Zoom ja valkotaulu (whiteboard)

Valkotaulu tai whiteboard on nimensä mukaan vain tyhjä valkoinen taulu tai pinta, johon voi kirjoittaa tai piirtää. Verkko on pullollaan erilaisia valkotaulutyökaluja ja nyt myös Zoomista löytyy sellainen. Voit käyttää valkotaulua osana Zoom-tapaamisia tai irrallisena työkaluna yksin tai yhdessä muiden kanssa. Zoomin valkotaulusta löytyy myös erilaisia valmiita suunnittelumalleja, joita voit hyödyntää vapaasti.

Mitä tarvitsen?

Zoom-tilin (TUNI-tunnukset), Uusimman Zoom-sovelluksen tai vaihtoehtoisesti voit käyttää valkotaulua selaimen kautta. Lisäksi tarvitset ajatuksen siitä, miten aiot valkotaulua käyttää.

Miten toimin?

Selaimessa: Kirjauduttuasi Zoomiin selaimessa (linkki), näkyy valkotaulu-työkalu heti vasemmassa reunassa (kuva 1).

Kuvankaappaus selaimen valikosta, jossa näkyy Zoomin valkotaulu-työkalu
Kuva 1. Zoom selaimen kautta.

Sovelluksessa: Valkotaulu-työkalu on käytettävissä navigaation kautta (kuva 2).

Kuvankaappaus Valkotaulu-työkalun sijainnista Zoom-sovelluksessa
Kuva 2. Valkotaulu sovelluksessa.

Voit tehdä uusia tai käyttää aiemmin luotuja valkotauluja myös Zoom-tapaamisessa ja valkotaulun saat jaettua alareunan valkotaulu-työkalun kautta (kuva 1). Voit valita ennen jakamista, että saavatko osallistujat muokata valkotaulua ja pääsevätkö he siihen käsiksi tapaamisen jälkeen. Valkotaulun vasemmassa reunassa on muokkaustyökalut, oikeassa yläkulmassa jako ja oikeassa alakulmassa zoomaus.

Valkotaulu Zoom-tapaamisessa.
Kuva 3. Zoom-tapaaminen.

Zoomin valkotaulun työkalut ovat yksinkertaiset, mutta riittävän moneen tarpeeseen. Voit mm. piirtää, kirjoittaa tai lisätä muistilappuja. Objekteja voi myös liittää toisiinsa vetämällä objektien reunoissa olevista pyöreistä pisteistä, kuten kuvassa 4. Voit valita suoraan valmiista suunnittelupohjista, kun aloitat tekemään uutta valkotaulua tai lisätä niitä mukaan kesken työskentelyn. Kuvassa 4 näkyy oppimisen muotoiluun tarkoitettu ABC-mallin pohja, joka on tuotu kuvina Zoomin valkotauluun.

Kuvankaappaus valkotaulusta, jossa näkyy ABC-malli.
Kuva 4. ABC-malli Zoomin valkotaulussa.

Mitä huomioida?

  • Valkotaulu toimii vain kirjautuneille käyttäjille.
  • Valkotaulun tallennus PDF- tai PNG-muodossa toimii vain selaimessa tai Zoom-tapaamisessa.
  • Yhdessä valkotaulussa voi olla 12 sivua.

Lue lisää Zoomin blogista.