Teams Class: Tekoäly apuna tehtävien luomisessa

Teamsin Class -tiimi soveltuu opetuskäyttöön opintojakson oppimisympäristöksi, sillä perustyökalujen lisäksi se sisältää tehtävänpalautustyökalun sekä muita valmiita näkymiä opintojakson rakenteen esittämiseen. Tehtävätyökalu on nyt saanut tekoälyavustajan, joka auttaa sinua luomaan ja muotoilemaan tehtävänkuvauksia sekä arviointiasteikkoja. Tässä vinkissä kerrotaan, miten voit hyödyntää Teamsin tehtävätyökalun tekoälyominaisuuksia. Vinkistä on hyötyä tehtävien muotoilussa ja ideoinnissa, vaikka et Teamsiä opintojaksolla käyttäisikään. Tekoälyn muotoileman tehtävänkuvauksen voit hyödyntää haluamassasi ympäristössä.

Mitä tarvitsen?

Tiimin tulee olla Class-tiimi, jotta löydät sieltä Tehtävä/Assignment-työkalun.

Jos sinulla ei ole tällaista tiimiä jo luotuna, niin lue tästä vinkistä, miten luot Class/luokka -tiimin Teamsiin: Teams: Tiimin luominen ja rakentaminen

 Miten toimin?

Avaa Teams sovellus koneeltasi tai käytä verkkoversiota menemällä osoitteeseen portal.office.com ja valitse sovellusten joukosta Teams.

Mene haluamasi tiimiin ja luo uusi tehtävä. 

Valitse yläreunasta Assignments/Tehtävät-välilehti. Klikkaa Create/Uusi tehtävä -painiketta.

Valitse minkälaisen tehtävän haluat luoda

Valitse New assignment, josta voit luoda esim. essee-muotoisen tehtävänannon.

Anna tehtävälle nimi ja kirjoita tehtävänantoon aloitusta ja esimerkiksi aihe ja tehtävän muoto.

Tehtävän luominen

Kun olet kirjoittanut kuvausta muutaman lauseen verran näet tehtävänannon alareunassa tekoälypainikkeet, joista voit valita, mitä toivot aloituksesi perusteella tekoälyn ideoivan. Haluatko tekoälyn esimerkiksi

  • jatkavan kuvaustasi (Add details),
  • keksivän vaiheita ja alakohtia tehtävään (Add steps),
  • koristelevan ja muotoilevan kuvausta (Add sparkle),
  • luovan osaamistavoitteet (Add learning objects)
  • erittelevän käytettyjä käsitteitä (Clarify concepts)

Ehdotuksia voi olla muitakin kuvauksestasi riippuen.

Valitse kuitenkin ennen tätä kieli ja mille koulutasolle tehtävä on tarkoitettu. Tämän asetuksen löydät ehdotusten vierestä oikeasta laidasta.

Valitse kieli ja taso

Kun valitset jonkin näistä ehdotuksista. Näet kuinka kuvauskenttä muuttuu.

Pidä tai poista tekoälyn ehdottama teksti

Tekoälyn ehdottaman tekstin lopusta voit valita, että haluatko pitää tekstin (Säilytä se) vai pyytää uutta tekstiä (Luo uudelleen). Voi myös poistaa ehdotuksen Cancel/poista-painikkeesta. Jos pidät tekstin, se ilmestyy kuvauskenttään ja voit itse muokata sitä edelleen. Tekoälyn ehdotus onkin usein hyvä pohja, mutta vaatii tarkistamista niin kielen kuin sisällönkin osalta. Ehdotus antaa kuitenkin ideoita tehtävän muotoiluun ja ohjeen parantamiseen.

Kun olet tyytyväinen tehtävän kuvaukseen, täytä vielä sivulla olevat muut asetukset, jotka koskevat mm. tehtävän aukioloa ja arviointia. Tallenna tehtävä Assign-painikkeesta.

Arviointiasteikon muotoilu tekoälyn avulla

Jos haluat lisätä tehtävänantoon arviointiasteikon, voit muotoilla myös sen tekoälyn avustamana. Valitse tehtävänannon alapuolelta Rubrik/arviointiasteikko-kohta.

Arviointiasteikon lisääminen

Jos haluat apua tekoälyltä arviointiasteikon muotoilussa, valitse Create rubric using AI

Pyydä tekoälyn apua arviointiasteikon muotoilussa

Täytä seuraavilta aukeavilta sivuilta kuinka monta kohtaa haluta arviointiasteikkoon, ja mitä asioita haluat arvioida. Tämän jälkeen tekoäly luo sinulle ehdotuksen kriteereistä.

 

Valitse arvioinnin kohteen

 

Arviointiasteikko

Ehdotusta voit muokata itse tai pyytää tekoälyä muokkaamaan asteikkoa edelleen. Kun olet tyytyväinen asteikkoon, klikkaa sivun alareunasta Attach/Liitä.

Mitä kannattaa huomioida?
  • Vaikka et käyttäisi Teamsiä opintojaksolla, voit silti hyödyntää tässä vinkissä kuvattua tapaa ideoida ja muokata tehtävänantoja. Voit kopioida tekoälyn avustaman tehtävänannon kuvauskentästä ja viedä sen vaikka Moodlen tehtävänkuvaukseksi. Teams-alueelle sinun ei tarvitse poimia ketään, vaan se voi olla tähän tarkoitukseen luomasi ja vain sinulle näkyvä tiimi.
Lue lisää

Microsoftin ohjeet tehtävän luomiseen AI-ominaisuutta hyödyntäen

Microsoftin ohjeet muihin tekoälytoimintoihin