Yhteistyötä eri työkaluilla

Digitaaliset yhteistyöympäristöt tukevat etätyöskentelyä ja -opiskelua, lähitapaamisten välillä tehtävää valmistelua ja toimivat myös lähitapaamisissa työskentelyalustana tallentaen yhteistyön dokumentiksi, johon on helppo palata tapaamisen jälkeen.  

Tässä vinkissä esitellään Tampereen korkeakouluyhteisössä maksutta käytössä olevat yhteistyöalustat ja niiden käyttökohteita.

1. Oppimis- ja työskentely-ympäristöt pitempikestoiseen työskentelyyn

Nämä ympäristöt sisältävät monia eri työkaluja vuorovaikutukseen, yhteiskirjoittamiseen ja osallistumiseen. Ympäristöstä voi muokata työskentelyyn sopivan.  

*MOODLE Oppimisympäristö opetuksen tueksi

Moodle on Tampereen korkeakouluyhteisössä käytössä oleva oppimisympäristö. Moodle-alueen luominen opintojaksolle onnistuu myös Sisun ja Pepin kautta ja näin ollen opintojaksolle valitut opiskelijat voidaan poimia automaattisesti kyseiselle Moodle-alueelle. Moodle toimii kotipesänä opintojaksoilla ja tarjoaa yli 30 erilaista työkalua aineistojen jakamiseen, vuorovaikutukseen ja tehtävien ja tenttien tekemiseen. Käytössä on myös kansallinen DigiCampus Moodle, jossa on laajemmat kirjautumisvaihtoehdot, ja näin ollen se soveltuu hyvin eri organisaatioiden yhteistyönä tehtäviin opintoihin tai valintakoekursseille.

 

Moodlen oletuspohja

 

*TEAMS – Työskentelytila monipuoliseen ryhmätyöskentelyyn 

Teamsiin voit rakentaa ryhmälle, tiimille tai projektille yhteisen työskentelyn ja tiedon jakamisen tilan. Teams-tiimiin poimit osallistujat, joiden kanssa Teams mahdollistaa mm. vuorovaikutuksen, materiaalien yhdessä työstämisen, videotapaamiset, tehtävien tekemisen ja arvioinnin. Opetuskäytössä Teams toimii opintojakson tai ryhmän kotipesä, jonne voit lisätä kaikki M365-työkalut. Teams-alueen voit jakaa teemojen tai ryhmien mukaisiin kanaviin, jotka voivat sisältää omat työkalunsa. Osallistujat voivat liittyä alueelle koodin avulla tai heidät voidaan poimia alueelle. Myös opiskelijat voivat perustaa Teams-alueita esim. pienryhmätyöskentelyyn. Teamsia voit käyttää verkkoversiona sekä erillisen Teams-sovelluksen kautta.  

 

Teams esimerkkialue

 

*M365 LOOP – Osallistavia elementtejä sisältävä ympäristö

Loop on uusin yhteistyöympäristö, ja se löytyy M365-palvelun sovellusvalikosta. Monipuolinen työkalu sopii projektimaiseen työskentelyyn ja tiedonjakamiseen organisaation sisällä. Voit rakentaa projektille ja tiimille yhteisen alueen, jossa työtilan jäsenet voivat työskennellä yhteisissä dokumenteissa samanaikaisesti, ja seurata niihin tehtyjä muutoksia reaaliajassa.  Työtilan sivuja ja yksittäisiä interaktiivisia Loop-elementtejä voit poimia ja linkittää muihin M365:n työkaluihin, kuten Teamsiin, OneNoteen, Whiteboardiin ja Outlookiin. Teamsiin verrattuna Loopissa painottuu enemmän interaktiivisia elementtejä (äänestyksiä, listoja) sisältävät dokumentit, kun taas Teamsissa vuorovaikutus ja yksittäiset jaetut office-dokumentit.

 

projektin työtila

 
2. Valkotaulutyökaluja ideointiin ja suunnitteluun

Nämä työkalut sopivat esimerkiksi yksittäisen tapahtuman taustakanavaksi, jolla osallistujilta voidaan kerätä näkemyksiä tai ajatuksia käsillä olevasta aiheesta. Ne soveltuvat myös osallistujien aktivointiin, jonkin kokonaisuuden hahmottamiseen ja ideointiin, käsitekarttojen luomiseen ja suunnitteluun. Valkotaulutyökaluihin voit rakentaa tai valita lukuisista mallipohjista työskentelyyn sopivan pohjan työskentelylle.

 

*FLINGA –  Helposti käytettävä valkotaulu myös organisaation ulkopuolisten kanssa työskentelyyn

Flinga on nettiselaimen kautta käytettävä valkotaulutyökalu, johon voit lisätä objekteja ja niitä yhdistäviä viivoja tai nuolia. Flingassa (Wall) asioita voidaan myös ideoida ja näistä äänestää (tykkäykset). Yhteistyöskentely onnistuu Flingassa helposti, sillä osallistujien ei tarvitse kirjautua palveluun, vaan heidän tarvitsee tietää vain nettiosoite tauluun. Taulun luoja voi tehdä rajauksia osallistumiseen esim. lukitsemalla osan elementeistä muokkaamisen ulkopuolelle.

