ThingLink: interaktiiviset kuvat ja videot opetuksessa

Suunnitelen opetusta ja millä ihmeen sovelluksella saisin tehtyä opiskelijoilleni mielekkäitä oppimiskokonaisuuksia? Interaktiivisuuttakin olisi kiva olla olemassa ja ehdottomasti sen pitäisi olla helposti katseltavissa ja tehtävissä, myös mobiililla. Äänet olisivat myös plussaa. Moodlesivusto H5P-työkaluineen ei tähän täysin itsenäisesti kykene – tai ainakaan en nyt ehdi yhdistelemään eri H5P-työkaluista haluamani kaltaista kokonaisuutta. Mikä neuvoksi?

Tämä on tuttu tilanne jokaiselle opettajalle, sillä sovelluksia löytyy ja niissä on miljoonia eri työkaluja. Millään ei kaikkia ehdi tai edes jaksa kokeilla. Jos siis haluat päästä hiukan vähemmällä, niin rohkaistu kokeilemaan ThingLinkiä. ThingLinkillä voit oikeasti helposti yhdistää kuvaan tai videoon (tai 360-kuvaan sekä jopa VR-videoon) interaktiivisia tageja ja luoda eheitä sekä syvällisiä oppimiskokonaisuuksia haluamastasi aihepiiristä. ThingLink on käyttäjäystävällinen sekä intuitiivinen, mutta uusille käyttäjille vahvasti suositellaan ohjevideon katsomista. Lähinnä, jotta tiedät, mitä kaikkea sinun on mahdollista tehdä! Huomaathan, että tämä vinkki koskee vain ThingLinkin ilmaisversiota – maksulliselta puolelta saat lisäominaisuuksia käyttöösi.

Mitä tarvitsen?

Tarvitset tietokoneen sekä haluamasi materiaalipojan (esim. kuva tai video).

Miten toimin?

Jos ThingLink on sinulle uusi tuttavuus, kannattaa sinun ensimmäiseksi katsoa ohjevideo. Tämä video on ThingLinkin tekemä, mutta toki mm. YouTubesta löydät monia muita ThingLinkin opetusvideoita.

Mene osoitteeseen thinglink.com. Kirjaudu sisään oikealla yläkulmassa olevasta painikkeesta tai luo itsellesi käyttäjätili (joko Aloita tästä tai Kirjaudu sisään -painikkeista). Kun kirjaudut ensimmäistä kertaa, ThingLink pyytää sinua katsomaan ohjevideon, jonka jälkeen pääset aloitusnäkymään.

Ylälaidassa olevasta Create-painikkeesta voit aloittaa oman ThingLinkisi tekemisen. Huomaathan, että sinulla on mahdollisuus käyttää myös valmiita ThingLinkin tarjoamia pohjia.

Klikkaa Create-painiketta ja aloita oman ThingLinkisi teko! Voit siis käyttää joko omalla koneellasi olevaa kuvaa tai videota tai valmiita pohjia.

Lisää tagi -painikkeesta voit lisätä mitä erilaisimpia tageja (mm. tekstiä, mediaa, linkkejä tai toisia ThingLinkejä) ja muuttaa tagien kuvakkeita. Voit myös Asetukset-painikkeesta mm. vaihtaa ThingLinkisi värimaailmaa, lisätä ääntä, animoida tageja. Sinun kannattaa kokeilla ja katsoa, mitä kaikkea onkaan mahdollista tehdä. Kaikkea tekemääsi voit jälkeenpäin myös muokata.

Kun olet tehnyt tarpeeksi tageja ja ThingLinkisi on mielestäsi valmis, klikkaa Valmis-painiketta. Tällöin näet esikatseluna työsi. ThingLinkisi voit sulkea pienestä ruksista oikeassa kulmassa. Uusin ThingLinkisi tulee henkilökohtaiseen aloitusnäkymääsi (My Media-välilehti). Klikkaa uusin ThingLinkisi vielä auki, jolloin oikeassa yläkulmassa näet Share-painikkeen vieressä Muokkaus-painikkeen (kynä), Asetukset-painikkeen (ratas) ja Lisää vaihtoehtoja -painikkeen (kolme pistettä). Asetukset-painikkeesta voit valita ThingLinkisi näkyvyyden, käy se valitsemassa mieleiseksesi. Huom! Normaalina asetuksena on näkyvyys kaikille (public). Share-painikkeesta voit jakaa ThingLinkisi eteenpäin haluamassasi muodossa, esim. Moodleen tai Class Notebookiin.

Mitä kannattaa huomioida?

ThingLinkissä on monia mahdollisuuksia, joten ensimmäisten ThingLinkien tekoon kannattaa varata aikaa.

ThingLinkiin liittyminen on tällä heltkellä ilmaista, mutta maksulliselta puolelta saa lisätoimintoja. Koska palvelu on kolmannen osapuolen tarjoama, voi olla, että ilmaissisältöön tällä hetkellä kuuluvat toiminnot muuttuvat jossain kohden. Ethän myöskään jaa mitään sensitiivistä tietoa palvelussa, vaan vain tietoa, jonka menettäminen tai vuotaminen julkiseksi ei haittaa. Huomioithan, että palvelun käyttö edellyttää aina käyttöehtoihin tutustumista ja vastuu palvelun käytöstä on aina käyttäjällä. Huomioi palvelussa varsinkin se, että tuleeko käyttäjän rekisteröityä palveluun tai luovuttaa henkilötietojaan niihin. Ota huomioon myös oman organisaatiosi säännöt ja suositukset pilvipalveluiden käytöstä.

Matleena Laakso on tehnyt ajantasaisen ja kattavan ThingLinkin ThingLinkin käytöstä. Käy katsomassa ja tutustu ThingLinkiin itse! Matleenan blogissa on myös hänen kokemuksiaan ThingLinkistä.

Kattavaa tietoa ThingLinkistä löytyy myös heidän omilta sivuiltaan, mm. kohdasta ThingLink koulussa ja etäopiskelussa. Voit myös tuoda suoraan ThingLink-sisältöä OneNote ja Teams-alustoille. Linkittäviä hetkiä sinulle!