Office 365: Yhteiskirjoittaminen

Yhteiskirjoittaminen on kiistattomasti kätevä tapa jakaa informaatiota sekä käsitellä sitä joko reaaliaikaisesti tai viiveellä. Tässä vinkissä esitellään yksinkertainen tapa luoda yhteiskirjoittamisalusta Office 365:n kautta.

Mitä tarvitsen?

Tarvitset pääsyn O365-paveluun sekä jonkun, jonka kanssa kirjoittaa yhdessä. Alla on esitetty kaksi eri tapaa luoda yhteiskirjoittamisalusta. Tutustu molempiin!

Miten toimin?

Onko sinulla käytössä TUNI Groups -ryhmä eli O365 Teams -ryhmä? Valitse alta A-vaihtoehto. Jos sinulla ei ole käytössä TUNI Groups -ryhmää, käytä O365 OneDriveä. Valitse alta B-vaihtoehto.

A) Jos käytössä on TUNI Groups -ryhmä (Office 365 Teams)

Kirjaudu TUNI Groupsiin: https://tuni.fi/groups

Valitse ryhmä.

Valitse ryhmästä kanava ja kanavan “Tiedostot” (Files) -välilehti. Luo uusi tyhjä dokumentti tai lisää tiedosto.

Jos loit uuden tyhjän dokumentin, dokumentti avautuu heti muokattavaksi ja on heti kaikkien ryhmän jäsenten samanaikaisesti muokattavissa.

Luotu/lisätty tiedosto näkyy heti kaikille ryhmän jäsenille. Tiedostoa napsauttamalla kuka vain voi aloittaa dokumentin muokkaamisen.

Voit myös kopioida tiedoston suoran osoitteen ja jakaa sen esimerkiksi sähköpostin kautta.

TUNI Groups ohjeet: https://intra.tuni.fi/handbook/2677/2717?page=2669

B) Jos käytössä ei ole TUNI Groups -ryhmää, käytä Office 365 OneDrivea

 Kirjaudu OneDriveen: https://tuni.fi/onedrive

Luo uusi tyhjä dokumentti tai lisää tiedosto.

Seuraa ohjetta: Office 365 OneDrive: Tiedoston jakaminen täällä.

Huomioi tiedostoa jakaessa, että “Salli muokkaaminen” on rastitettuna.

Mitä kannattaa huomioida?

Huomioithan, että yllä kuvatuilla tavoilla tehtynä yhteiskirjoitusalustaa ei aina erikseen tarvitse tallentaa, vaan tallennus on automaattista. Kätevää!

Koska yhteiskirjoittamisessa kaikki kirjoittajat pääsevät muokkaamaan tekstiä, ja jokaisella kirjoittajalla on oma kirjoitustyylinsä, kannattanee sopia jonkinlaiset pelisäännöt yhteiskirjoittamiseen – erityisesti kun kyseessä on jo kirjoitetun tekstin muokkaaminen. Muiden kirjoittamaa osuutta voit kommentoida esimerkiksi tiedoston yläreunassa olevan Kommentit/Comments-kentän (puhekuplan näköinen oikealla yläreunassa) kautta. Kaikille kirjoittajille näkyvällä kommentoinnilla vältät mahdolliset sudenkuopat sekä kinanpoikaset, jolloin yhteistyöskentely on miellyttävämpää. Luovia kirjoitushetkiä sinulle!

Lue lisää:

Intrassa on lisää vinkkejä, kuinka toteuttaa ryhmässä työstämistä.

Dokumenteissa voit toki käyttää Kommentit/Comments-kenttää, mutta niissä on olemassa myös Keskustelu/Chat-ikkuna. Kurkkaa vinkki täältä!

Ps. Yhteiskirjoittamista voit tehdä myös OneNotella ja Class Notebookilla.