Taajamajunan vaunu täyttyi innokkaista nuorista ja vähän vanhemmista ALL-YOUTH-hankkeen toimijoista Joensuun asemalla varhain aamulla 15. tammikuuta. Yhteinen reissu hankkeen avausseminaariin Tampereelle kokosi mukaan monta nuorille tärkeää yhteisöä kuten Suomen 4H, ELY-keskus, Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kaupunki, Joensuu lyseon lukio, Joensuun monikulttuurisuusyhdistys JoMoni ja Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän Riveria-oppilaitos.
Monet meistä tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa, mutta aikaa tutustumiseen ja rupatteluun oli runsaasti, sillä olimme yhdessä enemmän ja vähemmän tiiviisti kokonaista kaksi päivää.
ALL-YOUTHin tutkija Heta Heiskanen Tampereen yliopistosta oli meitä vastassa Tampereen rautatieasemalla. Hän johdatti meidät yliopistolle halki tuulen ja tuiskun.
Johtamiskorkeakoulun ”Ylävitosen” tiloissa meitä odotti tutkimushankkeen johtaja Reetta Toivanen Helsingin yliopistosta. Paikalla oli myös lukuisa joukko muita hankkeen tutkijoita sekä Tampereen yliopiston valokuvaaja.
ALL-YOUTHin verkkosivuja varten otettiin kuvia yksin ja ryhmissä. Verkkosivujen aloituskuvaksi päätyi kuva, jossa kaikki nuoret, tutkijat ja toimijat heiluttavat iloisesti kättään. Tästä se lähtee. Palataan Ylävitoseen uudelleen hankkeen päätöstilaisuuden merkeissä vuonna 2024…
Heta oli valmistellut meille Tampereen yliopiston esittelykierroksen. Ensimmäinen tehtävä liittyi kaikkia meitä yhdistävään asiaan. Ulkona viimainen sää jatkui, mutta tehtävän ratkaisu poltteli ihan lähellä: Tulevaisuuden kuusi talvehtii elinvoimaisena Pinni A -rakennuksen edustalla. Kuusentaimi istutettiin toukokuussa J.V. Snellmanin päivänä (12.5. 2017) osana Suomi 100 -ohjelmaa. Samoihin aikoihin jätettiin ALL-YOUTHin tutkimushakemus, ja tiukan seulan läpäissyt hankesuunnitelma kasvaa nyt yhtä tahtia Tampereen yliopiston Tulevaisuuden kuusen kanssa.
Tulevaisuuden kuusi -kampanjan keskeisiin tukijoihin kuuluvat Suomen 4H-liitto ja Joensuun kaupunki, jotka ovat myös tärkeitä ALL-YOUTHin sidosryhmiä. Yliopiston pihalla asettauduimme kuusentaimen ympärille laulamaan ”Joulupuu on rakennettu”. Joku viisas on sanonut, että joka on istuttanut puun, ei ole elänyt turhaan…
Seuraava rasti löytyi Pinni B:n toisesta kerroksesta. Oasis on opiskelijoiden, henkilökunnan ja vierailijoiden sosiaalinen kohtaamispaikka ja oppimisympäristö, joka on suunniteltu yhdessä käyttäjien kanssa. Tilan ytimessä on osallistuva, leikillinen ja tutkimusvetoinen toiminta. Vanha tai uusi media. Tyylillä ei ole väliä, kunhan viihdyt! Halutessasi voit valita tietokonepelin laajasta Oasis-pelikirjastosta ja varata peliaikaa. Istu säkkituolilla tai rentoudu tyynyjen tukemana pitkälläsi. Tila muuttuu ihmisiä varten eikä päinvastoin!
Kokoonnuimme lattiatasoon vaihtamaan ajatuksia tilan merkityksestä oppimiselle, yhteisöllisyyden rakentamiselle ja onnistuneelle vuorovaikutukselle.
Viimeinen aiheemme yliopistokierroksella liittyi Hetalle läheiseen tutkimukseen. Lausuntopalvelu.fi tarjoaa jokaiselle meistä mahdollisuuden ilmaista näkemyksiään – sähköisesti – viranomaisten esittämään lausuntopyyntöön. Ideoimme, miten lausuntopalvelua voisi kehittää entistä käyttäjäystävällisemmäksi. Lisäksi luonnostelimme itsellemme läheisen kansalaisaloitteen. Kerroimme siitä vierustoverille ja pyrimme saamaan kannatusta asiallemme. Eniten keskustelua sai aikaan nuorten aloite äänioikeusikärajan laskemisesta 16 ikävuoteen.
Hotellimajoittumisen jälkeen kokoonnuimme vielä Pinnin Ylävitoseen iltapalalle ja videohaastatteluihin: haastateltavina olivat Dashti Namiq, Jenna Summala ja Margareetta Räty.
ALL-YOUTHin avausseminaariin ja World Café –työpajoihin osallistuimme 16. tammikuuta. Paluumatkalla kertasimme junavaunussa Tampereen tapahtumia. Hyvillä mielin voimme suunnata tutkimusta yhdessä nuorten kanssa aivan uusille raiteille.
Antti Erkkilä
ALL-YOUTH-hankkeen tutkija, Itä-Suomen yliopisto
Noora Kosonen
Joensuun kaupungin nuorisovaltuusto