Lukiot siirtyvät taas etäopetukseen. Museot, kirjastot ja teatterit on suljettu. Syksyn koronauutisointiin tuli valopilkku, kun rokotteen tiimoilta saatiin hyviä uutisia. Nyt Uudellamaalla ollaan kuitenkin jälleen rajoitteiden edessä ja elämä kutistuu enemmän neljän seinän sisälle. Koronarajoitteet tuntuvat erityisesti nuorilla, joiden elämään kuuluu yleensä paljon sosiaalisia kontakteja ja harrastuksia. Nuoret ovat myös tilanteessa, jossa tuleva työura on vasta suunnitteilla tai aluillaan. Miltä korona-aika on nuorista tuntunut, ja miten se on vaikuttanut nuorten ajatuksiin tulevaisuudesta? Tässä blogikirjoituksessa esittelen valokuvaprojektin, jossa kuvasin ja haastattelin lyhyesti helsinkiläisiä nuoria näistä teemoista.
Tänä vuonna meistä suurin osa on viettänyt enemmän aikaa kotona kuin pitkään aikaan. Sosiaalisia kohtaamisia on rajoitettu, ja ajatukset massatapahtumista tai edes pikkujouluista, jotka olisivat vuosi sitten piristäneet loppuvuoden harmauden keskellä, tuntuvat nyt kaukaisilta. Teknologia auttaa ylläpitämään ihmissuhteita, mutta spontaaneja kohtaamisia ei etähengailuissa tule. Sosiaalisen median kärkevässä keskusteluilmapiirissä toisten mielipiteiden kuunteleminen ja kunnioittaminen taas tuntuu harvinaisuudelta.
Kiinnostus toisiin ihmisiin ei lopu, vaikka aikaa kuluisi tavallista enemmän kotisohvalla. Toisten mielipiteiden kuunteleminen avartaa omia ajatuksia. Toisaalta erilaisetkin ajatusmaailmat avautuvat usein paremmin, kun pystyy ymmärtämään ihmistä mielipiteen takana. Tuntemattomien kanssa jutteluun ei välttämättä etenkään nyt ole paljoa mahdollisuuksia, mutta voiko sosiaalinen media tarjota myös pandemia-aikana vilahduksia toisten ajatuksiin ja tarinoihin?
Some ikkunana erilaisiin maailmoihin
Newyorkilainen Brandon Stanton on katuvalokuvaaja, joka ylläpitää suosittua Humans of New York -blogia. Sivuillaan Stanton kuvaa tavoitteensa olleen luoda ”tyhjentävä luettelo” newyorkilaisista ihmisistä kuvaamalla 10 000 kaupungin asukasta. Kuvaamisen lomassa hän alkoi myös haastatella kuvaamiaan ihmisiä. Stanton julkaisee näitä kuvia ja tarinoita sosiaalisen media kanavillaan. Postaukset avaavat ihmiskohtaloita humaanista näkökulmasta ja luovat some-keskustelua, jota korostaa kritiikin sijaan empatia.
Työskennellessäni tutkimusavustajana ALL-YOUTH:in Kohti yhdenvertaista nuoruutta -osahankkeessa sain mahdollisuuden ideoida oman projektini nuoriin liittyen. Pitkäaikaisena Humans of New York -blogin seuraajana päätin Stantonin inspiroimana kokeilla vastaava projektia Helsingissä. Loppukesästä ja alkusyksystä kävelin ympäri Helsingin keskustaa ja kysyin nuorilta heidän ajatuksistaan liittyen aiheista ajankohtaisimpaan: koronatilanteeseen. Nuorten kuvia ja aatteita on koottu Instagramiin, josta ne löytyvät @youthofhelsinki -tililtä.
”On turha suunnitella kauheen tarkasti ja lyödä lukkoon kaikkea, koska ei tiedä mitä tapahtuu.”
