M365:n työkalut käyttöösi vohvelivalikosta

Olet saattanut kuulla hampurilaisvalikosta ja vohvelivalikosta? Vinkkipankissakin M365-vinkkien kohdalla mainostetaan vohvelivalikkoa, josta kaikki Microsoft 365-palvelun eri työkalut löytyvät. Mikä sitten on tuo vohvelivalikko ja mitä sieltä löytyy?

Mitä tarvitsen?

Microsoft 365 eli M365 -palvelun löydät osoitteesta https://portal.office.com. Aiemmin palvelun nimi oli Office 365 eli O365. Vohvelivalikko ja sen työkalut ovat käytettävissäsi TUNI-tunnuksella.

Miten toimin?

Tampereen korkeakouluyhteisössä käytössä oleva M365 -palvelu koostuu laajasta valikoimasta erilaisia opetukseen, opiskeluun ja työntekoon sopivia työkaluja. Vohvelivalikolla tarkoitetaan M365 -palvelun sovellusvalikkoa, josta pääset näkemään ja käyttämään kaikkia näitä työkaluja.

Hampurilaisvalikossa kolme päällekkäistä viivaa kuvaa valikkoa. Esim Moodlessa hampurilaisvalikko näyttää tältä hampurilaisvalikko

Vohvelivalikossa taas valikon logona on ruudukko. vohvelivalikko logo

M365-palvelun vohvelivalikko avaa käyttöösi yli 20 erilaista työkalua.  Osa M365-palveluista (esim. Outlook , PowerPoint, Word, Excel…) ovat toki käytettävissä koneellesi asennettujen ohjelmien kautta, mutta ihan kaikki sovellukset löytyvät tuolta verkkoversiosta.

Kirjautumisen jälkeen eteesi avautuu näkymä, jossa on ensimmäisenä nähtävänä viimeksi käyttämäsi tiedostot ja pikalinkit osaan O365:n työkaluista. Saadaksesi esille kaikki palvelun työkalut klikkaa vohvelivalikkoa, jonka näet vasemmassa yläreunassa.

vohvelivalikko etusivulla

Esiin avautuu lista työkaluista ja Kaikki sovellukset -tekstiä klikkaamalla saat esille ihan kaikki työkalut. Voit myös klikata tekstiä Tutustu kaikkiin omiin sovelluksiin. Tällä sivulla on myös pieni kuvaus palveluista.

vohvelivalikon työkalut

M365:n ydintyökalujen lisäksi valikkoon on lisätty muutama Tampereen korkeakouluyhteisölle räätälöity palvelu. Valikosta löytyvä EduhouseOnline -kuvake vie itseopiskeluportaaliin, jossa käytössäsi on laaja kirjasto lyhyitä videoita eri työkalujen käytön tueksi. Valikosta löydät myös kohdan Document templates, josta sinut ohjataan käyttämään korkeakoulun dokumenttipohjia ja markkinointimateriaalia.

M365

 

Suora linkki tähän näkymään on Office.com/apps

Vohvelivalikon työkalut ovat käytössäsi, joten turha lähteä merta edemmäs kalaan sopivan työkalun etsinnässä, vaan lähde rohkeasti tutustumaan ja kokeilemaan M365:n vohvelivalikon eri työkaluja. Useimpiin työkaluihin löydät myös käyttöohjeita ja vinkkejä vinkkipankista.

Tutustu aluksi vaikka seuraaviin työkaluihin:

  • Sway: Rakennat näyttävät esitykset ja verkkosivut helposti tällä työkalulla. Katso vinkit
  • Planner: Projektin tai tiimin tehtävien edistymisen seuranta ja allokointi.  Katso vinkit
  • OneNote: Muistikirjat omaan käyttöön tai lukuihin jaoteltu yhdessä tuotettu materiaalipakett. Katso vinkit
  • Whiteboard: Valkotaulu yhteiseen ideointiin tai kokouksen tueksi. Katso vinkki
  • Forms: Helppo työkalu kyselyiden ja vaikka etätenttien tekemiseen. Katso vinkit
Mitä kannattaa huomioida?
  • Tampereen korkeakouluyhteisössä on opiskelijoiden ja henkilökunnan käytössä maksutta Eduhouse -itseopiskeluportaali ja etäkoulutukset. Siellä tarjolla on lyhyitä videoita, kurssikokonaisuuksia ja webinaareja M365:n työkalujen käyttöön. Lue lisää Intrasta
  • Opetuksen digityökalut -sipulimalli kertoo havainnollisesti M365-työkalujen käyttötarkoituksen
Lue lisää

 

Vinkki päivitetty 6/2022