H5P: Pitkät tekstit haitarivalikkoon

H5P -työkalun löydät Moodlen sisältä. H5P sisältää monipuolisen valikoiman erilaisia tehtävätyyppejä. Sillä voit tehdä esim interaktiivisia videoita, erilaisia itseopiskelutestejä tai materiaalia eri tavoin esitettynä. Oleellista on, että opettaja on ennakkoon rakentanut tehtävän oikeine vastauksineen ja palautteineen. Näin H5P-tehtävä tai materiaali toimii opiskeliljan itseopiskelumateriaalina. Tässä vinkissä käsitellään Accordion (haitari) -tehtävätyyppiä.

Mikä on Accordion-tehtävätyyppi?

Accordion (haitari) -tehtävätyyppi on keino, jolla pitkän materiaalikokonaisuuden voi jakaa väliotsikoiden alle. Otsikot toimivat haitarivalikon tapaan ja tekstistä näytetään vain opiskelijan klikkaama osio.

Mitä tarvitsen?

Tarvitset Moodle-kurssialustan sekä idean, millaisen sisällön haluat Accordion-tehtävätyyppiin.

Miten toimin?

1. Laita Moodle-alueella Muokkaustila päälle, ja valitse Lisää aktiviteetti tai aineisto – valikosta “H5P -interaktiivinen sisältö”.

2. Esiin avautuu lista kaikista H5P-tehtävätyypeistä. Valitse listasta Accordion.

3. Kirjoita otsikko koko aktiviteetille (näkyy kurssialueella) ja sitten Paneelit -kohdassa jokainen väliotsikko ja siihen liittyvät tekstit. Lisää paneeleita eli väliotsikoita alapuolella olevasta painikkeesta.

4. Tallenna teksti sivun lopussa olevasta painikkeesta.

Esimerkki:

Nyt alueen etusivulle tulee H5P-logolla varustettu ja itse nimeämäsi työkalu.

Aluksi näkyvissä on vain väliotsikot ja niitä klikkaamalla näkyviin saa siihen liittyvän tekstin. (Kuvassa on klikattu auki ensimmäinen teema.)

Mitä kannattaa huomioida?

Huomaathan tarkistaa, että tekijänoikeudet tulevat näkvyiin (mm. hyvän tieteellisen referoinnin käytänteet ja viittaukset alkuperäisiin lähteisiin), mikäli käytät muiden tuottamaa sisältöä  oman materiaalisi pohjana.

Lue lisää:

H5P:stä löytyy paljon esimerkkejä ja ohjeita. Tutustu esimerkiksi seuraaviin:

H5P-työkalulla pystyt tekemään paljon uudenlaisia tehtäviä kurssillesi. Kokeile rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja ja valitse suosikkisi. Muistathan, että aina voit kysyä esimerkiksi digimentoriltasi vinkkejä käytännön toteutukseen.

Ps. Tiesithän, että pystyt siirtämään/kopioimaan valmiit H5P-tehtäväsi suoraan myös toiselle kurssialustalle? Sinun ei siis tarvitse tehdä tehtäviä uudelleen esimerkiksi päivittäessäsi kurssialustasi uudelle lukuvuodelle.