimit haluamasi vastaukset sanapilveen.

Locked: sanapilvi on suljettu, eikä uusia sanoja voi enää antaa.

Sanapilveen voit lisäksi valita, vastausten pituuden, joskin 20 merkkiä on oletusarvoisesti paras vaihtoehto. Näin pilvi pysyy luettavana. Kaikki sanapilveen annetut vastaukset voidaan myös muuttaa esimerkiksi pienillä tai isoilla kirjaimilla kirjoitetuksi tai sitten pitää niiden kirjoitusasu sellaisena kuin se on vastatessa annettu.

Lue lisää:

Myös Teams-kokouksesta löydät nykyään sanapilvi-toiminnon. Lue vinkki tästä

 

 

Huomaathan, että joitain sanapilvisovelluksia voit ladata myös mobiililaitteellesi. Huomioithan tällöin turvallisuus- ja tietosuoja-asiat. Mikäli olet epävarma tietoturvasta tai laitteen käyttöturvallisuudesta, varmista asia IT Helpdeskiltä (it-helpdesk@tuni.fi / helpdesk.tuni.fi.) Ethän jaa missään sanapilvisovelluksessa (tai muussa kolmannen osapuolen palvelussa) mitään sensitiivistä materiaalia tai materiaalia, jota ei saa julkisesti jakaa. Ota huomioon myös oman organisaatiosi säännöt ja suositukset pilvipalveluiden käytöstä. Palvelun käyttö edellyttää aina käyttöehtoihin tutustumista ja vastuu palvelun käytöstä on aina käyttäjällä. Käyttöehdot saattavat myös muuttua, joten muutoksiin ja palvelun kokonaan poistumiseen tulee varautua.

 

Vinkki päivitetty 5/2022