Esittely

Tuottajakeskus Living Lab -hanke luo vuosien 2024-2026 aikana valtakunnallisen tuottajakeskusverkoston, sekä sen toiminta – ja organisaatiomallin. Hanke
kehittää taide- ja kulttuurialan tuottajaverkoston toimintaa tukien tuottaja- ja välittäjäportaan ammatillista verkostoitumista ja alueellisen yhteistyön kehittymistä.

Hanke edistää suoraan tuottajapalveluiden saavutettavuutta, taide- ja kulttuurialan toimintaedellytyksiä, sekä välillisesti taiteen ja kulttuurialan ammattilaisten, erityisesti freelancereiden työllistymistä. Hankkeella parannetaan välillisesti ja laajasti myös kulttuurituotantojen laatua ja vaikuttavuutta.

Hankkeen aikana tuodaan näkyviin myös valtakunnallisesti alueiden erot tuottajaosaamisessa, tuottajatarpeissa, ja sitä kautta myös alan koulutuksen kehittämistarpeissa. Hankkeen ydinkysymys on tuoda näkyväksi se, miten tuottajaosaaminen voidaan turvata alueilla tukemaan taide- ja kulttuurialojen toimintaedellytyksiä ja miten sen ylläpito on jatkossa mahdollista.

Tausta

Tuottajakeskus Living Lab -hankkeen taustalla on TAMKin Pirkanmaan liiton AKKE-rahoituksella 2021-2023 toteutettu Tuottajapankki-hanke, jossa kehitettiin Pirkanmaan alueella taide- ja kulttuurialan tuottajien osaamista, tuottajaverkoston toimintaa sekä pilotoitu erilaisia toimintamalleja tuottajien toimintaedellytysten vahvistamiseksi. Näiden kokemusten perusteella ja hankkeen tuloksekkaan toteutumisen myötä nähdään tärkeäksi levittää alueellisen hankkeen testattuja menetelmiä valtakunnallisesti, samalla tutkien tuottajaosaamisen tarpeiden eroavaisuuksia eri alueilla ja taiteen genreissä.

Tuottajan työn näkyväksi tekemisessä, tuottajien osaamisen kasvattamisessa ja toiminnan kehittämisessä tarvitaan nykyistä paremmin organisoitujen verkostojen rakentamista, asiantuntijatiedon ja -osaamisen jakamisenmahdollistavaa kollegiaalista toimintaa sekä jatkuvaa oppimista tukevia oppimisympäristöjä ja tukipalveluita valtakunnallisesti. Tuottajapankki-hankkeen myötä on perustettu ensimmäinen Pirkanmaan luovat tuottajat ry alueellisen toiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi, ja vastaavia alueellisia ratkaisuja haetaan nyt muille alueille.

Tavoite ja tehtävät

Tuottajakeskus Living Labin lähtökohtina ovat eri alueiden kulttuuri- ja taide-elämän kehittäminen, yhteyksien luominen, sekä vuorovaikutuksen mahdollistaminen paikallisten kulttuuritoimijoiden ja Living Labin tuottajien välille. Living Labissa selvitetään käytännönläheisesti miten tuottajien yhteistoimintaa eri alueilla Suomessa tulisi kehittää, ja toisaalta edistää kunnissa tapahtuvaa kulttuuritoimintaa tuottajaosaamisen lisäämisellä alueella.

Tuottajakeskusverkosto on täysin uusi palvelukokonaisuus ja lähestymistapa, joka tukee alueellisesti tuottajien työskentelyedellytyksiä ja parantaa alan pitovoimaa. Luotavat digitaaliset palvelut tukevat valtakunnallista tiedonvälitystä, jossa tuottajan työhön liittyvä asiantuntijaosaaminen, työkalut ja tekijät kohtaavat uudella tavalla. Hankkeen myötävaikutuksella luotavat alueelliset tuottajakoordinaattorit ovat se uusi rakenteellinen rooli, joka alueilta yleisesti puuttuu, solmukohta, joka huolehtii tuotannollisen osaamisen, verkostojen ja palveluiden kehittämisestä.

Ammatissa kehittyminen on prosessi, jossa tarvitaan kohtaamisia, keskustelua ja reflektointia työn äärellä. Ammatti-identiteetti muotoutuu oman työn arvioinnin ja palautteen myötä. Tuottaja tekee usein työtä ilman vertaisia omassa organisaatiossa. Vertaisten tapaaminen turvallisessa ja luottamuksellisessa ympäristössä on tärkeää sekä verkostoitumisen, ammatillisen kasvun että työhyvinvoinnin edistämisen näkökulmista. Tätä tarkoitusta varten hankkeessa järjestetään mentorointia ja työnohjausta toimialueen tuottajille.

