Whiteboard - digitaalinen valkotaulu yhteistyöalustaksi ja Teams-kokouksiin

Microsoft Whiteboard on M365:n vohvelivalikosta löytyvä digitaalinen valkotaulutyökalu, jolla saat helposti ”fläppitaulun” Teams-kokouksiin tai työakentelypohjan yhteistyön tueksi.

Mitä tarvitsen?

Whiteboard löytyy M365:n sovellusvalikosta ja Teams-kokoushuoneesta. Voit myös asentaa työpöytäversion koneellesi, kuten useimmissa muissakin Office-ohjelmissa (Word, Excel, PowerPoint…)

Miten toimin?

Käyttö verkkoselaimella:

Selainversio mahdollistaa helpon työskentelyn ryhmälle vain yhden linkin jakamalla.

Mene osoitteeseen portal.office.com ja valitse vasemman yläreunan vohvelivalikosta Whiteboard. Avautuvalla sivulla näet kaikki olemassaolevat taulut ja voit luoda uuden Create new Whiteboard -painikkeesta.

uusi taulu

Työkalut:

  • Kuvat ja tiedostot: Kuvan voit kiinnittää myös taulun taustakuvaksi ja näin rakennettua näyttävän työskentelypohjat tai teemat työskentelylle.  Työkalurivillä + merkin takaa löydät myös vaihtoehtoja taustan muotoiluun. Voit lisätä tauluun myös tiedoston.
  • Template-mallipohjat: Sinulla on myös käytössä hienoja valmiita template-pohjia ideointiin, ongelman ratkaisuun tai kokouksiin.
  • Muistilaput: Voit kirjoittaa tekstiä eri muotoisten muistilappujen tai muistilappuryhmien sisään. Lappuja on helppo yhdessä ryhmitellä ja siirrellä.
  • Reaktiot: Käytössäsi on erilaisia reaktioita, joilla voit ilmaista mielipiteesi tai vaikka äänestää.

työkalut

 

 

Esimerkkejä valmiista työskentelypohjista:

Luettelo

ongelmanratkaisu

kokous

Kun klikkaat jo lisättyä objektia, esim. kuvaa tai tekstiä, avautuu editointivalikko, jossa voit esim. tykätä lisätystä asiasta.

editoi objektia

Jakaminen ja yhteinen työskentely:

Verkkoselaimella muokattavan whiteboard-taulun voit jakaa muille muokattavaksi Share -painikkeesta.Voit poimia yksittäiset henkilöt katselijoiksi tai muokkaajiksi tai kopioida linkin tauluun, jonka jaat muille. Huom. Linkki toimii vain kirjautuneille organisaatiosi jäsenille. Vain Teams-kokouksessa luotu Whiteboard toimii siinä kokouksessa oleville vierailijoille.

linkin asetukset

 

Saat linkin, jonka kautta muutkin pääsevät taulua muokkaamaan tai katselemaan.

linkkiasetukset

 

Käyttö työpöytäsovelluksella:

Jos koneeltasi et löydä Whiteboard-ohjelmaa, voit asentaa sen Software centeristä. Samoin kuin useimmat muutkin M365:n työkalut (word, onenote jne) voit avata selainversiossa aloitetun Whiteboardin myös työpöytäsovellukseen. Yläreunasta löydät Open in app -painikkeen, josta muokkaamasi taulu avautuu työpöydällä olevaan ohjelmaan. Mene siis whiteboardiin yllä kuvatulla tavalla selainversioon ja avaa ohjelma sieltä työpöytäversioon tai avaa koneeltasi suoraan Whiteboard-ohjelma. (kirjoita ohjelman nimi koneen hakukenttään). Kuten muissakin O365:n työkaluissa, kun suljet verkkoselaimessa ensin avatun taulun, palutuu näkymä takaisin verkkoselaimeen, jonne työpöydällä tehdyt muokkaukset ovat päivittyneet.

Avaa työpöytäversiossa

Whiteboard Teams-kokouksissa:

Whiteboard-työkalun löydät myös Teams-kokoushuoneen työkaluista. Kun olet liittynyt Teams-kokoukseen, napsauta Jaa-kuvaketta kokouksen jakamispalkissa. Valitse Microsoft Whiteboard. Kaikki kokouksen osallistujat voivat osallistua muokkaamiseen ja myös jatkaa työskentelyä kokouksen jälkeen. Linkki Whiteboard-tauluun jää talteen kyseisen kokouksen keskusteluun.

Mitä kannattaa huomioida:
  • Käyttäjät voivat tällä hetkellä tehdä yhteistyötä vain oman organisaationsa muiden käyttäjien kanssa. Yhteiskäyttömahdollisuus organisaation ulkopuolisten käyttäjien on vain Teams-kokousten Whiteboardissa, jolloin myös kokouksissa olevat organisaation ulkopuoliset osallistujat voivat Whiteboardia käyttää.
Lue lisää:

Microsoftin Whiteboard -ohjeet

Vastaavat työkalut:

Flinga

 

 

Vinkki päivitetty 11/2022