Vastuullista ja kestävää kiinteistökehittämistä

© Jonne Renvall Tampereen yliopisto

Suuret maailman talousmahdit, kuten Kiina, edistävät älykästä asumista, älykkäitä kaupunkeja ja myös vihreitä rakennuksia. Innostusta ja halua kehittää älykkäitä teknologioita selvästikin on. Samalla maailman taloustilanne ehkäisee uusien rakennusprojektien alkamista. Kiinan kaltaisille mahdeille muiden maiden talousongelmat eivät kuitenkaan vaikuta.

Ilmastonmuutos ja maapallon rajalliset resurssit tulevat pakostakin vastaan, kun aiotaan rakentaa mahdollisimman paljon mahdollisimman pian, kuten esimerkiksi Kiinassa on tehty. Samalla kun pyritään rakentamaan kestävästi ja edistämään vihreää siirtymää, käytetään resursseja, jotka ovat jo nyt huvenneet. Näin tulemme kehityksen kääntöpuolelle.

Ehkä olisi aika alkaa rakentaa älykkäästi, eikä vain rakentaa älykkäitä koteja. Tällainen pyrkimys voi olla haastavaa toteuttaa yhtä hitaasti muuttuvalla alalla kuin kiinteistö- ja rakennusalalla. Silti maailma kulkee eteenpäin ja KIRA-ala sen mukana. Vaikka muutos on hidasta, ei se tarkoita, että meidän pitäisi lopettaa pyrkimys parempaan ja kestävämpään rakentamiseen. Yksittäiset pilottihankkeetkin tuovat tietoa uusista toimintatavoista ja saattavat jopa johtaa lakimuutoksiin uusien toimintatapojen edistämiseksi.

Kiinteistökehittämisen on huomioitava kuluttajien oikeat tarpeet ja parannettava kehitysprosessia käyttäjälähtöisemmäksi. Tässä tavoitteessa voi auttaa Kiinteistökehittämisen tulevaisuusfoorumi FutuRED -hankkeessakin puhuttanut tekoäly. Samalla tietotekniikan maailman suuret tulokkaat, kuten tekoäly ja Big Data vaikuttavat yhtä lailla kiinteistö- ja rakennusalan kuin muidenkin toimialojen kehitykseen.

Kestävä ja vastuullinen kiinteistökehittämienn Copilotin mukaan.

Kaikessa muutoksessa tulee kuitenkin muistaa tehokas kontrolli ja koordinaatio – hutiloiden tehty on huonosti tehty, eikä kukaan luultavasti halua tulla kuuluisaksi huonon jäljen tekijänä. Kontollissakin on omat rajoitteensa. Liika säätely estää aina joitain toimintoja, jotka saattavat kokonaisuuden kannalta olla tärkeitä ilmiön toimintakyvylle. Tutkimuksella on mahdollista selvittää näitä rajoja ja tehdä suosituksia, joiden mukaisesti olisi paras tapa toimia. Tutkimus ei ole erehtymätöntä tai kaikkitietävää: kun tutkitaan rakentamisen parhaita käytäntöjä, emme välttämättä tiedä ovatko ne oikeasti parhaita, vai vain parhaiksi uskottuja.

Kiinteistö- ja rakennusala on yksi suurimmista CO2-päästöjen aiheuttajista maailmassa. Näin alalla on suuri vastuu tulevaisuudesta ja siitä, onko meillä monipuolinen ja elinvoimainen luonto. Nämä maapallon resurssit asettavat myös rajoja joillekin rakentamisessa käytetyille materiaaleille.

Ehkä Saint Gobain Finlandin tapaan olisikin hyvä kehittää toimintaa vastuullisesti, milloin käytetyillä materiaaleilla on mahdollisimman vähäinen hiilijalanjälki. Heillä on kattava vastuullisuustiekartta kaikkeen toimimiseen. Lisäksi kiertotalous tarjoaa ratkaisuja, joilla voimme vähentää hiilipäästöjä. Esimerkiksi Gyproc-kipsilevyt ovat 20 prosenttisesti purkutyömailta kierrätettyä kipsiä ja lasivillassa on jopa 80 prosenttia kierrätyslasia.

Ratkaisuja on olemassa kunhan etsimme niitä. Aktiivisella ja tiiviillä yhteistyöllä löydöksiä on helpompi tehdä ja myös jakaa laajalle. Kaikessa tässä auttaa tehokas viestintä, jonka avulla sanoma kuullaan kaukanakin.

Jukka Puhto ja Alisa Hakola

Kirjoittajat ovat mukana FutuRED-hankkeessa. Puhto johtaa Tampereen yliopiston Kiinteistökehittämisen osaamiskeskusta KCRED ja Hakola on tutkijana Tampereen yliopiston innovaatioalusta CoreLabilla.

Lähteet/inspiraatio:

Liu, Y. (2022). Real Estate Development Strategy Based on Artificial Intelligence and Big Data Industrial Policy Background. Scientific Programming2022, 1–6. https://doi.org/10.1155/2022/6249065

Vastuullisuus | Saint-Gobain

Lisää FutuRED-hankkeesta:

Kiinteistökehittämisen tulevaisuusfoorumi (FutuRED) | Tampereen korkeakouluyhteisö (tuni.fi)

FutuRED-hankkeessa rahoittajina ja yhteistyökumppaneina toimivat Kiinteistöalan koulutuskeskus Kiinko, Helsingin opiskelija-asuntosäätiö HOAS, Visma Sirius Oy, Arttuasunnot Oy, Lassila & Tikanoja Oyj, Lujatalo Oy, Lännen palveluyhtiöt Oy, NCC Property Development Oy, PEAB Kiinteistökehitys Oy ja Saint-Gobain Finland Oy.