 

Flinga wall

Flinga whiteboard

 

*M365 WHITEBOARD – Monipuolisia työskentelypohjia sekä työskentely Teams-tapaamisen rinnalla

M365-palvelusta löytyvä Whiteboard soveltuu miellekarttojen luomiseen ja asian hahmotteluun. Valmiiden mallipohjien lisäksi karttoja voi rakentaa erilaisia elementtejä yhdistelemällä. Whiteboardin voi jakaa muille työstettäväksi, kuten muutkin M365-dokumentit. Käyttö edellyttää kirjautumista TUNI-tunnuksella. Whiteboard-työkalun löydät myös Teams-kokouksen sisältä, jolloin siellä käytettynä käyttöoikeus on kaikilla kokouksen osallistujilla automaattisesti (myös organisaation ulkopuolisilla, mutta vain kokouksen ajan). 

 

M365 Whiteboard miellekartta

Whiteboard kanban

 

*ZOOM WHITEBOARD – Laaja mallipohjakirjasto sekä työskentely Zoom-tapaamisen rinnalla 

Zoom on tuttu videotapaamisten ympäristönä, mutta se sisältää myös itsenäisen, kokousten ulkopuolella toimivan valkotaulutyökalun. Laajasta mallipohjakirjastosta löytyy pohja myös miellekartan tekemiseen. Zoomin Whiteboard muokkaaminen edellyttää Tuni-tunnuksella kirjautumista. Työskentely onnistuu myös organisaation ulkopuolisten kanssa silloin, kun he ovat kokouksessa mukana. He eivät kuitenkaan pääse muokkaamaan valkotaulua enää kokouksen jälkeen. 

 

zoom whiteboard

käsitekartta

 

 3.Yhteiset muistiot ja muistiinpanot

Näissä työkaluissa työskentely keskittyy pääsosin yhden yhteisen dokumentin työstämiseen. Dokumentti voi olla esimerkiksi muistiinpanot tapamisista tai minkä tahansa aiheen yhteiskirjoittaminen tai esityksen yhteinen laatiminen. Yksittäisen dokumentin voi littää alussa mainittuun oppimis-/työskentely-ympäristöön, mikäli yksittäisiä dokumentteja tulee samalla ryhmällä useita tai niihin liittyy keskustelua.  

 

*ONENOTE – Muistiinpanot järjestyksessä kansioissa

OneNote on M365-palvelusta löytyvä sähköinen muistikirja. Voit luoda muistikirjaan osioita ja niiden alle sivuja ja rakentaa näin sivuille sisällysluettelon ja rakenteen. Sivurakenteen myötä OneNote mahdollistaa yhtä tiedostoa suurempien sisältöjen hallinnan yhdessä paikassa. Opetuskäytössä OneNote soveltuu paitsi materiaalien jakoon ja muistinpanojen tekemiseen, myös esim. portfoliotyöskentelyyn tai ryhmätöihin, sillä OneNoten voi jakaa muille katsottavaksi tai muokattavaksi. 

 

Onenote muistiot

 

*M365 OFFICE-DOKUMENTIT  – Yksittäisen dokumentin yhteiskirjoittaminen 

PowerPoint, Word, Excel, Sway ja muut office-dokumentit voit jakaa kaikille muokattavaksi, kun olet tallentanut ne OneDriveen.  Voit poimia muokkamaan kyseiset henkilöt tai jakaa linkin, jota kautta dokumenttia pääsee muokkaamaan. 

 

  

Mitä kannattaa huomioida? 

Ennen työkalujen valintaa kannattaa pohtia seuraavia kysymyksiä, jotka vaikuttavat myös työkalun valintaan:

  • Kenen tulee päästä tekemään yhteistyötä?  
    • Onko kaikilla TUNI-tunnus? Kaikki ympäristöt eivät mahdollista yhteistyötä talon ulkopuolisten kanssa 
  •  Mikä on työskentely-ympäristön elinkaari?

    • Onko kyseessä kertaluonteiseen tapahtumaan liittyvä työskentely vai pitkäkestoinen yhteistyö?
    • Miten huolehditaan työskentelyn ja pääsyn lopettaminen ja arkistointi?
  • Minkälaista työskentely on ja mitä työkaluja tarvitaan?
    • Tarvitaanko työskentelyssä vuorovaikutustyökalua tai tuleeko äänestää asioista?
    • Pitääkö dokumentin sisältää pelkkää tekstiä vai vaikka ääntä ja videota?
  • Kuka luo ja rakentaa yhteistyöalustan ja huolehtii osallistujien pääsystä tai työskentely-ympäristön jakamisensta muille? Myös käyttäjien määrä voi vaikuttaa valintaan, sillä toisissa työkaluissa osallistujien kutsuminen työskentelyyn on vaivattomampaa kuin toisissa.  

Eri vaihtoehtojen valinnassa sinua auttaa it-helpdesk@tuni.fi. Lisää työkaluja eri käyttötarkoituksiin löydät sipulimalleista (intra).