Ilmaisia kuvituskuvia Pixabaysta

Kuvasisällön keksiminen opetusmateriaaliin voi olla haastavaa tekijänoikeuskäytäntöjen vuoksi. Viime aikoina pinnalle ovat kuitenkin nousseet kuvakirjastot, joiden koko sisällöllä on CC0-lisenssi. CC0- eli Creative Commons 0 -lisenssi tarkoittaa, että kuvan alkuperäinen ottaja on luopunut kaikista oikeuksistaan tuottamaansa sisältöön. Kuvia siis saa käyttää ilmaiseksi ilmoittamatta edes kuvan ottajaa, jopa kaupallisissa yhteyksissä.

Yksi suosituimmista ja laajimmista tällaisista kirjastoista on Pixabay, joka sisältää monipuolisen valikoiman korkealaatuisia valokuvia, grafiikkaa sekä videoita. Sisältöä saa ladata, julkaista ja muokata vapaasti, eikä sen alkuperäistä tekijältä tarvitse kysyä siihen lupaa.

Mitä tarvitsen?

Tarvitset esityksen/materiaalin, johon haluat kuvitusta.

Miten toimin?

Mene osoitteeseen pixabay.com, jossa sivun yläreunaan voit kirjoittaa materiaaliisi sopivan kuvan hakusanan. Tämän jälkeen sinulle avautuu hakusanalla löydetyt kuvat, joista voit valita haluamasi.

Pixabaystä löytää helposti materiaalia käyttämällä sen hakuominaisuutta, ja hakutuloksia voi suodattaa esimerkiksi koon, tiedostotyypin tai värimaailman mukaan. Kannattaa huomioida, että hakutulosten seassa on toisinaan Shutterstockin kirjaston kuvia sponsoroituna sisältönä, ja niiden käytöstä voi joutua maksamaan. Shutterstockin kuvat sijaitsevat ensimmäisellä rivillä ennen Pixabayn oman kirjaston sisältöä, ja ne on merkitty vesileimoin.

Mitä kannattaa huomioida?

Pixabaysta kuvien lataaminen ei vaadi rekisteröitymistä, mutta kirjautumattomana käyttäjänä joutuu kuvia ladatessaan varmentamaan ihmisyytensä CAPTCHA-varmennuksen kautta.

Ps. Kuten arvata saattaa, tämän tekstin kuvat ovat Pixabaystä napattuja!

Lue lisää:

Esityksiä voit tehdä esimerkiksi PowerPointilla, Swaylla tai yhteiskirjoittamalla.

 

Vinkki päivitetty 5/2022