Zoom-tallenteen uudelleenhyödyntäminen

Monilla opettajilla on vuoden aikana tulpatoteutuksia samoista opintojaksoista, ja toisaalta myös ajasta ja paikasta riippumattomat toteutukset ovat lisääntyneet. Tässä vinkissä kuvataan, miten aiemmin nauhoitetuista webinaareista voidaan saada pohjaa myöhempiin toteutuksiin.

Tekniset valmistelut Zoomissa

Sekä osallistujien henkilötietojen suojan että videon hyödynnettävyyden kannalta on tärkeää, että nauhoituksessa näkyy vain puhujan tai puhujien laatikot, eikä osallistujien nimiä reunassa. Voit säätää asetuksista näkymän sellaiseksi, joka näyttää vain luennon puhujat.

Valitse Zoomin asetuksista Video-välilehdeltä ”Always display participant names on their video” pois päältä ja valitse päälle ”Hide non video participants”.

zoom etusivu

zoom video asetukset

Tarkista Recording-välilehdeltä, että ”Display participants’ names in the recording” on pois päältä.

zoom asetukset

Avatessasi Zoom-tapaamisen, tarkista vielä oikeasta yläkulmasta View-valikosta, että valittuna on ”Gallery view”. Security-kohdasta voit myös piilottaa osallistujien profiilikuvat.

Testinauhoitus kannattaa tehdä etukäteen, jotta voit nähdä tallenteesta onnistuiko se toivomallasi tavalla. Voit lukea lisää Zoomin nauhoituksen asetuksista IT-ohjeista.

Henkinen valmistautuminen

Paina mieleesi etukäteen, että et luennon aikana sorru viittaamaan ”ensi viikon palautukseen” tai ”kevään uusintapäiviin”. Tarkista myös näyttämäsi diat etukäteen ja lisää tarvittaessa uusi kansilehti, jonka kohdalla aloitat nauhoituksen, jos alussa on kurssikohtaista tietoa. Kerro siis kyseistä opintojaksoa koskeva info ennen nauhoituksen alkua, tauon yhteydessä tai lopuksi. Tiettyyn opintojaksoon liittyvät viittaukset on hankala bongata ja editoida pois jälkikäteen. Luento luentona ja infot sellaisessa kohdassa, jossa voit pysäyttää tai lopettaa nauhoituksen. Muista myös painaa pausea ennen tauosta ilmoittautumista – ja jatkaa nauhoitusta sen jälkeen.

Editointi jälkikäteen

Editointia voi tehdä useilla eri tavoilla. Screencast-o-matic-ohjelma on asennettavissa henkilökunnan koneille ja sen avulla jopa pystyy sumentamaan osan ruudusta, mikäli kuvaan sattuisi ilmestymään nauhoituksen aikana jotain epätoivottua. Pienet editointitoimet onnistuvat myös Panoptolla. Lisätietoa ohjelmien käytöstä löydät Intrasta.

Mikäli video on esillä julkisesti yli 14 vrk, se tulee tekstittää Tampereen korkeakouluyhteisön ohjeiden mukaisesti.

 

Vinkin antoi: Miina Kivelä, digitaalisen markkinoinnin lehtori, AmO, Digimentori

Alkuperäinen julkaisu: TAMK-blogi 9.5.2023