Digiraati – Nuorten kansalaisraati webissä
Digiraati-palvelun tavoitteena on edistää kaikkien alle 29-vuotiaiden nuorten yhteiskunnallista vaikuttamista ja taata heille yhdenvertainen mahdollisuus saada äänensä kuuluviin yhteiskunnallisissa asioissa.
Digiraati-palvelun prototyyppi on kehitetty Tampereen yliopistossa – yhdessä nuorten kanssa – osana monitieteistä ALL-YOUTH tutkimushanketta. Digiraadin prototyypin testausta on tehty yhteistyössä mm. ympäristöministeriön, oikeusministeriön, SPR:n ja Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden kanssa.
Digiraadin prototyypin avoin lähdekoodi on saatavilla GitHubista (MIT-lisenssi): https://github.com/ALL-YOUTH/digiraati.
Digiraati osaksi oikeusministeriön demokratiapalveluita
ALL-YOUTH hankkeen Digiraati-prototyypin perusteella on kehitetty oikeusministeriön demokratiapalveluihin kuuluva uusi Digiraati-palvelu, joka löytyy osoitteesta https://digiraati.fi.
Digiraati lisää vuoropuhelua päättäjien ja nuorten välillä. Digiraadissa osallistujat keskustelevat ennalta sovitusta aiheesta 2-3 viikon ajan. Keskustelu käydään kirjallisesti anonyymeillä nimimerkeillä palvelun omalla, suljetulla keskustelupalstalla.
Tavoitteena on muodostaa raadin keskusteltavana olevasta aiheesta loppulausuma, joka välitetään eteenpäin päättäjille ja julkaistaan palvelussa. Keskustelua ohjaa ja valvoo koulutettu ohjaaja (fasilitaattori), joka huolehtii keskustelun etenemisestä, turvallisuudesta ja sujuvuudesta.
Raateja voivat järjestää esimerkiksi ministeriöt, kunnat, hyvinvointialueet, muut viranomaiset tai kansalaisjärjestöt. Palvelun käyttö on maksutonta niin raadin järjestäjille kuin niihin osallistuvillekin.
Haluatko tietää lisää Digiraadin kehityksestä ja tutkimuksesta? Ota meihin yhteyttä:
FT Jari Varsaluoma, Tampereen yliopisto
jari.varsaluoma@tuni.fi