Osaamismerkit yleistyvät vähitellen esimerkiksi pienissä henkilöstö- ja täydennyskoulutuksissa, joissa osaaminen on osallistumisen sijaan keskiössä. Osaamismerkki eli Open Badge on digitaalinen osoitus osaamisesta. Open Badge -osaamismerkit perustuvat maailmanlaajuiseen konseptiin, jossa eri organisaatiot voivat luoda ja myöntää omia merkkejään tiettyjen kriteerien pohjalta. Merkki itsessään sisältää metatietoa niistä taidoista ja osaamisesta, joiden pohjalta se on myönnetty. Merkki ei siis ole vain kuva.
Myöntämisen jälkeen tieto osaamismerkistä lähetetään saajan ilmoittamaan sähköpostiin. Jotta osaamistaan voi näyttää merkin avulla, tulee merkki vastaanottaa ja tallentaa johonkin. Yksi mahdollinen säilytyspaikka osaamismerkeillesi on Open Badge Passport, joka on suomalainen osaamismerkkipalvelu. Palvelu on merkkien saajille ilmainen, eikä palvelusta siirretä henkilötietoja EU/ETA-alueen ulkopuolelle.
Osaamismerkkien vastaanottamista voi kokeilla esimerkiksi osoittamalla osaamistaan TUNI Moodlen käytössä Moodlen mestariopinnoissa.
Mitä tarvitsen?
Osaamismerkkien vastaanottamiseen tarvitaan henkilökohtainen käyttäjätili osaamismerkkipassiin eli palveluun, jossa osaamismerkkejään voi hallinnoida. Osaamismerkkipalveluun kannattaa rekisteröityä henkilökohtaisella sähköpostiosoitteella.
Miten toimin?
- Ota käyttöön osaamismerkkipassi omalla sähköpostiosoitteellasi.
- Lisää vastaanottajaosoitteeksi myös TUNI-osoitteesi.
- Hanki osaaminen, jota merkin saaminen edellyttää.
- Hae osaamismerkkiä.
- Hyväksy merkin vastaanottaminen saapuneesta sähköpostista tai osaamismerkkipassistasi.
- Aseta merkki julkiseksi, mikäli haluat näyttää osaamistasi muille.
- Osaamismerkin voi tarvittaessa tallentaa pdf-tiedostona ja tulostaa itselleen.
Mitä huomioida?
- Osaamismerkit ja passi ovat henkilökohtaisia.
- Osaamismerkkejä voidaan hakea hakemuksella, jossa osaaminen osoitetaan tai osaaminen voidaan todentaa esimerkiksi Moodlessa. Tällöin merkki myönnetään automaattisesti.
- Passia ei kannata rekisteröidä työ- tai opiskelusähköpostiosoitteilla, joiden käyttöoikeus voi päättyä.
- Osa osaamismerkeistä on määräaikaisia eli osaaminen voi vanhentua. Voimassaoloaika näkyy merkissä.
- Saat eniten hyötyä merkeistäsi, kun esittelet osaamistasi esimerkiksi LinkedIn-palvelussa tai vaikkapa intranet-profiilissasi.
Lue lisää:
Osaamismerkit ovat jo käytössä TAMKissa. Lue lisää
Open Badge Passport: https://openbadgepassport.com/faq_fi/
Vinkki päivitetty 6/2024