Blogi: Innostavan ja monipuolisen XR-teknologian käytännön sovellukset

Laajennetun todellisuuden (XR) teknologioilla on taipumus kiinnostaa ihmisiä ja synnyttää leikkimäinen käyttökokemus lasit ensi kertaa päähän asettaessa. Vasta alun innostuksen jälkeen on helpompi alkaa miettimään, mitä kaikkea XR-teknologian avulla onkaan mahdollista tehdä. 

Voisinko tarkastella suunnittelumalleja paremmin virtuaalitodellisuudessa? Miten ihmisten huomio jakautuu erilaisten stimuloivien ärsykkeiden keskellä? Entäpä työskentely tai koulutus laajennetun todellisuuden teknologioita hyödyntäen? Olisiko hyvä olla lisätyssä todellisuudessa nähtäviä kulkuohjeita, joiden avulla löydän etsimäni esineet varastosta? Tai ehkä tarvitsen suunnittelutyökalun, jonka avulla tarkastella erilaisissa tiloissa olemista? 

Käyttö- ja kehittämismahdollisuuksia XR-teknologialle löytyy lähes rajattomasti. Tämän vuoksi onkin tärkeää pohtia tarvittavia ja hyödyllisiä kehityssuuntia, sekä myös mikä on ja ei ole mahdollista. Haastetta XR-teknologian käyttöön tuovat ohjelmistojen käytettävyys ja integraatio. Ohjelmistoja on useita erilaisia, eikä niitä aina ole tehty käytettäväksi omia tarkoitusperiä varten. Lisäksi kohtuullinen ja mukava käyttöaika laseille vaihtelee paljon henkilöstä ja tottumuksesta riippuen. XR-teknologiaa ei voi siis käyttää koko päivän ajan pitkien työtehtävien suorittamiseen.  

Kaapelien varassa toimivat VR-lasit rajoittavat käytön lyhyen matkan päähän tietokoneesta, ja XR-teknologian laajempi käyttöönotto vaikkapa teollisuudessa tai rakennusalalla vaatii kevyempiä ja helppokäyttöisempiä teknologisia ratkaisuja. Tällaisia ovat esimerkiksi kehitteillä oleva vain toisen silmän eteen laitettava linssi, jonka avulla nähdään lisätty todellisuus  ja hyödynnetään sitä esimerkiksi rakennustyömailla. Toinen kysymys onkin, milloin tällainen teknologia on valmista luotettavaan ja pitkäaikaiseen käyttöön – työstä kun ei tulisi mitään, jos laitetta pitäisi ladata puolen tunnin välein. 

CoreLab ja HAMK Design Factory tapasivat Hämeenlinnassa hankkeen aloituskokouksessa.

Nykyään tarvittavista metataidoista on puhuttu paljon. Niitä ovat mm. tiedon hankkiminen ja kriittinen tarkastelu, tehtävänhallintataidot, vuorovaikutustaidot, resilienssi ja oppimistaidot. Mielenkiintoinen kysymys on myös se, edesauttaako XR-teknologia metataitojen oppimista ja hyödyntämistä ja voisiko sen avulla edesauttaa esimerkiksi innovointia tai uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistamista?  

Laajennetun todellisuuden Häme -hanke kohdistaa katseensa XR-teknologioihin yritysten ja käytettävyyden näkökulmista. Hanketta johtaa Hämeen ammattikorkeakoulu ja yhteistyökumppanina mukana on Tampereen yliopisto; molemmilla on aiempaan kokemusta XR-hankkeista ja yhteistyöstä elinkeinoelämän kanssa. 

Hankkeen aikana yrityksillä on mahdollisuus vierailla Hämeen ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston tiloissa kokeilemassa XR-teknologioita ja kuulemassa niiden käytöstä eri teollisuuden aloilla. Vierailujen tarkoituksena on sekä löytää kehityssuuntia teknologioille, että auttaa yrityksiä löytämään sopivia XR-teknologioita omaan käyttöönsä. Hankkeen yritysyhteistyö auttaa tuomaan alan tutkimusta ja opetusta lähemmäs sekä konkretiaa, että työelämää. 

Hankkeessa käytetään tutkimuksellista otetta, eli teemme tutkimusta ajankohtaisista aiheista digitalisaation ja käytettävyyden näkökulmasta  yritysvierailujen pohjalta. Meitä kiinnostaa tietää, mitkä ovat sellaisia sovellusalueita ja tehtäviä, joiden tekemistä laajennetun todellisuuden teknologiat helpottavat, tehostavat tai tuovat selvää lisäarvoa. Mitä haasteita yritykset kokevat laajennetun todellisuuden käyttöönotossa ja hyödyntämisessä omassa toiminnassa?   

Mitä Laajennetun todellisuuden Häme meille lopulta paljastaa XR-teknologioiden käytöstä ja soveltamisesta, on varmasti osittain myös yllättävää ja monipuolisesti kehittävää. Aktiivista yritysyhteistyötä valmistellen ja innolla odottaen, 

 

Laajennetun todellisuuden Häme kotisivut

Hanketta rahoittaa Hämeen Liitto.

 

Lisätietoja:

Sanna-Maaria Siintoharju
Project Manager, Senior Lecturer, HAMK Design Factory
sanna-maaria.siintoharju@hamk.fi

Jaakko Kinnunen, FM
CoreLabin projektipäällikkö, viestintävastaava
050 437 7144