Taulu: Valkotaulutyöskentelyä Moodlessa

Moodlen  Taulu-työkalu mahdollistaa yhteistyön Moodle-kurssialueen osallistujien välillä. Taulua voidaan hyödyntää yhteisölliseen toimintaan, kuten ideointiin, keskusteluun kurssin sisällöstä tai mielipiteiden keräämiseen opiskelijoilta. Sillä voidaan luoda myös jokaiselle opiskelijalle oma taulu-näkymä. Taulun avulla voidaan myös kerätä tehtävän palautuksia kaikkien nähtäville. Tässä vinkissä kuvataan taulu-työkalun eri mahdolllisuuksia.

Mitä tarvitsen?

Taulu löytyy Moodle-alueen sisältä, joten se sopii työskentelyyn opintojaksoilla, joilla Moodle on jo käytössä.

Miten toimin?

Taulu työkalun lisäämisen ja perusperiaatteet löydät tästä vinkistä: Taulu-työkalulla virtuaalinen seinä Moodleen

Taulun asetukset ja käyttötavat

Laita muokkaustila päälle Moodle-alueellasi. Klikkaa Lisää aktiviteetti tai aineisto -valikkoa haluamassasi osiossa ja valitse työkalujen joukosta Taulu.
Täytä taulun asetuksiin nimi ja kuvaus.

Taulun asetuksista pääset määrittämään taulun toimintaa. Valitse haluamasi valinnat seuraavista:

Taulu asetukset

Näillä asetuksilla voit muokata taulun sopivaksi erilaisiin käyttötapoihin. Tässä esitelty muutama käyttötapaus:

 

1.Taululla olevien viestien arviointi, äänestys ja tykkäys

Tauluun laitettuja viestejä voidaan arvioida antamalla niille tähtiä. Valitse ketkä voivat klikata tähteä viestin perässä. Tämä toiminto sopii esim. taululle laitetuista ehdotuksista äänestämiseen. Viestit taululla voidaan myös järjestää tähtimäärien mukaisesti. Valitse näin Järjestä -kohdasta.

Tähdet viesti-ikkunassa

 

2.Opiskelijoiden omat taulut

Yhteiskäyttöisen taulun sijaan voit asetuksista määritellä, että taulusta tulee oma näkymä jokaiselle opiskelijalle. Valitse Yhden käyttäjän tila -kohdasta haluamasi valinta:

  • Poissa käytöstä: Kaikki opiskelijat muokkaavat samaa taulua ja näkevät taululle laitetut viestit
  • Yhden käyttäjän tila (yksityinen): Jokaisella opiskelijalla voi olla myös yksityinen taulu, jolloin vain opettaja näkee alasvetovalikossa opiskelijoiden nimet ja voi valita kenen taulua katsoo. Opiskelijat näkevät vain ja ainoastaan oman taulunsa ja voivat muokata sitä. Tämä asetus sopii esim. silloin jos opiskelijalle halutaan antaa paikka oman työnsä ideointiin, materiaalin keräämiseen yms..
  • Yhden käyttäjän tila (julkinen): Opettaja voi myös valita, että jokaisella opiskelijalla on oma taulunsa, jota he voivat muokata, mutta kaikki pääsevät halutessaan katsomaan toistensa tauluja alasvetovalikosta. Opiskelijat voivat kuitenkin muokata vain omaa tauluaan.

Opiskelijoiden oma taulu

Huomioi, että valintaa ei voi muuttaa jälkikäteen, jos tauluun on lisätty keskusteluja.

3.Taulun upottaminen kurssin etusivulle

Tavallisesti taulu avautuu näkyviin omalle sivulleen, kuten muutkin aktiviteetit kurssialueella. Voit kuitenkin upottaa taulun alueen etusivulle haluamaasi osioon tai jos käytät ruudukko-kurssiformaattia, niin tietyn osion omalle sivulle.

4.Videoiden ja linkkien  lisääminen

Tauluun voidaan kerätä ajatuksia, ideoita ja näkemyksiä tekstimuodossa, mutta sen lisäksi taulun viestiin voidaan upottaa videomateriaalia, tiedosto tai linkki. Taulua voidaan käyttää näin ollen vaikka opiskelijoiden omien töiden ja tuotosten jakamiseen tai vaikka hyvien verkkolähteiden ja videoiden jakamiseen. Näin myös opiskelijat voivat osallistua kurssin materiaalin tuottamiseen.

Aineistojen lisääminen tauluun

 

Tässä esimerkki videomateriaalien keräämisestä:

Videomateriaalin kerääminen

Lue lisää

Mediamaisteri: Yhteisöllinen taulu

Vinkkipankki: Muut valkotaulutyökaluihin liittyvät vinkit