Syksyn työkiireiden keskellä sain yllättävän tilaisuuden, kun kollegani Juha Franssila soitti ja kysyi, haluaisinko osallistua matkalle Alabamaan Yhdysvaltoihin. Kun kuulin, että majoittuisimme vain noin 15 000 asukkaan Alexander City -nimisessä pikkukaupungissa Alabaman sydänmailla, ratkaisua ei tarvinnut kauan miettiä.
Lopulta lähdimme matkaan nelikolla, johon kuuluivat allekirjoittanut sekä Tampereen yliopiston teollisen puurakentamisen tutkijakoulun väitöskirjatutkijat Franssila, Aku Aspila ja Ninni Westerholm. Kaikkea mitä tuon pariviikkoisen matkan aikana tapahtui en lähde tässä muistelemaan, mutta upeasta matkasta tarttui monia hyviä ideoita ja loimme paljon hyviä kontakteja.
Matkan innoittamina olemme Tampereen yliopistolla nyt valmistelemassa uutta tutkimushanketta, jonka tavoitteena on kehittää puurakentamista ja metsistä lähtevää arvoketjua aina puutavarasta uusiin biopohjaisiin materiaaleihin saakka. Tätä tavoitetta varten käynnistämme myös neliosaisen blogisarjan, jonka ensimmäinen osa on käsissäsi.
Osallistuimme matkan aikana Auburnin yliopiston järjestämään CLT-konferenssiin, vierailimme yliopiston laboratoriossa ja keskustelimme Alabaman metsäteollisuuden näkymistä Alabama Forestry Commissionin vieraana. Tämän päälle kävimme lukuisia virallisia ja epävirallisempia keskusteluja sekä yliopistotutkijoiden että yritysmaailman edustajien kanssa. Itse on päässyt mukaan matkan loppupuolella järjestetylle Michiganin vierailulle, mutta kollegani toivat myös sieltä mukaan positiivista viestiä.
Suomi arvostetaan rapakon takana korkealle
Kaikista käymistämme keskusteluista yksi asia jäi päällimmäisenä mieleen: Suomen maine on Yhdysvalloissa erittäin korkealla. Suomalaista rakennusosaamista arvostetaan suuresti, ja amerikkalaiset ovat kiinnostuneita kehittämään omaa puuteollisuuttaan ja rakennusosaamistaan suomalaisten kanssa. Hyvää mainetta on kasvattanut myös Suomen NATO-jäsenyys ja vahva Ukraina-tuki sekä suomalaisen yhteiskunnan sosiaalinen edistyneisyys.
Itse yllätyin siitä, kuinka hyvin amerikkalaiset isäntämme olivat perillä Suomesta ja kulttuuristamme. Yhdysvalloissa on vahva tahtotila tiivistää tutkimus- ja kauppasuhteita Suomen kanssa, ja tätä tarkoitusta varten olemmekin nyt valmistelemassa Business Finland -hakemusta uutta tutkimushanketta varten.
Keskustelimme Auburnin ja Michiganin yliopistojen kanssa yhteistyöstä ja näiden opinahjojen kiinnostus Suomea kohtaan on todella korkealla. Rohkaisevia olivat myös keskustelut metsäteollisuuden kanssa: Yhdysvalloissa vallitsee kova tahtotila metsien käytön monipuolistamiseksi. Perinteisten teollisuuksien lisäksi amerikkalaiset kehittävät uusia korkeamman jalostusasteen tuotteita, jotka ovat myös Suomen taloudellisen kasvun kannalta erittäin tärkeitä.
Olemme matkan jälkeen käyneet tiivistä vuoropuhelua suomalaisten yritysten ja Yhdysvaltojen kontaktiemme kanssa. Palaute on ollut kauttaaltaan positiivista, mikä luo uskoa hankevalmisteluumme. Blogisarjan seuraavissa osissa pääsevät todelliset ammattilaiset ääneen, kun kollegani kertovat omia näkemyksiään Yhdysvalloista ja hankevalmistelustamme.
Odotellessa voit tutustua teollisen puurakentamisen tutkijakoulun toimintaan täältä.
Loppuun vielä pari kuvaa Auburnin yliopiston yli 90 000 -paikkaiselta futisstadionilta, jonne toivon joskus vielä pääseväni katsomaan ottelua.
War eagle!
Lisätietoja:
Aku Aspila
Väitöskirjatutkija, Teollisen puurakentamisen tutkijakoulu
aku.aspila@tuni.fi
Ninni Westerholm
Väitöskirjatutkija, Teollisen puurakentamisen tutkijakoulu
ninni.westerholm@tuni.fi
Juha Franssila
Väitöskirjatutkija, Teollisen puurakentamisen tutkijakoulu, KCRED
juha.franssila@tuni.fi
Jaakko Kinnunen
Projektipäällikkö, CoreLab
jaakko.kinnunen@tuni.fi