För barn och ungdomar

Information om forskningsprojektet och dess studieobjekt samt diskussionskanaler för tankar, oro och bekymmer.

Varför undersöker vi barn och ungdomars levnadsförhållanden och trygghet?

Har du hört om FN:s konvention om barnets rättigheter? Enligt konventionen är till exempel barnets rätt till hälsovård eller utbildning inte en åsiktsfråga. Barnets rättigheter är skrivna i FN:s konvention om barnets rättigheter som är en för staterna bindande konvention om de mänskliga rättigheterna. I Finland trädde konventionen om barnets rättigheter i kraft 1991. Då förband sig Finland att ändra sina lagar och sin verksamhet för att motsvara konventionen samt med fem års mellanrum rapportera om situationen till FN:s kommitté för barnets rättigheter. Kommittén svarar Finland med anmärkningar och rekommendationer. Barnets rättigheter är verkligen en viktig sak!

Barnets rättigheter uppfylls emellertid inte helt och hållet för alla barn. En del barn kan uppleva otrygghet hemma eller vara tvungna att gå lägga sig hungriga. Det vore viktigt att lyfta fram barnens erfarenheter och kunna ingripa i olägenheter. Och vem kan bättre berätta om barn och ungdomars ståndpunkt och erfarenhet än desjälva! Visste du att barn och ungdomar har samma rätt att berätta om sina ståndpunkter och erfarenheter som vuxna. Således kan barn och ungdomar bättre beaktas i olika saker, till exempel vid ordnande av tjänster.

Enkäten innehåller sådana frågor som även vuxna emellanåt har svårt att prata om. Det är trots allt mycket viktigt att berätta om dem, eftersom det är det enda sättet att få information om barn och ungdomars vardag. Ingen är ensam, inte ens med svåra erfarenheter. Alla som svarar på vår enkät och berättar om sina erfarenheter är mycket modig och ger oss verkligen värdefull information. Allas erfarenhet är viktig oberoende av vad det är. Enkäten besvaras helt anonymt och enskilda svar kan inte identifieras.

Läs mer om vad frågorna handlar om, här:

Undomarsnätet|MLL

Läs mer om barnets rättigheter:

Barnkonventionen

Barnombudmannen

 

Barn- och ungdomstelefonen/chat

Nollinjen

RIKUchat