H5P: täydennys- ja raahaustehtävät

Kaipaatko Moodle-kurssillesi aktivoivia tehtäviä, joilla opiskelijat voivat kerrata ja testata opintojakson sisältöjä. Tehtävien tarkistaminen ja arviointi voi kuitenkin osoittautua liian suureksi työmäärältään. Ratkaisuna tähän voisivat olla H5P-tehtävät. H5P-työkalun löydät Moodlen sisältä ja H5P sisältää monipuolisen valikoiman erilaisia tehtävätyyppejä. Sillä voit tehdä esim. interaktiivisia videoita, erilaisia itseopiskelutestejä tai materiaalia eri tavoin esitettynä. Oleellista on, että opettaja on ennakkoon rakentanut tehtävän oikeine vastauksineen ja palautteineen. Näin H5P-tehtävä tai materiaali toimii opiskeliljan itseopiskelumateriaalina. Tässä vinkissä käsitellään kahta tehtävätyyppiä; täydennystehtäviä (Fill in the Blanks ja Advanced fill the Blanks) ja raahaustehtäviä (Drag the Words ja Drag and Drop).

Mitä tarvitsen?

Tarvitset Moodle-kurssialueen. Katso ohje alueen luomisesta.

Miten toimin?

H5P-työkalukokonaisuuden löydät kurssin muokkausnäkymässä klikkaamalla “Lisää aktiviteetti tai aineisto”-linkkiä. Sitten valikosta valitaan “H5P” aktiiviseksi ja klikataan “Lisää”-painiketta. Tämän jälkeen pääset valitsemaan listasta, millaisen tehtävän haluaisit tehdä.

Raahaustehtävä (Drag the Words ja Drag and Drop)

Jos valitset raahaustehtävän, näyttää itse tehtävä tältä:

Kirjoita siis tehtävällesi otsikko, kuvaus (esim. ohjeet, kuinka tehdä tehtävä) ja tee varsinainen tehtävä. Kirjoita *-merkkien väliin haluamasi raahattava sana. Valmiina tehtävä näyttää tältä:

Raahattavat sanat ovat alalaidassa.

Samalla tavalla toimii Drag and Drop -tehtävä, joskin siinä raahataan kuvia sanojen päälle/viereen tai toisinpäin.

Täydennystehtävä (Fill in the Blanks ja Advanced fill the Blanks)

Jos valitset täydennystehtävän, näyttää itse tehtävä tältä:

Kirjoita siis tehtävällesi otsikko, kuvaus (esim. ohjeet, kuinka tehdä tehtävä) ja tee varsinainen tehtävä. Kirjoita *-merkkien väliin haluamasi täydennettävä sana. Jos oikean vastauksen voi kirjoittaa monella tavalla, tulee sinun ilmaista kaikki mahdolliset variantit asteriskien välissä kauttaviivalla (/) eroteltuina. Näin ohjelma tietää hyväksyä oikeat vastaukset, sillä muuten pieninkin ison/pienen alkukirjaimen muutos tai pilkun/pisteen puute johtaa väärään vastaukseen. Valmiina tehtävä näyttää tältä:

Mitä kannattaa huomioida?

Huomaathan, että tehtäviä voi tehdä mobiililla tai tabletilla. Tällöin sinun kannattaa huomata, ettet tee tehtävistä liian pitkiä. Liian pitkien tehtävien vaihtoehdot nimittäin menevät sivun alalaitaan, jolloin opiskelija joutuu jatkuvasti kelaamaan sivua ylös ja alas. Näin motivaatio tehtävän tekemiseen saattaa laskea. Sen sijaan voit tehdä useamman lyhyemmän tehtävän ja lopuksi luoda yhden isomman tehtävän, jonne tuot valmiit lyhyet tehtäväsi. Tämä onnistuu kopioi-toiminnolla uuden tehtävän yläkulmassa otsikon yllä. Jotta voit kätevästi kopioida tehtäviäsi, muista käydä ruksimassa aiemmista tehtävistäsi ”Salli lataaminen” ja tarvittaessa ”Upota-painike” (Nämä löytyvät heti tehtävän lopusta Näkyvyyden asetuksista.)

Lue lisää:

H5P:stä löytyy paljon esimerkkejä ja ohjeita. Tutustu esimerkiksi seuraaviin:

H5P-työkalulla pystyt tekemään paljon uudenlaisia tehtäviä kurssillesi. Kokeile rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja ja valitse suosikkisi.

Ps. Tiesithän, että pystyt siirtämään/kopioimaan valmiit H5P-tehtäväsi suoraan myös toiselle kurssialustalle , samoin kuin muutkin Moodlen työkalut? Sinun ei siis tarvitse tehdä tehtäviä uudelleen esimerkiksi päivittäessäsi kurssialustasi uudelle lukuvuodelle.

 

Vinkki päivitetty 5/2022