Zoom ja valkotaulu (whiteboard)

Valkotaulu tai whiteboard on nimensä mukaan vain tyhjä valkoinen taulu tai pinta, johon voi kirjoittaa tai piirtää. Verkko on pullollaan erilaisia valkotaulutyökaluja ja nyt myös Zoomista löytyy sellainen. Voit käyttää valkotaulua osana Zoom-tapaamisia tai irrallisena työkaluna yksin tai yhdessä muiden kanssa. Zoomin valkotaulusta löytyy myös erilaisia valmiita suunnittelumalleja, joita voit hyödyntää vapaasti.

Mitä tarvitsen?

Zoom-tilin (TUNI-tunnukset), Uusimman Zoom-sovelluksen tai vaihtoehtoisesti voit käyttää valkotaulua selaimen kautta. Lisäksi tarvitset ajatuksen siitä, miten aiot valkotaulua käyttää.

Miten toimin?

Voit käyttää Zoomin valkotaulua joko nettisemaimen, erikseen koneella olevan työpöytäsovelluksen kautta tai Zoom-videotapaamisen aikana.

Selaimessa:

Kirjaudu Zoomiin selaimessa osoiteessa tuni.fi/zoom (linkki). Valitse Sign in.

kirjaudu zoomiin

Kirjauduttuasi Zoomiin, näkyy valkotaulu-työkalu heti vasemmassa reunassa (kuva 1).

Kuvankaappaus selaimen valikosta, jossa näkyy Zoomin valkotaulu-työkalu
Kuva 1. Zoom selaimen kautta.

Sovelluksessa:

Jos et löydä koneeltasi vielä Zoom-työkalua, voit ladata sen Software Centeristä. (Software Centeriin pääset, kun kirjoitat nimen työkoneesi hakukenttään).

Valkotaulu-työkalu on käytettävissä yläreunassa olevan välilehden kautta (kuva 2).

Kuvankaappaus Valkotaulu-työkalun sijainnista Zoom-sovelluksessa
Kuva 2. Valkotaulu sovelluksessa.

Zoom-videokokouksen aikana:

Voit tehdä uusia tai käyttää aiemmin luotuja valkotauluja myös Zoom-tapaamisessa ja valkotaulun saat jaettua alareunan valkotaulu-työkalun kautta (kuva 3).

Voit valita ennen jakamista, että saavatko osallistujat muokata valkotaulua ja pääsevätkö he siihen käsiksi tapaamisen jälkeen. Valkotaulun vasemmassa reunassa on muokkaustyökalut, oikeassa yläkulmassa jako ja oikeassa alakulmassa zoomaus.

Valkotaulu Zoom-tapaamisessa.
Kuva 3. Zoom-tapaaminen.

 

Valkotaulun työkalut ja ominaisuudet

Zoomin valkotaulun työkalut ovat yksinkertaiset, mutta riittävän moneen tarpeeseen. Voit mm. piirtää, kirjoittaa tai lisätä muistilappuja. Objekteja voi myös liittää toisiinsa vetämällä objektien reunoissa olevista pyöreistä pisteistä, kuten kuvassa 4.

Valkotaulusta löydät myös ison valikoiman erilaisia valmiita pohjia. Voit valita suoraan valmiista suunnittelupohjista, kun aloitat tekemään uutta valkotaulua tai lisätä niitä mukaan kesken työskentelyn. Kuvassa 4 näkyy oppimisen muotoiluun tarkoitettu ABC-mallin pohja, joka on tuotu kuvina Zoomin valkotauluun.

Kuvankaappaus valkotaulusta, jossa näkyy ABC-malli.
Kuva 4. ABC-malli Zoomin valkotaulussa.

Valkotaulusta löytyy myös hyvä hyvä miellekarttapohja, joten käsitekarttojen rakentaminen onnistuu myös tällä työkalulla. (kuva 5)

käsitekartta
Kuva 5. Miellekartta valkotaulussa

Valkotaulun jakaminen (ilman Zoom-videotapaamista)

Valkotaulun yläreunasta löydät Share-painikkeen. Jako tapahtuu samoin kuin muissakin M365-työkaluissa. Voit jakaa valkotaulun muille joko muokattavaksi tai vain katsottavaksi. (Muokkausoikeus Zoom-tapaamisen ulkopuolella valkotaulua käytettäessä toimii vain organisaation sisäisillä käyttäjillä (TUNI))

jakaminen
Kuva 6. Voit jakaa valkotaulun katsottavaksi tai muokattavaksi

HUOM! Jos jaat valkotaulun antamalla linkin muille käyttäjille. Kannattaa heitä pyytää avaamaan ja kirjautumaan Zoomiin ensin, ennen antamasi linkin syöttämistä selaimeen. Näin linkki avautuu helpommin, ilman erillisiä kirjautumisikkunoita.

Mitä kannattaa huomioida?
  • Valkotaulu toimii vain kirjautuneille käyttäjille.
  • Jos käytät valkotaulua Zoom-videotapaamisen ulkopuolella, muokkausoikeus toimii vain TUNI-käyttäjillä. Zoom-tapaamisen aikana käytettynä valkotaulua voi käyttää myös tapaamisessa olevat korkeakouluyhteisön ulkopuoliset käyttäjät.
  • Valkotaulun tallennus PDF- tai PNG-muodossa toimii vain selaimessa tai Zoom-tapaamisessa.
  • Yhdessä valkotaulussa voi olla 12 sivua.
Lue lisää

Ohjeita löytyy Zoomin blogista.