H5P: Interaktiivinen video

H5P-työkalun löydät Moodlen sisältä. H5P sisältää monipuolisen valikoiman erilaisia tehtävätyyppejä. Sillä voit tehdä esim. interaktiivisia videoita, erilaisia itseopiskelutestejä tai materiaalia eri tavoin esitettynä. Oleellista on, että opettaja on ennakkoon rakentanut tehtävän oikeine vastauksineen ja palautteineen. Näin H5P-tehtävä tai materiaali toimii opiskeliljan itseopiskelumateriaalina. Tässä vinkissä käsitellään interaktiivista videota.

Mikä on interaktiivinen video?

Interaktiivisen videon ja kuvan avulla voidaan helposti esitellä muuta netissä saatavilla olevaa sisältöä, sekä lisätä siihen omia huomioita, ja vaikkapa liittää viitteitä lisämateriaaliin aiheesta. Pitkän videon voi tällä työkalulla helposti palastella pienempiin osiin ja yhdistää siihen videoon liittyviä kysymyksiä ja tehtäviä. Videon sisälle upotettavat tehtävätyökalut antavat käyttäjälleen välitöntä palautetta tehtävän onnistumisesta. Video on itseopiskelumateriaalia, joten opiskelijoiden vastaukset tai suoriutuminen ei näy opettajille.

Katso esimerkki interaktiivisesta videosta täältä: https://h5p.org/interactive-video

Mitä tarvitsen?

Tarvitset Moodle-kurssialustan sekä valmiin videon tai kuvasarjan.

Miten toimin?

H5P-työkalukokonaisuus lisätään Moodleen normaalisti kurssin muokkausnäkymässä klikkaamalla ”Lisää aktiviteetti tai aineisto”-linkkiä. Sitten valikosta valitaan ”H5P” aktiiviseksi ja klikataan ”Lisää”-painiketta. Tämän jälkeen pääset valitsemaan Interactive video -listasta.

Videon upottaminen

Lataa ensin video Panopto-videopalveluun ja upota se sitten H5P:hen.

1. Käy kopioimassa Panoptosta linkki videopodcastiin. Linkki löytyy videon asetuksista.

2. Liitä videopodcastin linkki H5P:hen.

 

3. Lisää videossa haluamaasi kohtaan haluamasi kysymykset, tekstit tai interaktiivet elementit videon yläpuolella olevista kuvakkeista. Voit lisätä vihjeitä oikeasta vastauksesta tai palautetta valitusta vaihtoehdoista.

4. Lisää halutessasi myös loppukysely.

Mitä kannattaa huomioida?

Huomaathan tarkistaa, että tekijänoikeuslisenssit sallivat materiaalin muokkaamisen, mikäli käytät muiden tuottamaa sisältöä (esim. videoita YouTubesta tai Vimeosta tai valokuvia) oman materiaalisi pohjana. Netissä yleisesti käytettävistä Creative Commons -lisensseistä löydät tietoa täältä.

Lue lisää:

H5P:stä löytyy paljon esimerkkejä ja ohjeita. Tutustu esimerkiksi seuraaviin:

H5P-työkalulla pystyt tekemään paljon uudenlaisia tehtäviä kurssillesi. Kokeile rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja ja valitse suosikkisi.

 

Vinkki päivitetty 5/2022