Nuoria mietityttävät edessä olevat suuret päätökset – missä ja mitä opiskella tai missä asua – ja toisaalta isot maailman tilaan liittyvät kysymykset, kuten ilmastonmuutos. Tulevaisuuteen liittyy epävarmuutta, sillä koronatilanteelle ei ole näkyvissä selkeää loppupistettä. Eräs haastateltavista sanoi, että oli keväällä ajatellut koronatilanteen olevan kesään mennessä ohi ja elämän palautuvan normaaliksi. Samoin ajatteli 57 prosenttia yläkoululaisista Lasten ja nuorten säätiön keväällä toteuttamassa kyselyssä. Kyselyyn vastanneista neljäsosa koki myös enemmän huolta tulevasta kuin aiemmin ja kolmasosan koronatilanne oli saanut ajattelemaan tulevaa enemmän.
Syksyllä etäkouluun ei oltu haastattelujen aikaan kokonaisvaltaisesti palattu, ja tämä toi jonkinlaista normaaliutta arkeen. Samalla koronatilanne vaikutti olemisen ja tekemisen tapoihin. Osan koronatilanne oli saanut vetäytymään kotiin, vaikka normaalisti tykkäisi tehdä paljon asioita. Osa taas haluaisi olla paljon menossa, mutta ei sitä tilanteen takia kuitenkaan tee. Yksi haastateltavista sanoi aktivisminsa jääneen koronan myötä. Toinen sai voimaa Elokapina-liikkeessä toimimisesta. Vaikka nykyhetkessä on koronan tuomat ongelmat, ilmastonmuutos ja maapallon tulevaisuus surettavat ja huolestuttavat.
Nuorille sosiaalinen kanssakäyminen on erityisen tärkeää. Nuorisotutkimusseuran julkaisemassa Näkökulma-kirjoituksessa todetaan, että nuorille kaverit ja ystävät nousevat jatkuvasti ykkössijalle nuorten arvoja kartoittavissa kyselyissä. Koronatilanteessa sosiaalisia kontakteja ja harrastustoimintaa on jouduttu rajoittamaan. Tutkijat kuitenkin muistuttavat nuorten resilienssistä muuttuvissa tilanteissa. Harrastusten peruuuntumisten kaltaiset arjen muutokset harmittavat, mutta eivät kuitenkaan tunnu mahdottomilta. Kokonaisuudessaan nuorten vapaa-ajalleen antama arvosana oli alkusyksyyn mennessä pudonnut tammikuun lukemasta yhdellä koulunumeroasteikon luvulla.
Vuoden 2020 aikana on tapahtunut paljon, ja uutisotsikoissa ovat liikkuneet isot teemat, kuten ilmastonmuutos, koronakriisi, rasismi, talouskriisi ja työttömyysluvut. Nuoret kasvavat tämän epävarmuuden keskellä. Suurten asioiden edessä toisten ihmisten kohtaaminen ja ymmärtäminen on yhä tärkeämpää. Avoimuus ja terve uteliaisuus vievät pitkälle. Kuten yksi haastateltavistani totesi: ”Tulevaisuus tulee olemaan tosi erilainen, mua kiinnostaa päästä kokee se. Mä en usko että se tulee olee mitenkään hauska, mutta ainakin mä yritän nauttia siitä.”
Käy lukemassa lisää nuorten ajatuksista koronatilanteessa Instagramissa: @youthofhelsinki.
Sannamari Kurki
Kirjoittaja työskenteli tutkimusavustajana ALL-YOUTH -hankkessa kesällä 2020.
Lähteet:
Stanton, Brandon: Humans of New York. https://www.humansofnewyork.com/
Lasten ja nuorten säätiö (2020) Nuorten ääni: 10 kysymystä koronatilanteesta. https://wordpress.nuori.fi/wp-content/uploads/2020/08/Nuorten-a%CC%88a%CC%88ni_10-kysymysta%CC%88-koronatilanteesta_kysely.pdf
Lahtinen, Jenni ja Salasuo, Mikko (2020) ”Harrastusten keskeytyminen harmitti.” Tutkimus nuorten kokemuksista korona-aikana: vapaa-aika ja harrastaminen. https://www.nuorisotutkimusseura.fi/nakokulma64 Poikkeusolot – nuorten arki koronan keskellä -kirjoitussarja, Näkökulma 64.