Tallenna ja julkaise videoita Streamissa

Stream on videoiden tallennus- ja julkaisutyökalu.  Stream löytyy M365:n sisältä vohvelivalikosta.

Stream sopii hyvin opintojaksoihin liittyvien videoiden julkaisuun, esim. videomateriaalien julkaisuun ja opiskelijoiden videomuotoisten tehtävien jakamiseen. Streamin ehdoton plussa on myös sen helppokäyttöisyys; et siis tarvitse useaa eri videotyökalua, vaan Streamilla tallennat, editoit, tekstität ja julkaiset videosi.   Stream-palvelu uudistui marraskuussa 2022. Tässä vinkissä kuvataan uuden, entistä helppokäyttöisemmän Streamin toimintaa.

Mitä tarvitsen?

Streamilla tallennus onnistuu Edge- ja Chrome-selaimella. Streamin löydät M365-palvelusta.  Kirjaudu palveluun TUNI-tunnuksellasi. Valitse työkalujen joukosta Stream.

Miten toimin?

Tallentaminen

Kun avaat Streamin, näet sivulla muutaman suositellun eli viimeksi avaamasi videon. Sivun alareunassa näet kaikki videosi ja voit selata ja suodattaa näkymää.

Kun haluat aloittaa videon tallentamisen klikkaa Uusi tallenne -painiketta. (New video)

Stream uusi tallennus

Esiin avautuu tallennusikkuna.

Stream tallennus

Esikatseluikkunassa voit säätää asetukset kuntoon. Valitse asetukset ja sieltä laiteasetukset. Pääset valitsemaan mikrofonin ja kameran, joita haluat käyttää. Voit tallentaa web-kamerakuvaasi tai sen sijaan tietokoneen koko ruutua tai yksittäistä sovellusikkunaa. Asetukset -kohdassa on myös muita asetuksia, joita voit säätää.

Stream asetukset

Katso esikatselukuvan alta myös muut valinnat. Voit valita näytön tallennuksen, erilaisia tehosteita tai taustakuvia.

Kun olet valmis aloittamaan tallennuksen. Klikkaa keskellä olevaa Tallennus-painiketta (ympyrä). Voit keskeyttää tallennuksen samasta painikkeesta (pause) ja jatkaa sitä uudestaan tallennusta. Tallennus voi olla 15 minuutin mittainen, joten jaa isompi kokonaisuus pienemmiksi osuuksiksi.

Kun olet valmis, lopeta tallennus ja klikkaa Seuraava-painiketta.

Seuraavassa ikkunassa voit katsella tallentamasi videon ja editoida sitä poistamalla esim. turhat alut ja loput. Klikkaa aikajanaa ja raahaa osoitin haluamaasi kohtaan.

Stream_editointi

Kun olet tyytyväinen videoon klikkaa Vahvista. Tässä voit myös kokonaan poistaa leikkeen halutessasi.

Esikatselun jälkeen klikkaa Vahvista.

Nyt näet valmiin videon ja voit muuttaa sen alapuolelta tiedoston nimeä ja lisätä kuvauksen videosta. Video tallentuu omaan OneDriveesi, joten löydät sen aina myös tiedostoistasi.

Näet valmiin videon vieressä Videoasetukset. Sieltä voit muokata mm. tekstitykset videoon, sisällysluettelon ja valita haluatko videon kommentoinnin päälle.

Stream_ tallenteen tekeminen

Videoasetuksia pääset muokkaamaan myöhemminkin videon oikeasta reunasta, kun klikkaat videon auki.

Videon julkaiseminen

Video näkyy vain itsellesi, kunnes haluat sen julkaista. Julkaiseminen tapahtuu samoin, kuin minkä tahansa tiedoston jakaminen M365-palvelussa.

Kun klikkaat videon auki, näet oikeassa yläreunassa Jaa-painikkeen. Voit valita julkaisetko videon tietyille henkilöille vai otatko talteen julkaisulinkin, jonka kautta kaikki sen tietävät pääsevät videota katsomaan.

Stream jakaminen

 

Mitä kannattaa huomioida?
  • Stream uudistui lokakuussa 2022. Vanhaan näkymään pääset kuitenkin vielä Streamin etusivulta olevasta bannerista, jossa lukee ”Tervetuloa käyttämään Stream (SharePointissa). Voit vierailla Stream (perinteisessä) napsauttamalla tätä.” Vanhaan näkymää et muuten tarvitse mennä, mutta vanhempia, aiemmin Streamillä julkaisemiasi videoita voit vielä löytää sitä kautta.
  • Suurin muutos vanhaan Stream-näkymään on julkaisemisen helpottuminen, joka nyt noudattelee muidenkin tiedostojen julkaisemisesta tuttua tapaa. (Jaa-painike). Stream sai uudistuksen myötä myös tekstittämistyökalut.
  • Microsoft Streamilla voit tallentaa 15 minuutin mittaisia tallenteita.
  • Stream-palveluun tallentuvat myös Teams-kokousten tallenteet. Niissä on päällä automaattinen poistaminen, joten tallenne poistuu 180 päivän jälkeen.
Lue lisää

Microsoftin ohjeet (eng)

TUNI videopalvelut: Videoiden tuotanto, editointi ja jakaminen