Hanke on jaettu erillisiin työpaketteihin (workpackage), joilla on omat tavoitteet ja tulokset.

• WP1) Tuottajien asiantuntijatuki ja mentorointi
• WP2) Työelämälähtöinen osaamisen kehittäminen
• WP3) Tuottajaverkoston rakentaminen lokaalisti ja valtakunnallisesti
• WP4) Tuottajakeskusverkoston digitaalinen alusta
• WP5) Hankkeen hallinto, raportointi ja viestintä

Tuloksena ja koko toimintamallin vaikutuksena on yksilöiden henkilökohtaisten valmiuksien vahvistumisen lisäksi kulttuurituotantojen kokonaisvaltainen tuotannollinen ja taloudellinen kehittyminen koko hankkeen toimialueen laajuisesti. Tapaamisten, yhteistoiminnan ja mentoroinnin avulla haetaan vahvaa luottamusta kollegaverkostolle, joka jatkaa toimintaa myös hankkeen jälkeen. Yhteisen verkoston kautta kulttuurialan ns. vapaan kentän toimijoiden (yritykset, yhdistykset, työryhmät) sekä taide- ja kulttuuri-instituutioiden on jatkossa helpompi löytää tuottaja-apua ja -osaamista, mikä edesauttaa erityisesti freelance-
tuottajien työllistymistä koko alueella. Luovien alojen tuottajuuden hyödyntäminen muilla aloilla kasvaa luoden uutta liiketoimintaa sekä kehittäen tuote- ja palveluinnovaatioita. Liiketoimintaosaamisen kartoituksella selvitetään tapoja kytkeä tuottajien osaaminen alueiden elinkeinoelämän kehittämiseen.

Kohderyhmä

Kohderyhmänä Tuottajakeskus Living Lab -hankkeen toiminnoille ovat taide- ja kulttuurialan tuottajat ja tuottajanomaisissa tehtävissä toimivat henkilöt niin vapaalla kentällä kuin organisaatioissa ja kunnissa, sekä organisaatiot, jotka tarvitsevat tuottajaosaamista (yksityinen ja julkinen sektori). Alalle valmistumassa olevat opiskelijat kuuluvat myös hankkeen kohderyhmään työelämään siirtymisen nivelvaiheessa.

Hankkeesta hyötyvät taide- ja kulttuurialan toimijat laajasti (taiteilijat, taide- ja kulttuuripalveluita tilaavat organisaatiot, hyvinvointialueet), sekä toteutusalueiden muiden toimialojen edustajat mm. matkailu-, ravitsemus-, hyvinvointi- ja vapaa-ajan palveluiden sektoreilta.

Toteuttajat

Hanke toteutetaan ryhmähankkeena, jotta tuottajaosaamisen kehittämiselle saadaan vaikuttava, valtakunnallinen kattavuus kulttuurituottajia kouluttavien ammattikorkeakoulujen toiminta-alueen ja verkostojen kautta. Hanketta koordinoi Tampereen ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina ovat tuottajia kouluttavat ammattikorkeakoulut Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Metropolia ammattikorkeakoulu ja Humanistinen ammattikorkeakoulu. Ryhmähankkeen yhtenä osapuolena oleva valtakunnallinen järjestö LiveFIN ry täydentää amk-verkostoa omalla genrepohjaisella näkökulmallaan tuottajaverkostojen erityispiirteiden havainnoimisessa. Konsortion ja alueellisen yhteistyön yhtenä tärkeimpänä tavoitteena on ongelmakohtien ja eroavaisuuksien tunnistaminen eri alueilla, sekä yhteistyö pienempien kuntien ja siellä olevien toimijoiden kanssa.

Osatoteuttajilla on hankkeessa alueellisesti omia teemallisia painopisteitä: Pirkanmaalla TAMK vahvistaa kuntayhteistyötä, Seamk Etelä-Pohjanmaalla kulttuurihyvinvoinnin osaamista tuottajilla, Metropolia fokusoituu pk-seudulla elävän musiikin alan tuottajiin, Humak Keski-Suomessa digitaalisiin tuotantoihin, sekä LiveFIN valtakunnalliseen populaarimusiikkitapahtumien verkostoon. Samalla toteuttajat toimivat paikallisverkostojen kanssa yhteisenä valtakunnallisena verkostona, jonka päämäärä on keskinäinen tutustuminen, keskustelu ja yhteistyön tukeminen.

Rahoittajat

Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.
Hankeaika 1.1.2024-30.6.2026.
Budjetti yhteensä 951 161 €, josta Tampereen ammattikorkeakoulun osuus 343 772 €.